fbpx
Blog

5 τρόποι για να προσεγγίσεις τη δουλειά σου με περισσότερη δημιουργικότητα

Σε όποιο σημείο της επαγγελματικής σου ζωής και αν βρίσκεσαι, έχεις πάντα την επιλογή να προσεγγίσεις τη δουλειά σου με περισσότερη δημιουργικότητα. Βέβαια, δεν χρειάζεται να κάνεις μία από τις τυπικά δημιουργικές δουλειές. Είτε δουλεύεις part-time, είτε σε δουλειά γραφείου, είτε μόλις ξεκίνησες ένα side hustle, σίγουρα έχεις την ευκαιρία να αλλάξεις κάποια μικρά πραγματάκια και να χαίρεσαι όντως με αυτό που κάνεις. «Μα δεν θεωρώ τον εαυτό μου και πολύ δημιουργικό άτομο» θα μου πεις, αλλά δεν έχει σημασία. Δεν χρειάζεται να ασχολείσαι με τη μουσική ή τη ζωγραφική, ή να έχεις κάποιο ξεχωριστό ταλέντο. Εμείς σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε μερικά tips που θα κάνουν την καθημερινότητά σου λίγο πιο διασκεδαστική και που θα σε εμπνεύσουν να ακολουθήσεις τους στόχους σου με περισσότερη όρεξη.

Πώς λοιπόν θα προσεγγίσεις τη δουλειά σου με αυτό τον τρόπο, αλλά ταυτόχρονα θα εμπνεύσεις τους γύρω σου να κάνουν το ίδιο; Αν θες να μάθεις, διάβασε παρακάτω.

Δες το και από την άλλη πλευρά

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις πως καθετί που κάνεις, κάθε προϊόν, υπηρεσία και μέθοδος μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ακόμα και αν εσύ έχεις σκεφτεί μόνο έναν μέχρι τώρα. Πάρε για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική. Αρχικά υπήρχαν τα βινύλια, μετά οι κασέτες και τα CD. Τώρα πια δεν χρειάζεσαι καν κάποια άλλη συσκευή εκτός από το κινητό ή το λάπτοπ σου και μπορείς να ακούσεις οτιδήποτε θέλεις, ανά πάσα στιγμή. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις διαδικασίες που χρησιμοποιείς στη δουλειά σου, πάντα υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος, μια άλλη μέθοδος. Απλά δεν την έχεις ανακαλύψει ακόμα. Όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσεις μία νέα πρόκληση, σκέψου το αλλιώς: η τωρινή μέθοδος που χρησιμοποιείς είναι προσωρινή και σίγουρα μπορείς να βρεις ένα καλύτερο τρόπο να κάνεις αυτό που σου έχει ανατεθεί.

Βρες έμπνευση στο περιβάλλον σου

Είτε δουλεύεις από το σπίτι, είτε σε γραφείο, το περιβάλλον σου είναι αυτό που σε εμπνέει περισσότερο και μπορείς να το αλλάξεις σύμφωνα με τα γούστα σου. Κάθε φορά που βλέπεις κάτι που σου αρέσει ή σου κάνει εντύπωση, μπορείς να το προσθέσεις στη διακόσμηση του χώρου που δουλεύεις. Μπορεί να είναι μια διαφήμιση από ένα περιοδικό, μια εικόνα ενός έργου τέχνης, ένα email που σε έκανε να χαμογελάσεις. Αν έχεις χώρο στον τοίχο, φτιάξε ένα σημείο και τοποθέτησε όλα αυτά που σε γεμίζουν έμπνευση και όρεξη για δημιουργική δουλειά. Ακόμα και αν δεν έχεις αρκετό χώρο, φτιάξε έναν πίνακα στο Pinterest και άνοιξε τον όταν νιώθεις πως έχει στερέψει από ιδέες.

Ενημερώσου για τις εξελίξεις στον τομέα σου

Ένας εξαιρετικός τρόπος να είσαι πιο δημιουργικό άτομο είναι να παραμένεις ενημερωμένος σχετικά με το τι νέο συμβαίνει στον τομέα της δουλειάς σου. Πώς δουλεύουν ομάδες αντίστοιχες με τη δική σου σε άλλες εταιρίες; Πώς προσεγγίζουν τα νέα project; Κάνε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου. Για παράδειγμα, αν δούλευα εκεί, πώς θα ήταν άραγε η τάδε διαδικασία; Μπορώ να εφαρμόσω τις μεθόδους αυτές στη δική μου δουλειά; Παρατήρησε, διάβασε νέα σχετικά με τον τομέα σου, ρώτα τους συναδέλφους σου και επέκτεινε το δίκτυο σου. Είναι καλό να αναρωτιέσαι συνεχώς, γιατί έτσι μαθαίνεις όλο και περισσότερα και μην ξεχνάς: η γνώση είναι δύναμη.

Βάλε περιορισμούς στον εαυτό σου, ώστε να αλλάξεις τρόπο σκέψης

Ξέρω ότι ακούγεται περίεργο και αντιφατικό, αλλά πίστεψε με, όντως λειτουργεί. Σκέψου το έτσι: αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι καινούριο, πρέπει να εμποδίσεις το εαυτό σου να στραφεί στις συνηθισμένες μεθόδους, αυτές που πάντα χρησιμοποιείς. Μόνο έτσι θα «αναγκαστείς» να σκεφτείς δημιουργικά και να πάρεις ρίσκα. Για παράδειγμα, ξεκίνα να «απαγορεύεις» τη χρήση ορισμένων λέξεων, μεθόδων, πηγών ή εργαλείων που συνήθως χρησιμοποιείς. Αν όλα αυτά δεν είναι πια στη διάθεση σου, θα δεις πως θα σκεφτείς κάτι διαφορετικό, κάτι καινούριο και όντως δημιουργικό. Φυσικά, μπορεί να μην ανακαλύψεις κάτι όντως καλύτερο από ό,τι ήδη έχεις στη διάθεσή σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απέτυχες. Στόχος σου είναι να σκεφτείς νέους τρόπους για να κάνεις ό,τι έκανες μέχρι τώρα.

Μοιράσου το με τους γύρω σου

Το να μοιράζεσαι τις ιδέες σου με άτομα που δουλεύουν μαζί σου μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Όταν έχεις μία καινούρια ιδέα, συζήτα την με τους συναδέλφους σου. Αυτές οι ιδέες μπορεί να τους εμπνεύσουν, να τους ενδιαφέρουν ειλικρινά, ακόμα και να τους ωθήσουν να σκεφτούν και οι ίδιοι πιο δημιουργικά. Όταν όλα τα άτομα αρχίζουν να σκέφτονται διαφορετικά και όταν απολαμβάνουν αυτό που κάνουν, όλη η ατμόσφαιρα στο χώρο εργασίας μπορεί να αλλάξει ριζικά. Κάνοντας τις ιδέες σου γνωστές σε άλλους, έχεις τη δύναμη να αλλάξεις το περιβάλλον γύρω σου και να δημιουργήσεις ένα χώρο εργασίας όπου όλοι στηρίζουν και ενθαρρύνουν  τη δημιουργικότητα.

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *