fbpx
BookTypewriter

5 LGBTQ+ βιβλία για να χρωματίσεις τη ζωή σου

Ο Ιούνιος, γνωστός παγκοσμίως και ως Pride Month, βρίσκεται στο τέλος του, αλλά τα LGBTQ+ βιβλία είναι πάντα επίκαιρα. Κάποια έχουν γραφτεί πολλά χρόνια πριν, άλλα είναι σύγχρονα. Αρκετά από αυτά έχουν μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο, ενώ άλλα έχουν εμπνεύσει θεατρικές παραστάσεις και όχι μόνο. Μπορεί κάποια να τα έχεις διαβάσει και άλλα να μην τα έχεις ακούσει ποτέ. Εμείς επιλέξαμε πέντε εμβληματικά βιβλία που αξίζει να διαβάσεις και ελπίζουμε να αγαπήσεις!

1. Hanya Yanagihara: Λίγη Ζωή

Το βιβλίο ακολουθεί μια παρέα φίλων μέσα από τις καθημερινές δυσκολίες της ενήλικης ζωής στη Νέα Υόρκη. Η Yanagihara δημιουργεί τέσσερις μοναδικές και πολυδιάστατες φιγούρες, με κύριο συνδετικό κρίκο τον Jude. Η πλοκή εξελίσσεται σε μία διαρκή εναλλαγή μεταξύ παρόντος και παρελθόντος οδηγώντας σε απρόσμενη κατάληξη.

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που αναφέρεται στην φιλία, στην ανάπτυξη ομοφυλοφιλικών σχέσεων, στο τραύμα και την κακοποίηση.

Extra Info: Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά απο τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Μαρίας Ξυλούρη.

2. André Aciman : Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου

Το coming of age βιβλίο του Aciman έχει αγαπηθεί όσο λίγα, γεγονός που οφείλεται και στην μεταφορά του σε ταινία. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω απο την απρόσμενη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ενός έφηβου και ενός νεαρού άντρα. Η ιστορία εξελίσσεται με φόντο την Ιταλική ριβιέρα, ενώ η αβεβαιώτητα και η ευαισθησία βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο.

Ένα βιβλίο γεμάτο προβληματισμούς, πάθος και συγκίνηση που σίγουρα θα απολαύσεις σαν καλοκαιρινό ανάγνωσμα.

Extra Info: Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά απο τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση του Νίκου Μάντη.

Η ταινία, με πρωταγωνιστές τον Timothee Chalamet και τον Armie Hammer, εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς. Μάλιστα ψηφίστηκε ως η καλύτερη δραματική ταινία της χρονιάς απο την ομάδα του TFC Magazine.

3. Jeffrey Eugenides: Middlesex

Η ύπαρξη του Καλ Στεφανίδη είναι περίπλοκη και πολυδιάστατη. Η ιστορία της οικογένειας Στεφανίδη ξεκινάει απο την Μικρασιατική Καταστροφή και καταλήγει στην Αμερική του 20ου αιώνα. Η Κάλλι Στεφανίδη είναι η προσωποποίηση της οδύσσειας των Ελλήνων μεταναστών και των βιωμάτων τους. Η ίδια κυριολεκτικά κουβαλάει μαζί της τα μυστικά της οικογένειας της όντας γεννημένη σαν intersex άτομο. Ανακαλύπτοντας τα μυστικά του παρελθόντος, η Κάλλι κυριολεκτικά ξαναγεννιέται, αυτή την φορά σαν Καλ.

Μια ιστορία που πάει πίσω στο χρόνο, μελετά και εκφράζει το διαχρονικό δικαίωμα και ανάγκη στην ταυτότητα, φυλετική και σεξουαλική.

Extra Info: Το βιβλίο κυκλοφορεί με τον ίδιο τίτλο από τις εκδόσεις Πατάκη, μεταφρασμένο στα ελληνικά από την Άννα Παπασταύρου. Μπορείς να διαβάσεις την αναλυτική κριτική εδώ.

4. Madeline Miller: Το τραγούδι του Αχιλλέα

Με φόντο την Αρχαία Ελλάδα, Το τραγούδι του Αχιλλέα παρουσιάζει μια διαφορετική πλευρά της σχέσης μεταξύ Αχιλλέα και Πάτροκλου. Με αφηγητή τον Πάτροκλο, το βιβλίο αναφέρεται στην εφηβική ηλικία των ηρώων, φτάνοντας μέχρι και τον Τρωικό πόλεμο. Ο θρήνος του Αχιλλέα για το χαμό του Πάτροκλου αποτελεί την αφετηρία της Miller, και την αποκάλυψη της ερωτικής τους σχέσης.

Ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο με αρκετές μυθολογικές αναφορές που σίγουρα θα σε συγκινήσει.

Extra Info: Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά απο τις εκδόσεις Διόπτρα.

5. Virginia Woolf: Ορλάντο

Μια σπαρακτική “βιογραφία” που εξελίσσεται σε τέσσερις αιώνες με βασικό χαρακτήρα την υβριδική μορφή του Ορλάντο. Ξεκινώντας απο την Αγγλία και το παλάτι της Ελισσάβετ του 16ου αιώνα,ο Ορλάντο μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη του 17ου. Εκεί αναπτύσσει σχέσεις και με τα δύο φύλα, ενώ το ταξίδι του συνεχίζεται σαν γυναίκα στην Βικτωριανή Αγγλία. Τελευταίο προορισμό αποτελεί η αρχή του 20ου αιώνα που συμπίπτει με την χειραφέτηση της γυναίκας.

Ένα ταξίδι ιστορίας και σεξουαλικότητας εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη μέσω της μοναδικής αυτής ιστορίας.

Extra Info: Το βιβλίο κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg, Αστάρτη, Κέδρος, Κάπα Εκδοτική και Ελληνικά Γράμματα.

Το έργο της Woolf έχει μεταφερθεί αρκετές φορές και στο θέατρο.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *