fbpx
Blog

13 οικολογικές εναλλακτικές σε πράγματα καθημερινής χρήσης

Με κύρια ανησυχία την κλιματική αλλαγή έχει ανοίξει ένας παγκόσμιος διάλογος για τον ανθρώπινο αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ατομική ευθύνη. Εμείς εδώ στο TFC Magazine είμαστε υποστηρικτές του ότι οι μικρές αλλαγές ξεκινώντας από το ατομικό επίπεδο μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Έτσι, καθημερινά ψάχνουμε τρόπους να μειώσουμε το πλαστικό και να υιοθετήσουμε συνήθειες με το μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Μοιραζόμαστε, λοιπόν, μαζί σας όσα πράγματα μπορείτε κι εσείς να αντικαταστήσετε με μία πιο φιλική προς το περιβάλλον εκδοχή τους.

Προτιμούμε υφασμάτινες αντί για χάρτινες πετσέτες

Από τις χαρτοπετσέτες αφαιρούμε το πρώτο συνθετικό και η πρώτη μικρή μας αλλαγή είναι έτοιμη. Οι χαρτοπετσέτες είναι μίας χρήσης και πετιούνται αμέσως. Μάλιστα, λόγω του ότι έρχονται σε άμεση επαφή με υπολείμματα φαγητού δεν ανακυκλώνονται. Σκεφτείτε τώρα πόσες χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας χρησιμοποιούμε καθημερινά σε ατομικό επίπεδο. Μία όμορφη εναλλακτική είναι οι υφασμάτινες πετσέτες που μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο και να επαναχρησιμοποιηθούν. Κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να έχει τις δικές του πετσέτες για το φαγητό ή όποια άλλη χρήση.

Λέμε ναι στις υφασμάτινες τσάντες

Πριν κατευθυνθούμε στο σούπερ μάρκετ για τα εβδομαδιαία μας ψώνια κάνουμε ένα γρήγορο έλεγχο. Πορτοφόλι; Τσεκ. Κλειδιά; Τσεκ. Πάνινη τσάντα; Διπλό τσεκ. Έτσι, θα αποφύγουμε να ζητήσουμε πλαστικές σακούλες μιας χρήσεως, οι οποίες μάλιστα θα έχουν οικονομική και οικολογική επιβάρυνση. Καλό θα ήταν να κουβαλάμε πάντα μία μαζί μας, γιατί η επιθυμία για ψώνια μπορεί να ναι απρόβλεπτη. Μπορούμε να το δούμε και ως μια στιλιστική προσθήκη ή ενθύμιο από ταξίδια, φεστιβάλ ή συνέδρια.

Επιλέγουμε ανοξείδωτο μπουκάλι νερού

Με δεδομένο ότι περνάμε τη μισή μας μέρα εκτός σπιτιού, το σίγουρο είναι ότι η ανάγκη μας για νερό ή κάτι δροσιστικό θα μας βρει στο δρόμο. Αυτό θα μας στρέψει στα πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού. Μπορούμε αντί αυτού να εφοδιαστούμε ένα ανοξείδωτο μεταλλικό ή ένα γυάλινο μπουκάλι που θα έχει μόνιμα μια θέση στην τσάντα μας. Με τις αμέτρητες επιλογές στην αγορά, σκεφτείτε το και ως δώρο σε κάποιον αγαπημένο.

Κουβαλάμε το δικό μας ποτήρι για καφέ

Είτε φτιάχνουμε τον καφέ μας στο σπίτι, είτε τον προμηθευόμαστε απ’έξω, η λογική παραμένει η ίδια. Έχουμε το δικό μας ποτήρι για ζεστά ή κρύα ροφήματα. Μάλιστα, πολλά καταστήματα μάς επιβραβεύουν για την οικολογική μας συνήθεια με κάποια έκπτωση. Δείτε το κι ως έναν τρόπο να αποφύγετε να μπερδέψετε το ποτήρι σας με αυτό κάποιου άλλου στο γραφείο.

Δείχνουμε λίγη αγάπη στα μεταλλικά ή bamboo καλαμάκια

Πέρα από το πλαστικό ποτήρι, άλλος ένας μπελάς είναι τα καλαμάκια μιας χρήσης. Οδεύοντας στην κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να αγοράσουμε ένα ανοξείδωτο μεταλλικό ή φτιαγμένο από bamboo καλαμάκι. Με αυτή την προσθήκη στην κουζίνα μας ολοκληρώσαμε το σετ για να απολαμβάνουμε ροφήματα χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Προετοιμάζουμε το φαγητό για το γραφείο

Πέρα από τη διατροφική αξία αυτής της συνήθειας, υπάρχει και μια άλλη διάσταση. Αγοράζοντας έτοιμο συσκευασμένο φαγητό είναι δύσκολο να αποφύγουμε το πλαστικό από τις μεμβράνες μέχρι τα μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης. Όταν το ετοιμάζουμε στο σπίτι, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε σε γυάλινα μπολ ή υφασμάτινα πουγκιά. Παράλληλα, παίρνουμε μαζί μας τα δικά μας μαχαιροπήρουνα από το σπίτι και υφασμάτινες πετσετούλες. Ας δώσουμε το παράδειγμα σε όλους στο γραφείο.

Επιλέγουμε βιοδιασπώμενες σακούλες σκουπιδιών

Όσο προσεκτικοί και να είμαστε με τη σπατάλη φαγητού και τη μείωση των απορριμμάτων, αναπόφευκτα κάποια θα οδηγηθούν στον κάδο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Φροντίζουμε να επιλέγουμε τις σακούλες σκουπιδιών που φέρουν την ένδειξη ότι είναι βιοδιασπώμενες κι έτσι δε θα επιβαρύνουμε το περιβάλλον.

Αντικαθιστούμε τις πλαστικές οδοντόβουρτσες με bamboo

Ένα αντικείμενο που καθένας από μας έχει στο σπίτι του είναι μια οδοντόβουρτσα. Ανά μερικούς μήνες τις αντικαθιστούμε με καινούριες, με αποτέλεσμα εκατομμύρια πλαστικές οδοντόβουρτσες να καταλήγουν στα σκουπίδια. Στην επόμενή μας αγορά μπορούμε να εξετάσουμε την εναλλακτική της οδοντόβουρτσας από βιοδιασπώμενο bamboo.

Κάνουμε χώρο για τη νέα μας ξύλινη βούρτσα

Οι ξύλινες βούρτσες για τα μαλλιά είναι μια όμορφη και ανθεκτική εναλλακτική στις συνήθεις πλαστικές. Το κυριότερο, όμως, μια οικολογική εναλλακτική. Μπορούμε να τις διακοσμήσουμε με αυτοκόλλητα ή ακόμα και να τις ζωγραφίσουμε, αν τις θεωρούμε μονότονες.

Ακούσατε για τις μπατονέτες από bamboo;

Άλλη μία λύση που προσφέρει το υλικό bamboo, που έχει μπει στη ζωή μας, αφορά τις μπατονέτες. Ανεξέλεγκτος αριθμός πλαστικού καταλήγει στα σκουπίδια παρέα με αυτό το καθημερινής χρήσης αντικείμενο. Γιατί να μην δοκιμάσουμε την φιλική προς το περιβάλλον εκδοχή του λοιπόν;

 Λέμε ναι στα σπίρτα

Ένας αναπτήρας είναι χρήσιμος σε κάθε σπίτι, είτε καπνίζουμε, είτε όχι. Έχουμε τη δυνατότητα ορισμένους να τους γεμίζουμε με υγρό κι έτσι να τους επαναχρησιμοποιούμε. Ειδάλλως, λέμε ναι στα σπίρτα βάζοντας μια vintage πινελιά στην καθημερινότητά μας.

 Προτιμούμε ξύλινα μανταλάκια για τα ρούχα

Άλλος ένας τρόπος να αποφύγουμε το ανεπιθύμητο πλαστικό είναι τα ξύλινα μανταλάκια. Πέρα από την οικολογική τους διάσταση, είναι παράλληλα πολύ ανθεκτικά στον ήλιο κι έτσι δε χρειάζονται συχνή αντικατάσταση.

Επιλέγουμε ξύλινο κοντάρι για τη σκούπα

Παρέα στα ξύλινα μανταλάκια μας στο μπαλκόνι θα κάνει μια ξύλινη βάση για τη σκούπα μας. θα αποφύγουμε έτσι και την ξεφλουδισμένη από τον ήλιο εμφάνιση και τη σκουριά. Κυρίως, όμως, θα έχουμε μεριμνήσει για το περιβάλλον.

13 μικρές αλλαγές σίγουρα δεν είναι αρκετές για να ανατρέψουμε την περιβαλλοντική μόλυνση. Είναι, όμως, σίγουρα μια καλή αρχή!

5
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *