fbpx
CinemaCultureTFCinema

5 σκέψεις που κάναμε παρακολουθώντας τα φετινά βραβεία Όσκαρ

Η χθεσινοβραδινή απονομή των βραβείων Όσκαρ μονοπωλεί σήμερα το ενδιαφέρον όλων, σινεφίλ και μη. Η βίαιη αντίδραση του Will Smith εναντίον του Chris Rock ήταν εκείνη που επισκίασε την τελετή και εν τέλει “καταδικάστηκε” από την πλειοψηφία του κοινού – ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να ελπίζουμε. Και παρόλο που η χθεσινή βραδιά πυροδότησε μία γενικότερη συζήτηση για την “κάτω βόλτα” που έχει πάρει ο συγκεκριμένος θεσμός τα τελευταία χρόνια, εμείς σήμερα θα επιλέξουμε να μείνουμε σε μερικές “φωτεινές” στιγμές της απονομής. Η σημαντικότερη φυσικά από αυτές, είναι απονομή του βραβείου για την Καλύτερη Ταινία στο CODA, μία ταινία που έγραψε ιστορία και δεν άφησε κανένα άτομο ασυγκίνητο.

Σε άλλα νέα…

Το The Worst Person in the World δεν κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, αλλά…

Αν το Drive My Car δεν έφευγε τουλάχιστον με ένα Όσκαρ, θα ήταν άδικο. Το Drive My Car του Ryûsuke Hamaguchi είχε 4 υποψηφιότητες στα φετινά Όσκαρ και μεγάλο ανταγωνισμό να αντιμετωπίσει σε κάθε κατηγορία. Σίγουρα, αν ένα Όσκαρ του άξιζε περισσότερο απ’ όλα, ήταν αυτό που τελικά κέρδισε. Αλλά, δεν μπορούμε να κρύψουμε το πόσο θα θέλαμε να κερδίσει αυτή η υπέροχη ταινία του Joachim Trier.

H Billie Eilish και ο Finneas κέρδισαν το πρώτο τους Όσκαρ για το Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι

Αυτό και μόνο αποτελεί μία σπουδαία είδηση σήμερα. Η Billie Eilish σε ηλικία μόλις 20 ετών, έγινε η πρώτη καλλιτέχνιδα γεννημένη μετά το millenium που κερδίζει το Όσκαρ στη συγκεκριμένη κατηγορία. Σήμερα, ο 14χρονος εαυτός της που έκανε τα πρώτα βήματα στην καριέρα της μουσικής, δεν θα φανταζόταν με τίποτα πως μόλις σε μερικά χρόνια θα γυρνούσε σπίτι της με ένα βραβείο Όσκαρ στο χέρι. Και τελικά αυτό συνέβη, τα δύο αδέρφια αγκαλιάστηκαν σφιχτά, δε μπόρεσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό και ήταν ίσως μία από τις πιο όμορφες και ειλικρινείς απονομές που παρακολουθήσαμε χθες.

Η Jane Campion δίκαια πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας. αλλά…

Εξίσου δίκαια το The Power of the Dog δεν κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Η Jane Campion δημιούργησε ένα σύγχρονο και ιδιαίτερο western με εξαιρετικές ερμηνείες από όλο το cast, αλλά δεν επανέλαβε τον περσινό θρίαμβο της Chloé Zhao πέρσι με το Nomadland, ή του αριστουργηματικού Parasite του Bong Joon Ho. Ωστόσο, η Campion έγινε επίσημα η 3η γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει το Όσκαρ Σκηνοθεσίας μετά την Kathryn Bigelow για το Hurt Locker και την Chloé Zhao για το Nomadland.

Ο Kenneth Branagh κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για το Belfast, αλλά…

Ίσως ο Paul Thomas Anderson με το Licorice Pizza το άξιζε περισσότερο. Δημοφιλής ή μη η γνώμη, αν για κάτι θα ξεχωρίζουμε το Licorice Pizza εκτός από τα ‘70s vibes του, αυτό είναι το σενάριο του. Αυτή η γλυκιά ιστορία ενηλικίωσης – ρομαντισμού του Anderson κάπως πέρασε και δεν ακούμπησε από τα φετινά Όσκαρ, αλλά τουλάχιστον είχε και τρεις υποψηφιότητες και αυτό μας ηρεμεί.

Τελικά δεν ήταν ανάγκη να κόψουμε τις 8 κατηγορίες από την live απονομή, έτσι δεν είναι;

Η Ακαδημία φέτος αποφάσισε πως 8 από τις 23 συνολικά απονομές, θα βιντεοσκοπηθούν εκ των προτέρων και δεν θα πραγματοποιηθούν live, παρά μόνο θα μεταδοθούν εμβόλιμα με τις υπόλοιπες κατηγορίες. Ο λόγος; Η συντομία χρόνου. Το αποτέλεσμα; Η φετινή απονομή κράτησε περισσότερο από εκείνες των προηγούμενων χρόνων. Το κοινό όμως φρόντισε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη και το θαυμασμό του στους νικητές και τις νικήτριες των 8 αυτών κατηγοριών, ως μία ένδειξη αλληλεγγύης. Το ίδιο έσπευσαν να κάνουν οι σκηνοθέτες και οι σκηνοθέτριες που βρίσκονταν στην απονομή. Άλλωστε, η τέχνη του σινεμά και η δημιουργία μίας ταινίας θεωρείται μία από τις συλλογικές μορφές τέχνης. Tα έχει πει και ο  Spielberg πριν από εμάς.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *