Στην ιστορία του σινεμά τα μουσεία στέγασαν από έρωτες μέχρι φόνους. Όλοι θυμόμαστε τον Woody Allen με την Diane Keaton να ερωτεύονται ανάμεσα στα έργα τέχνης κάποιου νεοϋορκέζικου μουσείου. Η σκηνή του Band of Outsiders με τους τρεις νέους να τρέχουν πιασμένοι χέρι χέρι στο Λούβρο, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Godard, δε θα ξεθωριάσει ποτέ. Τη λίστα έρχονται να εμπλουτίσουν 4 πιο πρόσφατες ταινίες που μας χαρίζουν πλάνα από το εσωτερικό διάσημων μουσείων.
The Da Vinci Code (2006)
Το 2005 ο Ron Howard αναλαμβάνει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο best seller του Dan Brown. Ήδη από τις πρώτες σκηνές τίθεται μια μεγάλη πρόκληση. Τα γυρίσματα απαιτούν λήψεις από το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου. Ο λόγος για το Λούβρο του Παρισιού. Φυσικά, η έγκριση δεν ήρθε χωρίς αμέτρητες προφυλάξεις και συστάσεις. Τα γυρίσματα γίνονταν επί δύο εβδομάδες και μόνο βραδινές ώρες, πράγμα που τελικά απέδωσε το απαραίτητο μυστήριο στην ταινία. Κανείς δεν επιτρεπόταν να αγγίξει τα εκθέματα. Έτσι, είτε χρησιμοποιήθηκαν αντίγραφα, όπως στην περίπτωση της Mona Lisa του da Vinci, είτε πλάνα γυρισμένα σε στούντιο. Όποιος και να ήταν ο τρόπος, το αποτέλεσμα παρέμεινε εντυπωσιακό.
Museum Hours (2012)
Άλλο ένα μουσείο άνοιξε τις πόρτες του για χάρη της έβδομης τέχνης. Αυτή τη φορά επρόκειτο για το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη. Εδώ το μουσείο δεν αποτελεί απλώς φόντο, αλλά όλη την ουσία της υπόθεσης. Εκεί είναι που συναντιούνται ο φύλακας του μουσείου με μια αινιγματική επισκέπτρια. Οι περιπλανήσεις στους διαδρόμους και τα εκθέματα στέκονται αφορμή για κάθε είδους συζητήσεις ανάμεσα στους δυο τους. Πίνακες του Bruegel εναλλάσσονται με τα πρόσωπα των ηρώων μας σε μια διαδρομή ενδοσκόπησης.
The Goldfinch (2019)
Ο τίτλος του μυθιστορήματος, που απέκτησε εικόνα και κίνηση χάρη στον σκηνοθέτη John Crowley, παραπέμπει σε έναν διάσημο πίνακα. Πρόκειται για την Καρδερίνα του Ολλανδού ζωγράφου Carel Fabritius, που φυλάσσεται στο Mauritshuis. Η ιστορία, όμως, ήθελε τον πίνακα να εκτίθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και να επιβιώνει εκεί τρομοκρατικής επίθεσης. Ο πίνακας ανακατασκευάστηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το ίδιο και το εσωτερικό του μουσείου παρέα με άλλα 80 εκθέματα. Κι όλα αυτά για μια σκηνή που θα τα κάνει στάχτη λίγα λεπτά μετά.
The Squid and the Whale (2005)
Μπορεί το μουσείο να μη διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την παραγωγή, αλλά σίγουρα ενέπνευσε τον τίτλο. Πρόκειται για το ομώνυμο έκθεμα του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη. Αυτή είναι και μια από τις πιο έντονες παιδικές αναμνήσεις του ενός από τους ήρωες μας· εκείνος παρέα με τη μητέρα του στο μουσείο να περνά με μισόκλειστα μάτια μπροστά από την τρισδιάστατη εικόνα μιας φάλαινας να παλεύει με ένα γιγάντιο καλαμάρι.
Η μία μορφή τέχνης συναντά τις υπόλοιπες και το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό.
5