fbpx
CinemaCultureTFCinema

26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα 10 ντοκιμαντέρ που ανυπομονούμε να δούμε στη φετινή διοργάνωση

Όπως ακριβώς το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη είναι συνυφασμένο με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον Νοέμβριο, έτσι και ο ερχομός της άνοιξης στην πόλη σηματοδοτείται από την έναρξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Με έναν πλούσιο σε επιλογές κατάλογο, η φετινή διοργάνωση μας προ(σ)καλέι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα για τις επόμενες δέκα ημέρες. Σημαντικά αφιερώματα, ελληνικά ντοκιμαντέρ και πολύωρες προβολές βρίσκονται ήδη στη λίστα μας, μιας και η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει. Δες παρακάτω 10 από τα ντοκιμαντέρ που ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε.

Κάτω από το χαλί του Χόλιγουντ των Ρομπ Έπσταϊν και Τζέφρι Φρίντμαν

To συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ εξερευνά την αναπαράσταση της ομοφυλοφιλίας στην Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ, αλλά και άγνωστες παρασκηνιακές στιγμές. Με περίσσιο χιούμορ, αλλά και την απαραίτητη ιστορική έρευνα, το Κάτω από το χαλί του Χόλιγουντ μιλά για μία ιστορία λιγότερο γνωστή, αυτή που η ίδια η βιομηχανία του Χόλιγουντ προσπάθησε πράγματι να κρατήσει κάτω από το χαλί. Την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση με τους Γιώργο Καπουτζίδη και Φώτη Σεργουλόπουλο.

Ντόροθι Άρζνερ: πρωτοπόρος, κουήρ, φεμινίστρια των Κλάρα Κούπερμπεργκ και Τζούλια Κούπερμπεργκ

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση της ιστορίας του Χόλιγουντ, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ καταπιάνεται με μία πιονέρισσα της βιομηχανίας. Αν και το όνομα της έλειπε εξ αρχής από αρκετά βιβλία ιστορίας κινηματογράφου, η Ντόροθι Άρζνερ υπήρξε μία σπουδαία και δυναμική φιγούρα του Χόλιγουντ, ούσα η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτρια που έκανε ταινία στον ομιλούντα κινηματογράφο. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που ανοίγει μία νέα πτυχή στην ιστορία της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Την προβολή θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση με τη Λίνα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ.

Cinéma Laika του Βέλικο Βίντακ

Σε ένα μικρό χωριό της Φινλανδίας, ο Άκι Καουρισμάκι μαζί με τον φίλο του, ποιητή και συγγραφέα Μίκα Λάττι, ξεκινούν να δημιουργήσουν το δικό τους σινεμά μέσα σε ένα παλιό χυτήριο. Με τη βοήθεια των ανθρώπων της περιοχής και με όσα υλικά έχουν διαθέσιμα, γεννιέται από το πουθενά ένα σινεμά, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη μαγική δύναμη του κινηματογράφου να ενώνει τους ανθρώπους.

Ναβάλνι του Ντάνιελ Ρόερ

Μετά την είδηση του αιφνίδιου θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Έχοντας ήδη βραβευτεί με βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2023 από την Αμερικανική Ακαδημία, η ταινία ανατρέχει σε προηγούμενη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ναβάλνι, προσπαθώντας να ξεσκεπάσει όλα όσα και όσους συμμετείχαν σε αυτή, αλλά και τα κίνητρά τους. Δυστυχώς, τώρα που οι χειρότερες υποψίες επιβεβαιώθηκαν με τον γεμάτο ερωτηματικά θάνατό του, μία προβολή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ θεωρείται απαραίτητη.

Sorry/Not Sorry των Κάρολαϊν Σου και Κάρα Μόνες

Όταν το 2015 κυκλοφόρησαν μερικές φήμες περί σεξουαλικής παρενόχλησης από τον κωμικό Louis C.K. προς τις συνεργάτιδές του, κανείς δεν περίμενε αυτό που θα συνέβαινε 2 χρόνια αργότερα. Την ημέρα της πρεμιέρας της ταινίας του I Love You, Daddy, η New York Times δημοσίευσε τις κατηγορίες 5 γυναικών εναντίον του Louis C.K. για σεξουαλική παρενόχληση. Από εκεί και πέρα ακολούθησε ένα από τα μεγαλύτερα cancel της σύγχρονης κουλτούρας, που αργότερα φυσικά γέμισε ερωτηματικά, όπως όλα. Οι δημιουργοί και σκηνοθέτριες με το παρόν ντοκιμαντέρ εξερευνούν τα όσα έγιναν τότε και επιστρέφοντας στο σήμερα αναρωτιούνται πόσο ΟΚ είναι να ξεχνάμε και να δίνουμε δεύτερες ευκαιρίες σε ανθρώπους σαν τον Louis C.K.

Αδέσποτα κορμιά της Ελίνας Ψύκου

Με επίκεντρο τρεις διαφορετικές ιστορίες γυναικών σχετικά με την άμβλωση, την εξωσωματική γονιμοποίηση και την ευθανασία, η σκηνοθέτρια Ελίνα Ψύκου εξερευνά το ζήτημα της αυτοδιάθεσής του γυναικείου σώματος. Σε μία εποχή που οι γυναίκες νιώθουν ότι χάνουν όλο και περισσότερο τον έλεγχο του σώματός τους, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ δείχνει ότι πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απ’όσο καν μπορούμε να φανταστούμε.

Αζήτητοι της Μαριάννας Οικονόμου

Ένα ακόμη ντοκιμαντέρ από Ελληνίδα δημιουργό, το Αζήτητοι εκκινεί από μία τυχαία ανακάλυψη: στα 30 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1945 μέχρι 1975, εκατοντάδες φυματικοί έχασαν τη ζωή τους μέσα στο νοσοκομείο Σωτηρία, χωρίς να τους αναζητήσει κανείς. Το ντοκιμαντέρ εξερευνά τις ιστορίες τους, τις σκοτεινές συνθήκες διαβίωσης εντός του νοσοκομείου εκείνη την εποχή, αλλά και τιμά την μνήμη όσων έφυγαν μόνοι.

Ντάριο Αρτζέντο: Πανικός του Σιμόνε Σκαφίντι

Ο Ντάριο Αρτζέντο είναι ο δημιουργός μερικών από των πιο ξεχωριστών ταινιών τρόμου των τελευταίων δεκαετιών. Ο δημιουργός αυτού του ντοκιμαντέρ τον συναντά καθώς εκείνος γράφει το σενάριο της τελευταίας του ταινίας. Σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, εκεί που πάντα αισθανόταν και έγραφε πιο άνετα, ο Αρτζέντο προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην κάμερα που καταγράφει κάθε του κίνηση και την κάμερα του μυαλού του που στήνει νοερά την επόμενη ταινία του.

Viva Varda! του Πιερ-Ανρί Ζιμπερ

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα συγκινητικό πορτρέτο της Ανιές Βαρντά, μίας δημιουργού που επηρέασε γενιές καλλιτεχνών. Η ταινία φέρνει στο προσκήνιο άγνωστες στιγμές από τη ζωή της, τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική, σκιαγραφώντας μία ανθρώπινη και καλλιτεχνική παρουσία που όμοιά της δύσκολα θα υπάρξει ξανά.

Ryuichi Sakamoto | Opus του Νέο Σόρα

Ο σπουδαίος Ιάπωνας συνθέτης και πιανίστας Ριουίτσι Σακαμότο έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου έναν χρόνο, αφήνοντας πίσω του σπουδαίες μουσικές συνθέσεις που θα ακούμε για μία ζωή. Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστούν μόνο ο ίδιος και το πιάνο του, σε μία συγκινητική σύνθεση που επιμελήθηκε ο ίδιος θέλοντας να μοιραστεί την αλήθεια του λίγο πριν το τέλος της ζωής του.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *