fbpx
Tv-serious

13 reasons why (you should read this)

Συντάκτρια: Βασιλική Κατίδου

Αλλαγή στήλης, καλή μου αρχή και τα σχετικά, ευχαριστώ ευχαριστώ… Η καινούργια μας στήλη θα ασχολείται με την αγαπημένη ασχολία απανταχού φοιτητών, σε ελληνικό έδαφος και μη, που δεν είναι άλλη από το να βλέπει *drums roll*… ΣΕΙΡΕΣ. Λέω να ξεκινήσω με ένα δυνατό χαρτί, απ’ό,τι κατάλαβες από τον τίτλο, με το όνομα “13 reasons why” – ελληνιστί, “13 Γιατί”. Αποκλείεται να μην έχεις δει memes ή να έχεις ακούσει για το πόσο τέλεια σειρά είναι -βοήθησα κι εγώ στην εξάπλωση τούτης της φήμης αρκετά θα έλεγα- άρα θα αναρωτιέσαι: τι ‘ν’ τούτο; Ακολουθούν, λοιπόν, 13 λόγοι για τους οποίους έχεις την ηθική υποχρέωση -oh, damn, i sound so serious- να την παρακολουθήσεις με εντονότατο ενδιαφέρον -13 λόγοι ε, ψαγμενιά ε; So get a snack. Settle in. Because I’m about to tell you the story of my life… οκ, της Hannah, παρασύρθηκα.

1. The story

Η Hannah μας είναι ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας. Ευχάριστο, γλυκύτατο, με -προσωπικά λατρεμένη- σαρκαστική διάθεση, σε ένα τυπικό αμερικάνικο λύκειο. Μέχρι που αποφασίζει να τελειώσει την ζωή της χωρίς, φαινομενικά, καμία προειδοποίηση. Σοκ στην κοινότητα, σοκ οι γονείς, σοκ και φίλος της από την δουλειά… πόσο μάλλον όταν ανακαλύπτει 13 κασέτες στις οποίες η Hannah επονομάζει και επεξηγεί, ανατριχιαστικά, τους 13 ιθύνοντες για την αυτοκτονία της. Ο Clay, το παιδί-φίλος στο οποίο πέφτει και το focus point της σειράς, αρχίζει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες της εκάστοτε κασέτας -με το πάσο του βέβαια- και να αλληλεπιδρά με τα άτομα που αναφέρονται, προσπαθώντας να βγάλει μια άκρη. Ποιος θα το πίστευε, άλλωστε, ότι κρύβονται τόσα πολλά πράγματα πίσω από ψεύτικα χαμόγελα;

2. The actors

Οι ηθοποιοί που επιλέχθηκαν για την συγκεκριμένη σειρά είναι, ξεκάθαρα, υπερβολικά κατάλληλοι για τον ρόλο τους. Η Katherine Langford -aka Hannah Baker- δίνει τον χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας με έναν τρόπο τόσο φυσικό, που θα σε κάνει να βρεις ένα κομμάτι του εαυτού σου μέσα της, είτε είναι η σαρκαστική της διάθεση, είτε η ελπίδα της να βρει κάποιον που να την καταλαβαίνει. Ο Dylan Minnette -aka Clay Jensen- είναι και αυτός καλός, αποδίδοντας τον ρόλο του introvert όσο καλύτερα μπορεί. Εμένα, μια φορά πάντως, με έπεισε ότι ήταν καλό παιδί. Όσο για το υπόλοιπο cast, αξιέπαινο, με μια ειδική αναφορά στην Kate Walsh -aka Hannah’s mother- για την πραγματικά συγκινητική της ερμηνεία, δίνοντας καθοριστική υπόσταση σε έναν χαρακτήρα που δημιουργήθηκε from scratch.

3. The flow

Ο τρόπος που ιστορία κυλάει είναι κάτι φρέσκο, ενδιαφέρον και σίγουρα πρωτότυπο. Αν σκεφτείς ότι τα επεισόδια διαρκούν περίπου 50 λεπτά, το γεγονός ότι σου κρατάει το ενδιαφέρον είναι αρκετά σημαντικό. Οκ, κάποιες στιγμές οι filler σκηνές μπορεί να το παρακάνουν, αλλά δίνουν background information που σε κάνει να καταλαβαίνεις λίγο καλύτερα τον κάθε χαρακτήρα -και ο Clay σίγουρα ευθύνεται για οποιαδήποτε καθυστέρηση, αν και τρώει το κράξιμο που του αξίζει. Γενικά, θα είναι δύσκολο να βρεις κάποια φάση που να μην πεθαίνεις να μάθεις την συνέχεια

4. The music

Όποιος ανέλαβε την μουσική επιμέλεια αυτής της σειράς έχει από μένα το αιώνιο respect μου. Μέσα από αυτήν την σειρά, ανακάλυψα τραγούδια που πραγματικά θα ήθελα να ξέρω από πριν- θα βοηθούσαν πολύ σε διάφορες φάσεις της ζωής μου, και όλοι ξέρουμε πόσο πιο αποτελεσματικά αποδίδει ένα τραγούδι τα συναισθήματα που βράζουν μέσα σου. Θα σου αποκαλύψω την αγαπημένη μου ανακάλυψη στο τέλος. Till then…

5. The poem

Σε κάποια φάση, η Hannah θα μπλεχτεί με την ποίηση -και το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο. Αν με ξέρεις, θα δεις ότι αυτή την περίοδο το εξώφυλλό μου στο facebook έχει ένα excerpt από αυτό -όχι ότι σε νοιάζει, κουβέντα να γίνεται. Αν όχι, μάθε ότι αποτυπώνει πολύ όμορφα, αλλά, και στενάχωρα όλα όσα νιώθει η Hannah -ο στόχος να σε κάνει να την νιώσεις επιτυγχάνεται πάντως.

6. The direction

Η σκηνοθεσία της σειράς είναι ένα από τα στοιχεία που την κάνει ιδιαίτερη -ωραίες σκηνές με ηλιοβασιλέματα, προσεγμένο στήσιμο σε κάθε μικρή σκηνή και σωστή εναλλαγή του παρόντος με το παρελθόν θα σε αφήσουν ικανοποιημένο. Άσε που το κολπάκι με το τσιρότο βοηθάει αρκετά -δες και θα καταλάβεις.

7. The tapes

Η ιδέα να καταφύγει η Hannah σε κάτι τόσο παλιομοδίτικο, αλλά και συγχρόνως νοσταλγικό είναι πολύ έξυπνη και σίγουρα ενσωματώνεται στην τεχνολογική πραγματικότητα smoothly. Συν ότι κάνει την όλη διαδικασία λίγο πιο ανέγγιχτη από την τεχνολογία, που με τα social media σήμερα ισοπεδώνει σχεδόν τα πάντα. Θα παρατηρήσεις την ισοπέδωση και μόνος σου, θα το δεις.

 

8. The producers

Καθαρά fan-based λόγος, η Selena Gomez είναι executive producer και ασχολήθηκε με την προώθηση της σειράς μέσω των social media και κυρίως του instagram. Κανονικά, θα ήταν πρωταγωνίστρια στο film adaptation -έλα όμως που τελικά ανέλαβε το netflix και, μεταξύ μας, δεν θα μπορούσα να είμαι happier που τα πράγματα γίνανε έτσι.

9. The book

Η σειρά βασίζεται, όπως πιθανότατα ήδη ξέρεις, στο ομώνυμο βιβλίο του Jay Ashner και -λογικό και αναμενόμενο- διαφέρει σε αρκετά σημεία από την σειρά. Ωστόσο, το μήνυμα, το ύφος, τα συναισθήματα που δημιουργεί μεταφέρονται αναλλοίωτα από τις σελίδες στην οθόνη. Συν ότι παίρνουν ζωή χαρακτήρες που απλά αναφέρονταν στο βιβλίο, για χάρη συντομίας.

10. Jeff Atkins

Το mention στο όνομά του αρκεί. Απλά, ό,τι καλύτερο.

11.Fuck off, Courtney

Επίσης ό,τι καλύτερο, αλλά για άλλους λόγους.

12. The message

Το να ασχοληθείς με την αυτοκτονία μιας κοπέλας δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο και σίγουρα είναι challenge το να το μεταφέρεις σε μια οθόνη flawlessly, εστιάζοντας στο σωστό μήνυμα χωρίς να είσαι δογματικός, απόλυτος και morally predisposed. Αυτό που μου έμεινε εμένα, τουλάχιστον, δεν είναι τόσο το πόσο κακοί ή όχι είναι οι γύρω, ούτε το πόσο υπερβολική είναι μια αυτοκτονία, αλλά, το πως μια καθημερινότητα μπορεί να τσακίσει ψυχολογικά μια ανθρώπινη ζωή στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, πόσο αηδιαστικά ιδιοτελείς είμαστε σαν όντα και πόσο δύσκολο είναι, κατά συνέπεια, να καταλάβεις το πόσο βασανίζεται ο άλλος πίσω από τα ευγενικά χαμόγελα και το επιφανειακό ενδιαφέρον.

13. The ending

Ανατριχιαστικό, τρομακτικό, καθηλωτικό -η σκηνή με την Hannah στο μπάνιο είναι ίσως το πιο δυνατό κομμάτι της σειράς, αποκαθηλώνοντας τον οποιοδήποτε λανθάνοντα ρομαντισμό δημιουργεί η ιδέα της αυτοκτονίας και ραγίζοντας σίγουρα την καρδιά σου. Ταυτόχρονα, μυστήριο και συγκρατημένα ελπιδοφόρο -πολλά είπα, να βγάλεις μόνος σου συμπεράσματα.

Αυτά…και όπως υποσχέθηκα, πάρε το τραγούδι μιας σκηνής που θα αγαπήσεις για την απλότητα, την αθωότητα και τον εφηβικό, γλυκύτατο ρομαντισμό της. Άντε, ξεκίνα το streaming.


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *