fbpx
BookTypewriter

“Environment is but a looking glass”: 4 βιβλία για το περιβάλλον

Κάθε χρόνο, η 5η Ιουνίου είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δίνοντας την αφορμή να ενημερωθούμε καλύτερα για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που θα πρέπει να μας απασχολούν. Μιας και τα βιβλία καλύπτουν όλες τις πτυχές της ζωής μας, συγκεντρώσαμε τέσσερις πρόσφατες non-fiction κυκλοφορίες που αναφέρονται στο περιβάλλον και σίγουρα θα σε προβληματίσουν.

Τα δάση δεν είναι ακατοίκητα αλλά ασφυκτικά γεμάτα από τίμια πνεύματα το ίδιο καλά μ’ εμένα… Αυτό που ονομάζουμε άγρια φύση, είναι ένας πολιτισμός διαφορετικός από τον δικό μας.

Henry David Thoreau

Heat: Πώς να σώσουμε τον πλανήτη μας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου– George Monbiot

"Environment is but a looking glass": 4 βιβλία για το περιβάλλον

Όπως φαίνεται και από τον τίτλο του, το βιβλίο αυτό αναφέρεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στο τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε. Ο συγγραφέας, που ασχολείται με τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό, προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αλλάξουμε το σπίτι μας, αλλά και τα συστήματα παραγωγής και μεταφορών. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη για ένα παγκόσμιο πρόγραμμα δράσης υπέρ του περιβάλλοντος που καμία κυβέρνηση δεν φαίνεται έτοιμη να αναλάβει. Ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με τον δικό του ρόλο απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, αποκαλύπτονται και οι φορείς που βάζουν εμπόδια στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ημερολόγιο μιας καταστροφής: Άνθρωπος, Φύση και Κλιματική Αλλαγή– Elizabeth Kolbert

H Elizabeth Kolbert προσεγγίζει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής από μια διαφορετική πλευρά. Έχοντας στο επίκεντρο την ζωή στον Αρκτικό Κύκλο, το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που ζουν στους πόλους και βλέπουν τις ζωές τους να αλλάζουν δραματικά. Παράλληλα, θα βρεις και συνεντεύξεις από ερευνητές και περιβαλλοντολόγους σχετικά με τις συγκεκριμένες περιοχές. Η Kolbert παρουσιάζει παραλληλισμούς με αρχαίους πολιτισμούς που εξαφανίστηκαν. Σίγουρα, όμως, δεν διστάζει να αναφερθεί και στην σημερινή πολιτική στάση συμφερόντων απέναντι στην περιβαλλοντική εκμετάλλευση.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αβγό.

Υπογαία: Ένα ταξίδι στα βάθη της Γης και του χρόνου– Robert Macfarlane

"Environment is but a looking glass": 4 βιβλία για το περιβάλλον

Το βιβλίο αυτό αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό μυθολογίας, λογοτεχνίας και οικολογίας. Ο Macfarlane μάς οδηγεί σε ένα ταξίδι από το σκοτάδι και την αρχή της δημιουργίας του πλανήτη, στο σήμερα αλλά και στο μέλλον της Γης. Αυτό το καταφέρνει μέσα από αναφορές στα “θαύματα” της φύσης και τις παρεμβολές του ανθρώπου καθ’όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο: συνδυάζοντας ό,τι ανήκει στο μακρινό παρελθόν με ό,τι είναι επιτακτικό τώρα, αυτό το βιβλίο θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ακατοίκητη Γη: Μια ιστορία του μέλλοντοςDavid Wallace-Wells

"Environment is but a looking glass": 4 βιβλία για το περιβάλλον

Άλλο ένα διαφορετικό βιβλίο για την κλιματική αλλαγή. Το συγκεκριμένο δεν είναι γραμμένο από κάποιον επιστήμονα, αλλά από έναν δημοσιογράφο ο οποίος γράφει τις σκέψεις του με πιο ελεύθερο τρόπο. Αποδίδει έτσι πιο έντονα τον θυμό του για την γενικότερη αδιαφορία. Ένα βιβλίο που διαβάζοντάς το νομίζεις οτι ακούς τον συγγραφέα να σου μιλάει. Στόχος του είναι να μας αφυπνίσει για να μπορέσουμε να νιώσουμε αισιοδοξία για το μέλλον μας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *