fbpx
CinemaCultureTFCinema

5 σκηνοθέτριες που ξεχώρισαν με τις πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες τους την προηγούμενη χρονιά

Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν η σύνδεση που νιώθουμε εμείς παρακολουθώντας μια ταινία, συναντιέται με κάποιο τρόπο με το συναίσθημα που είχε κάθε δημιουργός όταν την έφτιαχνε/έγραφε/κινηματογραφούσε. Ίσως είναι αυτό το ρομαντικό μου projection που έχω για το σινεμά, κι όσο και να μαθαίνω γι’ αυτό, μάλλον δεν θα φύγει ποτέ. Αυτή η σκέψη νομίζω πως μου ήρθε στο μυαλό από τότε που είδα το Aftersun, και αναρωτήθηκα πώς συνδέεται η Charlotte Wells με αυτή την ιστορία. Και κάπως έτσι ήρθε η σκέψη και γι’ αυτή τη λίστα ταινιών που διαβάζεις τώρα.

Θέλοντας να ανακαλύψω κι άλλες πρώτες σκηνοθετικές απόπειρες γυναικών σε μεγάλου μήκους ταινίες, κι ενώ περιμένω να δω στη μεγάλη οθόνη το σκηνοθετικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους της Celine Song, Past Lives, θυμήθηκα πως έχω δει αυτές τις 5 ταινίες από γυναίκες που δεν ήξερα πριν δω τις ταινίες τους, αλλά σίγουρα από εδώ και πέρα θα τις θυμάμαι.

Η Valentina Maurel με το I Have Electric Dreams

Η Valentina Maurel με το I Have Electric Dreams κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κι εμείς είδαμε ένα από τα πιο ωραία coming-of-age ντεμπούτα του 2022. Mε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, η Maurel εξερευνά τις εσωτερικές διακυμάνσεις μιας δεκαεξάχρονης που ανακαλύπτει τον εαυτό της και τις προσπάθειές της να καταλάβει τις επιθυμίες της και τα συναισθήματά της για τους γονείς της.

Η Lila Neugebauer με το Causeaway

Η Lila Neugebauer μετά το πέρασμα της σε τηλεοπτικές σειρές, όπως το Maid, το οποίο μπορείς να βρεις στο Netflix, στρέφει το φακό της σε μια κινηματογραφική ιστορία τραυμάτων, εσωτερικών και εξωτερικών, αλλά και τη σύνδεση μεταξύ τους. Η Lynsey αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι προκειμένου να αποκατασταθεί σωματικά από έναν βαρύ τραυματισμό που υπέστη σε μια αποστολή με τον αμερικάνικο στρατό στο Αφγανιστάν. Δε θέλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και όσο επιδιώκει την επιστροφή στη δουλειά της γνωρίζει τον James, που αντιμετωπίζει τα δικά του τραύματα.

Η Jamie Dack με το Palm Trees and Power Lines

Η Jamie Dack, σταθερά πίσω από το φακό καθώς ξεκίνησε τη πορεία της στο σινεμά απαθανατίζοντας stills, βρήκε τη θέση της και στη σκηνοθεσία. Στην αρχή με τρεις ταινίες μικρού μήκους, εκ των οποίων η μια έμελλε να γίνει και το πρώτο της μεγάλου μήκους ντεμπούτο. Το Palm Trees and Power Lines είναι μια ιστορία για μια έφηβη κοπέλα που βρίσκει καταφύγιο στη σχέση που δημιουργεί με έναν άντρα που έχει τα διπλά της χρόνια. Εκείνη πιστεύει πως έχει βρει τη λύση για κάθε της πρόβλημα, όμως εκείνος φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη.

Η Mimi Cave με το Fresh

Η Mimi Cave θέλοντας να επεκταθεί σε ιστορίες μεγαλύτερης διάρκειας – εκτός των μικρών μήκους και των βίντεο κλιπ που έχει σκηνοθετήσει – διαλέγει το σενάριο της Lauryn Kahn, και από μία ρομαντική ιστορία ταξιδεύουμε σε μία ταινία τρόμου χωρίς καν να το καταλάβουμε. Το Fresh θα λέγαμε ότι είναι μια τυπική ιστορία girl-meets-boy στη σημερινή εποχή, που τα dating apps έχουν αντικαταστήσει πλήρως τις απλές συναντήσεις σε μανάβικα. Έτσι, η Noa αποφασίζει να δώσει το τηλέφωνο της στον γοητευτικό Steve, και η συνέχεια σίγουρα δεν είναι αυτή που θα περίμενες.

Η Charlotte Wells με το Aftersun

Η Charlotte Wells πριν αποφασίσει να μας ραγίσει την καρδούλα για πάντα, είχε δημιουργήσει 3 ταινίες μικρού μήκους, ενώ έχει ασχοληθεί και με την παραγωγή κάποιων άλλων. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να αποδώσει ελαφρά τις δικές τις διακοπές με τον πατέρα της στη μεγάλη οθόνη, και εμείς να θέλουμε να βλέπουμε ξανά και ξανά την καλύτερη ταινία του 2022. Το Aftersun είναι μια ιστορία για την Sophie, η οποία αποφασίζει να επισκεφτεί ξανά μέσα από μία παλιά κασέτα τις διακοπές που είχε κάνει 20 χρόνια πριν με τον πατέρα της, όταν εκείνος ήταν στην ηλικία που εκείνη βρίσκεται τώρα. Τα υπόλοιπα στα έχω πει εδώ.

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *