Τι είναι επιτέλους o Zero Waste τρόπος ζωής;
Ουσιαστικά αποβλέπει στη μετάβαση από το γραμμικό μοντέλο του «λαμβάνω, δημιουργώ κι διαθέτω» σε μια κυκλική οικονομία που βασίζεται στη «Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση και Συμπίεση». Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερα άτομα υποστηρίζουν και ακολουθούν τον συγκεκριμένο τρόπο βιώσιμης πρακτικής.
Εδώ στο TFC Magazine σας έχουμε 4 εύκολους και δημιουργικούς τρόπους για τη μείωση της ποσότητας των φυσικών αποβλήτων που παράγουμε καθημερινά:
1.Το πλαστικό είναι εχθρός. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να χρειαστούν αιώνες για να σπάσει το πλαστικό. Προσπάθησε να μειώσεις την κατανάλωση πλαστικών συσκευασιών. Είναι ένα από τα πρώτα απλά βήματα που μπορείς να κάνεις. Φυσικά και μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά πίστεψε με, όλα είναι θέμα συνήθειας. Χρησιμοποίησε μια πάνινη τσάντα για όλα τα προϊόντα, φρούτα και λαχανικά. Είναι πολύ απλό να την κουβαλάς συνεχώς μαζί σου!
2. Αγόρασε second hand ρούχα από vintage stores ή thrift shops. Το ήξερες ότι οι περισσότερες εταιρίες δημιουργούν ρούχα- τα επονομαζόμενα fast fashion- που είναι κακώς σχεδιασμένα για να αγοράζεις καινούρια κατ’ επανάληψη; Είναι ένας φαύλος, σπάταλος κύκλος και έχετε τη δύναμη να μην είστε μέρος αυτού. Γι’ αυτό, μπορείς επίσης να δωρίσεις ή να πουλήσεις τα ρούχα που δεν χρειάζεσαι πια. Επίσης δοκίμασε δημιουργήσεις διαφορετικούς συνδυασμούς με τα ήδη υπάρχοντα της ντουλάπας σου.
3. Φτιάξε τα δικά σου προϊόντα καθαρισμού. Εάν έχεις διαβάσει ποτέ τις ετικέτες των καθαριστικών προϊόντων, είναι γεμάτα από χημικά που νομίζουμε ότι ουσιαστικά σκοτώνουν τα μικρόβια. Αυτό που όμως κάνουν ουσιαστικά, είναι να επιβαρύνουν το περιβάλλον και να βλάπτουν το σώμα σου. Εγώ, χρησιμοποιώ μια συνταγή εδώ και καιρό για ένα φυσικό καθαριστικό γενικής χρήσης που αποτελείται από μόνο τρία συστατικά: Μέσα σε μία γυάλινη φιάλη ψεκασμού, πρόσθεσε νερό, λευκό ξύδι και λίγες σταγόνες από το αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο (προτιμώ την λεβάντα). Και voilà, γρήγορα και φθηνά!
4. Προτίμησε τη χρήση ανακυκλώσιμου χαρτιού. Κάθε χρόνο δημοσιεύονται περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια βιβλία, 350 εκατομμύρια περιοδικά και 24 δισεκατομμύρια εφημερίδες. Οπότε φαντάσου πόσα δέντρα χάνουν τη ζωή τους καθημερινά, ώστε να συμβεί αυτό.
Αυτά είναι λίγα από τα πράγματα που μπορείς να κάνεις σαν zero-waster!
Φυσικά δεν θα συμβεί σε μία νύχτα και ίσως χρειαστείς ένα ή δύο χρόνια για να σταματήσεις να παράγεις απόβλητα σε καθημερινή βάση. Αλλά ξέρεις κάτι; Είσαι ήδη φοβερός που θέλεις να κάνεις τη συγκεκριμένη αλλαγή στην ζωή σου και καταβάλεις προσπάθεια γι’ αυτήν!
1