fbpx
Blog

5 ευχάριστα περιβαλλοντικά νέα που ξεχωρίσαμε τους πρώτους μήνες του 2023

Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 σημειώθηκαν αρκετές ενέργειες και πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος σε πολλές χώρες του κόσμου. Πλέον πιστεύουμε πως κάθε δράση, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη, είναι πολύτιμη στην προσπάθεια όλων μας να κάνουμε αυτόν εδώ τον πλανήτη ένα πιο βιώσιμο μέρος για τα μετέπειτα χρόνια. Παρακάτω θα διαβάσετε μερικές από τις πρωτοβουλίες που μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση και αποδεικνύουν ότι συχνά η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση προχωρά χέρι-χέρι και με την μεγάλη φαντασία των ανθρώπων.

Στην Αργεντινή, ρομπότ που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια θα καθαρίσουν τα υδάτινα κανάλια και λιμάνια

Άτομα από το εθνικό πανεπιστήμιο La Plata της Αργεντινής έβαλαν την τεχνογνωσία, και σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Recyclamar Pampa Argentina δημιούργησαν νέα, μικρά ρομπότ που μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο νερό, σε βάθος περίπου 40-50 εκ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να απομακρύνουν από τα λιμάνια και τα κανάλια πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και άλλα μικροπλαστικά που μολύνουν το υδάτινο οικοσύστημα.

Στο Βέλγιο, μία ομάδα εθελοντών βοηθά τις φώκιες να επιστρέψουν και να συνυπάρξουν με τους ανθρώπους

Μέχρι το τέλος του προηγούμενου αιώνα, οι φώκιες είχαν εξαφανιστεί από τις ακτές του Βελγίου. Ωστόσο, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια, οι φώκιες επιστρέφουν στις αγαπημένες τους παραλίες. Σε αυτό φυσικά βοήθησαν και οι ήρεμες συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια των lockdown.

Γι’αυτό πλέον έχουν δημιουργηθεί ζώνες προστασίας για τις φώκιες στις παραλίες, όπου οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν 30 μέτρα απόσταση από τα ζωά και φυσικά, να μην τους προσφέρουν φαγητό. Ειδικά τις πρώτες μέρες της ζωής τους, οι φώκιες είναι ζώα που ξεκινούν να μαθαίνουν την τέχνη του κυνηγιού. Αν βρουν έτοιμο φαγητό, αργότερα θα απειλείται η επιβίωσή τους, καθώς δεν θα έχουν εξασκήσει την τέχνη τους στο κυνήγι. Γι’αυτό, εθελοντές όλων των ηλικιών προσέχουν τις παραλίες και φροντίζουν ώστε οι άνθρωποι και οι φώκιες να συμβιώνουν αρμονικά.

Στη Νιγηρία, ο Jonathan Olanlokun μαζεύει τα σκουπίδια της περιοχής του ντυμένος Spider-Man

Μέχρι πρόσφατα, ο Jonathan Olanlokun προσπαθούσε να εκπαιδεύσει τους συμπολίτες του σε δράσεις με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Ήλπιζε μάλιστα πως μαζεύοντας σκουπίδια από τον δρόμο, σχεδόν σε καθημερινή βάση, θα ενέπνεε περισσότερα άτομα να κάνουν το ίδιο και να είναι πιο προσεκτικά στη ρίψη απορριμμάτων. Ωστόσο, οι γύρω του δεν τον έπαιρναν στα σοβαρά.

Έτσι, το 2021 αποφάσισε να φορέσει τη στολή του Spider-Man και να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο το έργο του. Τώρα, περισσότερα άτομα ακούν με προσοχή όσα έχει να τους πει και εκτιμούν τον καθημερινό του αγώνα να διατηρήσει καθαρή την πόλη του, ενώ ο ίδιος αισθάνεται σαν ένας σύγχρονος σούπερ ήρωας.

Στον Λίβανο, ένας φούρνος που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια μειώνει το κόστος παραγωγής του ψωμιού και άλλων αρτοποιημάτων

Ο δημιουργός Toufic Hamdan κατάφερε να φτιάξει έναν φούρνο ο οποίος λειτουργεί με τη θερμότητα του ήλιου. Ο ίδιος έχει τοποθετήσει την εφεύρεση του στην ταράτσα ενός φούρνου στο χωριό Remhala, όπου ξεκίνησε να κάνει δοκιμές και να ψήνει ψωμιά.

Με λίγους γρήγορους υπολογισμούς, ο Hamdan πιστεύει πως με αυτή την εφεύρεση, κάθε φούρνος της χώρας του θα γλυτώνει περίπου 10 τόνους diesel τον μήνα, κάτι που θα ανακουφίσει την περιοχή και οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά. Η πατέντα του βρίσκεται υπό θεώρηση την Ολλανδία και σύντομα θα ανακοινωθεί το κάτα πόσον είναι κατάλληλη για χρήση από τους φούρνους.

Σε ένα μικρό χωριό της Γαλλίας, οι κάτοικοι δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη και λογαριασμούς χάρη στις ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ

Το Muttersholtz είναι ένα μικρό χωριό στα βορειοανατολικά της Γαλλίας, με περίπου 2,200 μόνιμους κατοίκους. Όταν οι κάτοικοι παρατήρησαν ότι οι τιμές της ενέργειες ανέβαιναν ολοένα και περισσότερο τους τελευταίους μήνες, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Με μόλις ανεμογεννήτριες και μερικά ηλιακά πάνελ στις οροφές κάποιων κτιρίων, το χωριό έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά την ενεργειακή του κατανάλωση. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά προς το παρόν τα δημόσια κτίρια, όπως το σχολείο, το δημαρχείο, κ.λπ., ενώ υπάρχει η πρόβλεψη να επεκταθεί σύντομα για να καλύψει τις ανάγκες των σπιτιών του χωριού.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *