Αν αγαπάς τα φυτά όσο εμείς, θες να γνωρίζεις τα πάντα γι’ αυτά κι εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε. Σίγουρα δεν θα μπορούσες να φανταστείς ότι η συλλογή σου από φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να βλάψει στο περιβάλλον. Βέβαια, τα λάθη αυτά δεν έχουν τόσο μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, όσο άλλες καθημερινές μας συνήθειες. Αξίζει όμως να ξέρουμε πως κάθε πρωτοβουλία και αλλαγή μετράει. Εδώ σου έχουμε μία λίστα με συμβουλές για να φροντίσεις ώστε η δική σου συλλογή με τα φυτά που έχεις στο σπίτι να μην επιβαρύνει το περιβάλλον.
Μην συμμετέχεις άθελά σου στη λαθραία διακίνηση φυτών
Κάποια φυτά, όπως και ζώα, είναι υπό εξαφάνιση και στην προσπάθεια να επανέλθει ο αριθμός τους στην φύση δεν γίνεται να πουληθούν. Ωστόσο η παράνομη μεταφορά και πώληση τους συνεχίζεται. Ανάμεσα σε αυτά τα φυτά που είναι εξαιρετικά σπάνια θα βρεις είδη κάκτων, σαρκοφάγων φυτών και κάποια είδη αλόης. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν αγοράζεις ένα φυτό, να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια του προμηθευτή από που προέρχεται.
Καλλιέργησε τα δικά σου φυτά
Ο πιο ασφαλής τρόπος για να γνωρίζεις την προέλευση του φυτού σου είναι να το φυτέψεις μόνος σου. Μπορείς να αγοράσεις ένα μικρό φυτό και να το δεις να μεγαλώνει με την φροντίδα σου. Και φυσικά μπορείς να συμβουλευτείς τρόπους για να το φυτέψεις και να το καλλιεργήσεις εντελώς μόνος/μόνη σου.
Περιποιήσου τα με τον καλύτερο τρόπο
Κάτι ακόμη που χρειάζεται μεγάλη προσοχή είναι τα είδη που χρησιμοποιείς για την περιποίηση και τον καλλωπισμό των φυτών σου. Τα συνθετικά παρασιτοκτόνα και λιπάσματα προκαλούν μεγάλο κακό, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς κήπους. Ο λόγος έγκειται στο ότι μπορεί να βλάψουν την γύρη των λουλουδιών και με αυτό τον τρόπο να μεταφερθούν μέσω των μελισσών και σε κοντινά οικοσυστήματα. Αντί για συνθετικά, μπορείς να αρχίσεις να χρησιμοποιείς οργανικά λιπάσματα και παρασιτοκτόνα.
Πρόσεξε τις ποσότητες πλαστικού που χρησιμοποιείς
Μείωσε την ανάγκη για πλαστικό από τα εργαλεία που χρησιμοποιείς μέχρι και τα ίδια τα κασπώ των φυτών σου. Αντί να πετάξεις το παλιό σου πλαστικό κασπώ, προσπάθησε να το ξαναχρησιμοποιήσεις την επόμενη φορά που θα φυτέψεις ένα νέο φυτό. Αν θες ένα συγκεκριμένο μέγεθος γλάστρας το οποίο δεν έχεις, μην αγοράσεις, αλλά ρώτησε το ανθοπωλείο της γειτονιάς σου μήπως έχει κάποιο που δεν χρειάζεται, μιας κι αυτά καταλήγουν συνήθως στα σκουπίδια. Και φυσικά πάντα μπορείς να εξασκήσεις τη δημιουργικότητά σου, φτιάχνοντας τα δικά σου κασπώ!