fbpx
Blog

12 εύκολοι στόχοι για μία πιο «πράσινη» χρονιά

Αυτόν τον χρόνο μαζί  – μαζί με τα προσωπικά σου resolution- μπορείς να θέσεις έναν μηνιαίο στόχο για μία καθημερινότητα πιο κοντά στην βιωσιμότητα. Κάθε μικρή αλλαγή που κάνουμε μπορεί να φανεί σημαντική στο σύνολο. Γι’αυτό κι εμείς εδώ έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με sustainable resolutions για κάθε μήνα του 2024. Φυσικά, μπορείς να εμπνευστείς από αυτά, να τα προσαρμόσεις στην καθημερινότητά σου ή να θέσεις τους δικούς σου στόχους για όσα θες να καταφέρεις φέτος ώστε να βοηθήσεις τον πλανήτη.

Ιανουάριος

Το ξεκαθάρισμα της ντουλάπας είναι δουλειά για την αρχή του έτους και γι’αυτό ταιριάζει στον Ιανουάριο. Όσα ρούχα ή αντικείμενα δεν σε βολεύουν πια μπορείς να τα δανείσεις, να τα πουλήσεις ή να τα μεταποιήσεις, ώστε να μην χρειαστεί να αγοράσεις νέα.

Φεβρουάριος

Ο Φεβρουάριος είναι ένας κρύος μήνας, αφού τυπικά είναι και ο τελευταίος του χειμώνα. Γι’αυτό δώσε ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση ρεύματος και προσπάθησε να αποφύγεις τη σπατάλη ενέργειας μέσα στο σπίτι τις ώρες που δεν το χρειάζεσαι.

Μάρτιος

Μπορείς να δοκιμάσεις νέους τρόπους για μια διατροφή βασισμένη στην βιωσιμότητα. Για παράδειγμα, μπορείς να μειώσεις τα προϊόντα από κρέας και γάλα. Επιπλέον, μπορείς να βρεις μαγαζιά με τοπικά προϊόντα ή λαϊκές αγορές για να στηρίξεις την τοπική αγορά.

Απρίλιος

Η άνοιξη έχει φτάσει για τα καλά, επομένως μπορείς να αναθεωρήσεις το μέσο μεταφοράς σου για τη σχολή, τη δουλειά ή τη βόλτα σου. Προσπάθησε να μειώσεις την χρήση αυτοκινήτου και να προτιμήσεις το ποδήλατο ή το περπάτημα για τις κοντινές αποστάσεις.

Μάιος

Ο Μάιος θα μπορούσε να είναι ο μήνας που ξεκινάς να να φτιάχνεις έναν μικρό κήπο στο μπαλκόνι σου. Μπορείς να αγοράσεις φυτά ή τα βότανα που σου αρέσουν για να δώσεις μια πιο πράσινη νότα στη γειτονιά σου.

Ιούνιος

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και σκέφτεσαι σίγουρα τις διακοπές σου: Φέτος τι θα έλεγες αντί να πάρεις το αεροπλάνο και να πας κάπου μακριά, να προτιμήσεις έναν προορισμό πιο κοντά στην πόλη σου; Επιπλέον, φρόντισε να κάνεις το ταξίδι σου όσο πιο φιλικό στο περιβάλλον μπορείς.

Ιούλιος

Αυτόν τον μήνα περιόρισε την χρήση πλαστικού, και ειδικά τα πλαστικά καλαμάκια. Για τα κρύα ροφήματα μπορείς πάντοτε να χρησιμοποιήσεις ένα επαναχρησιμοποιούμενο μεταλλικό ή γυάλινο καλαμάκι. Επίσης, μπορείς να προμηθευτείς δικά σου σκεύη για καφέ ή φαγητό, ώστε να μειώσεις την χρήση πλαστικού από το έτοιμο φαγητό.

Αύγουστος

Το καλοκαίρι ο βασικότερος σύμμαχος σου είναι το αντηλιακό. Φέτος, λοιπόν, αξίζει να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στα συστατικά του αντηλιακού σου και να κινηθείς προς μία πιο οικολογική επιλογή χωρίς χημικά που βλάπτουν τον πλανήτη.

Σεπτέμβριος

Ξεκινά την ανακύκλωση (αν δεν την έχεις ξεκινήσει ήδη)! Υπάρχει πάντα χρόνος για να κάνει την ανακύκλωση συνήθεις στην καθημερινότητά σου, ενώ αν ήδη ανακυκλώνεις μπορείς να πληροφορηθείς για λάθη που ίσως κάνεις άθελά σου.

Οκτώβριος

Κάνε αγορές από sustainable brands και την τοπική αγορά. Είτε πρόκειται για αγορές που αφορούν το φαγητό, το σπίτι ή τα ρούχα, προτίμησε να επενδύσεις τα χρήματά σου σε μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που σέβονται το περιβάλλον.

Νοέμβριος

Τον Νοέμβριο μπορείς να θέσεις ως στόχο τη μείωση σπατάλης φαγητού. Έχεις ήδη ξεκινήσει να βελτιώνεις τις διατροφικές σου επιλογές από τον Μάρτιο, σωστά; Η άσκοπη σπατάλη φαγητού, όμως, ίσως εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Ένα πρώτο βήμα αντιμετώπισης θα ήταν να αξιοποιήσεις τα leftovers σου σε νέες συνταγές ή/και να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στις ποσότητες τροφίμων που αγοράζεις, ώστε να μην περισσεύουν τόσα πολλά στο τέλος της εβδομάδας.

Δεκέμβριος

Έφτασε ο Δεκέμβριος και σε έναν μήνα θα μπορείς και πάλι να επαναπροσδιορίσεις τους sustainable στόχους σου για τη νέα χρονιά. Βέβαια, για αυτόν τον Δεκέμβρη, μιας και πρόκειται για τον γιορτινό μήνα του έτους, μπορείς να περιορίσεις τις άσκοπες αγορές και τα δώρα που θα πάρεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα και να φανείς δημιουργικ@ φτιάχνοντας τα δικά σου ή στηρίζοντας μικρές επιχειρήσεις.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *