fbpx
BookCultureTypewriter

10 ερωτήσεις με έναν book lover | Θάνος Μολούδης

Τι κάνει έναν άνθρωπο “βιβλιοφάγο” ή αλλιώς “book lover”; Είναι τα αναρίθμητα βιβλία που στέκουν στα ράφια της βιβλιοθήκης του ή μήπως η ανάγκη του να μιλά μόνο για βιβλία; Εμείς εδώ στο TFC Magazine πιστεύουμε πως είναι όλα αυτά και ακόμη περισσότερα. Γι’αυτό, στο νέο μας αφιέρωμα θα συζητάμε και θα γνωρίζουμε καλύτερα book lovers της Ελλάδας, κάθε φορά μέσα από 10 ερωτήσεις.

Σήμερα, ξεκινάμε αυτή τη σειρά συνεντεύξεων με τον αγαπημένο μας Θάνο Μολούδη, τον οποίο βρίσκεις και ως @thanosandbooks.

Θυμάσαι το πρώτο βιβλίο που σε έκανε να αγαπήσεις τη λογοτεχνία;

Θυμάμαι ότι γύρω στα εφτά με οκτώ χρονών, η μαμά μου μού είχε κάνει δώρο το πρώτο βιβλίο του Χάρι Πότερ, που το διάβασα σε μια μέρα. Αν όμως πάω λίγα χρόνια πίσω, θυμάμαι ότι τα πρώτα βιβλία που με γοήτευσαν ήταν «Τα Ψηλά Βουνά» του Παπαντωνίου, «Τα δάκρυα της Περσεφόνης» της Λίτσας Ψαραύτη και «Τα Μαγικά Μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά.

Ποια είδη βιβλίων κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον σου;

Σίγουρα όλοι μας έχουμε ένα αγαπημένο είδος, παρόλα αυτά πιστεύω ότι δεν πρέπει να φοράμε παρωπίδες όσον αφορά την ανάγνωση. Ένας γνήσιος αναγνώστης πρέπει και μπορεί να δοκιμάζει τα πάντα. Εγώ, προσωπικά, απολαμβάνω τόσο τα κοινωνικά όσο και τα αστυνομικά, ενώ μερικές φορές θα διαβάσω και κάποια φαντασίας. Τον τελευταίο καιρό, βέβαια, έχω αποκτήσει μια αδυναμία στα βιβλία που μιλούν για την οικογένεια.

Ποιος είναι ένας χαρακτήρας της λογοτεχνίας που σε συνεπήρε από την ημέρα που τον «γνώρισες»;

Δύσκολο να διαλέξω. Υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες που έχουν κλέψει την καρδιά μου κατά καιρούς, όπως η Σκάουτ από το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια», ο Σίριλ από το «Οι αόρατες ερινύες της καρδιάς» και ο Ντανιέλ από το «Η σκιά του ανέμου».

Έχεις κάποια αγαπημένα βιβλιοπωλεία που προτιμάς για τις αγορές σου;

Επισκέπτομαι συχνά την Πρωτοπορία στη Θεσσαλονίκη και την Πολιτεία, όταν κατεβαίνω  στην Αθήνα. Ενίοτε ψωνίζω από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες ή από το Κεντρί, επίσης στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει κάτι διαφορετικό στα μικρά βιβλιοπωλεία. Η ατμόσφαιρα, το προσωπικό, η μυρωδιά του χαρτιού. Επίσης, έχεις και την ησυχία σου, αν θέλεις να διαβάσεις κάποιο βιβλίο, χωρίς τη μουσική και τη βαβούρα των μεγάλων αλυσίδων.

Ποια είναι για σένα η ιδανική ατμόσφαιρα για να διαβάσεις το βιβλίο σου;

Έχω έναν μικρό καναπέ στο γραφείο μου, στο δωμάτιο της βιβλιοθήκης συγκεκριμένα, όπου τα πρωινά και τα βράδια κάθομαι και διαβάζω. Κεράκια, κουβέρτα, καφέ το πρωί και τσάι ή σοκολάτα το βράδυ και απόλυτη ησυχία. Το μόνο που ακούγεται είναι οι χτύποι του ρολογιού και οι αφηγητές των βιβλίων που μου ψιθυρίζουν τις ιστορίες τους.

Ποια είναι τα βιβλία που περιμένουν ακόμη αδιάβαστα στη βιβλιοθήκη σου;

Τις προάλλες προσπάθησα να τα μετρήσω και έχασα τον λογαριασμό. Κάποια από αυτά, τα οποία ελπίζω να διαβάσω σύντομα κιόλας, είναι η Βαλκανική Τριλογία από εκδόσεις Μεταίχμιο, Ο Μεσάζων από εκδόσεις Καστανιώτη, τα Σταυροδρόμια απο εκδόσεις Ψυχογιός και η Γυναίκα με τα Άσπρα από εκδόσεις Gutenberg.

Με ποιον/ποια συγγραφέα θα ήθελες να βγεις για ένα ποτό;

Με την Βιρτζίνια Γουλφ. Άκουσα τις προάλλες κάτι ηχογραφημένες ομιλίες της στο YouTube και μαγεύτηκα από τη χροιά της φωνής της. Πιστεύω ότι θα μου έπαιρνε λίγο χρόνο μέχρι να την κάνω να «λυθεί» και να συζητήσει μαζί μου, αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα θα με δικαίωνε. Θα ήταν μια μαγευτική και ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Πώς επηρέασαν τα βιβλία που έχεις διαβάσει έως σήμερα την πορεία συγγραφής του δικού σου βιβλίου;

Καταρχάς με επηρεάσαν στον τρόπο γραφής μου. Οι περισσότεροι, θέλοντας και μη, αντλούμε έμπνευση από κάποιους συγγραφείς και προσπαθούμε να τους μιμηθούμε. Από εκεί κι έπειτα, τα αναγνώσματα μου με βοήθησαν στο να καταφέρω να περάσω τα δικά μου μηνύματα μέσα από τα κείμενά μου, να προσπαθήσω να συγκινήσω, να εκνευρίσω, να προβληματίσω τον αναγνώστη και εντέλει να τον κάνω να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες μου, σαν να παίρνει και ο ίδιος μέρος στην ιστορία. Τέλος, θεωρώ πως αν δεν διαβάσεις δεν μπορείς να γράψεις, όπως συμβαίνει και σε όλους τους τομείς. Αν δεν κάνεις προπόνηση με την μπάλα, δεν θα καταφέρεις να βάλεις γκολ με την πρώτη.

Αν η ζωή σου γινόταν βιβλίο, τι τίτλο θα είχε;

«Μην το διαβάσετε για το δικό σας καλό».

Ποιο βιβλίο θα πρότεινες ανεπιφύλακτα στ@ς αναγνώστ@ς του TFC Magazine;

Τα έθιμα ταφής της Hannah Kent και Τα Σταφύλια της Οργής του Steinbeck.

Φωτογραφία κειμένου: Θάνος Μολούδης
2

Leave a Reply

Your email address will not be published.