Τη στιγμή που οι σειρές μυστηρίου διαδέχονται η μία την άλλη, έρχεται μια νέα τάση να τους δώσει μία φρέσκια οπτική. Όλοι έχουμε παρακολουθήσει ομάδες ντετέκτιβ, αστυνομικών ή δικηγόρων να προσπαθούν να διαλευκάνουν με συμβατικούς ή μη τρόπους μια σειρά φόνων ή εξαφανίσεων. Μάλιστα, οι κατά συρροή δολοφονίες στον φυσικό, αλλά και στον εικονικό κόσμο είναι αυτές που προσελκύουν πάντα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αυτό, όμως που δεν είχαμε συνηθίσει είναι να παρακολουθούμε την υπόθεση από μια ψυχολογική σκοπιά. Το μυαλό όλων πιθανώς πάει στη μεγάλη έκπληξη του Mindhunter, άλλα δεν είναι η πρώτη και σίγουρα όχι η μόνη σειρά που το επιχείρησε αυτό.
Πάμε όμως να δούμε ποιες σειρές εντάσσονται στην ιδιόμορφη αυτή λίστα.
1. Hannibal (2013-2015)
Ίσως ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες μυθοπλασίας που συνδυάζει την ψυχολογία με το έγκλημα είναι αυτός του Hannibal Lecter. Παίρνοντας πνοή στα βιβλία του Thomas Harris και κερδίζοντας βραβεία και εντυπώσεις στην κινηματογραφική μεταφορά του με πρωταγωνιστή τον καθηλωτικό Anthony Hopkins, έφτασε η σειρά της μικρής οθόνης. Αυτή τη φορά παρακολουθούμε τον εγκληματολόγο ψυχίατρο Lecter να συνεργάζεται στενά με έναν ερευνητή του FBI σε υποθέσεις κατά συρροή δολοφόνων. Η κρυφή ταυτότητα του πρώτου μαζί με τα παιχνίδια μυαλού, στα οποία τόσο απολαμβάνει να εμπλέκει ανυποψίαστους ανθρώπους, περιπλέκουν την ιστορία.
2. Mindhunter (2017- )
Σίγουρα το πιο αντιπροσωπευτικό και για πολλούς πιο πετυχημένο παράδειγμα αυτής της κατηγορίας σειρών είναι το Mindhunter. Εμπνευσμένο επίσης από βιβλίο, σκιαγραφεί τα πρώτα βήματα της εγκληματικής ψυχολογίας στο χώρο της αστυνομικής έρευνας. Οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι δύο ντετέκτιβ με ενδιαφέρον για την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, που αισθάνονται ότι οι μέχρι τότε έρευνες για την εγκληματική συμπεριφορά δεν τους καλύπτουν. Έτσι, ξεκινούν ένα ταξίδι κόντρα σε όλους και κυρίως στην εποχή. Επισκέπτονται φυλακές και παίρνουν συνέντευξεις από τους πιο διάσημους εγκληματίες της εποχής. Κι όλα αυτά για να πάρουν απάντηση –αν υπάρχει- στην ερώτηση «τι είναι αυτό που ωθεί έναν άνθρωπο στο έγκλημα;». Το πιο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη σειρά είναι πως οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι βασισμένοι σε πραγματικά πρόσωπα και μάλιστα η επιλογή ηθοποιών είναι, θα λέγαμε, απίστευτα στοχευμένη από άποψη ομοιότητας.
3. The Alienist (2018- )
Εδώ το σκηνικό μας μεταφέρει στο 1896 και στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναταραχή μετά από μια σειρά δολοφονιών παιδιών του δρόμου. Ήδη από τον τίτλο μας συστήνεται η κεντρική φιγούρα της σειράς, ο δικαστικός ψυχίατρος Dr Laszlo Kreizler, που καλείται να διερευνήσει την υπόθεση. Η χρήση όμως του τίτλου παραπέμπει στο έργο του ψυχιάτρου με περιθωριοποιημένους ανθρώπους, αλλά και στην απομόνωση που ο ίδιος βιώνει στον επιστημονικό κύκλο λόγω της καχυποψίας γύρω από το έργο του. Την ομάδα έρευνας πλαισιώνουν ο εικονογράφος της εφημερίδας New York Times και η γραμματέας του Roosevelt, που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα ντετέκτιβ. Πώς αυτή η ιδιόρρυθμη ομάδα θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις της γύρω από την ψυχολογία για να εισχωρήσει στο μυαλό του serial killer;
4. Prodigal Son (2019- )
Χάριν ενός ακόμα σεναρίου, το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης θα ζητήσει τη βοήθεια ενός εγκληματολόγου ψυχολόγου. Η περίπτωση όμως του Malcolm Bright κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι. Η επαφή του με το έγκλημα ξεπερνά τα όρια της δουλειάς του και έχει ρίζες στην παιδική του ηλικία. Tότε είχε βοηθήσει να συλληφθεί ο κατά συρροή δολοφόνος πατέρας του. Όταν μετά από μια δεκαετία κάποιος θα αντιγράψει τη μέθοδο αυτών των εγκλημάτων, ο Malcolm θα χρειαστεί να επανασυνδεθεί με τον πατέρα του, ώστε να φτάσει στην άκρη του νήματος. Η διαδρομή όμως θα φέρει στο φως πολλά κρυμμένα μυστικά.
Το αν αυτή η νέα συνταγή στις σειρές μυστηρίου θα είναι επιτυχημένη, μένει να το μάθουμε.