fbpx
BookCultureTypewriter

10 ερωτήσεις με μία book lover | @aboookishbeam

Η Φωτεινή, ο άνθρωπος πίσω από το bookstagram account @abookishbeam, ζει στην Αθήνα, ξετρυπώνει μικρά βιβλιοπωλεία και μοιράζεται όσα διαβάζει μαζί μας. Σήμερα, απαντά στις ερωτήσεις του TFC Magazine και μιλά, μεταξύ άλλων, για τα αγαπημένα της βιβλία και τους ήρωες που έχει γνωρίσει μέσα από αυτά.

Θυμάσαι το πρώτο βιβλίο που σε έκανε να αγαπήσεις τη λογοτεχνία;

Νομίζω δεν ήταν κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο που με έκανε να αγαπήσω τη λογοτεχνία. Τα βιβλία ήταν πάντα μέρος της ζωής μου, από μωρό σχεδόν. Θυμάμαι τη μαμά μου, να μου λέει παραμύθια πριν κοιμηθώ από πολύ μικρή και εγώ να της ζητάω «Ακόμα ένα, ακόμα ένα». Θυμάμαι στις καλοκαιρινές διακοπές, τους γονείς μου να είναι πάντα με ένα βιβλίο στο χέρι. Και στο σπίτι είχαμε μια τεράστια βιβλιοθήκη. Οπότε, η αγάπη μου για τα βιβλία είναι σχεδόν κομμάτι τις ζωής μου, γιατί μεγάλωσα με αυτά. Σαν παιδί πολύ αγαπημένα μου ήταν ένα βιβλίο με ρώσικα παραμύθια (το οποίο το ξαναβρήκα σε ένα παλαιοπωλείο πριν λίγα χρόνια!), Οι πειρατές της καμινάδας του Τριβιζά και φυσικά, εκεί στα 14, τα βιβλία της Ζωρζ Σαρή.

Ποια είδη βιβλίων κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον σου;

Τα αγαπημένα μου είδη είναι τα αστυνομικά, τα ιστορικά, αλλά διαβάζω και αρκετά contemporary fiction. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία σε ιστορίες που ακολουθούν τα μέλη μιας οικογένειας για πολλές γενιές, βιβλία από και για ανθρώπους που είναι μετανάστες 2ης γενιάς, ιστορίες που στο κέντρο τους έχουν γυναικείους χαρακτήρες και ιστορίες που στο τέλος σου αφήνουν μια αίσθηση ελπίδας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ☀️fotini (@abookishbeam)

 

Ποιος είναι ένας χαρακτήρας της λογοτεχνίας που σε συνεπήρε από την ημέρα που τον «γνώρισες»;

Έχω κάμποσους! Αγαπώ την Maggie Tulliver από το Νερόμυλο στο Φλος της George Eliot, την Elizabeth Bennet από το Περηφάνεια και Προκατάληψη της Jane Austen, και τον Sean Duffy από τα βιβλία του Adrian McKinty που διαδραματίζονται στη Βόρεια Ιρλανδία την περίοδο των αναταραχών. Επίσης, μου αρέσει πολύ η φωνή της Mma Precious Ramotswe από το The No. 1 Ladies’ Detective Agency, αλλά και – φυσικά – ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο από τα βιβλία του Andrea Camilleri.

Ποια είναι για σένα η ιδανική ατμόσφαιρα για να διαβάσεις το βιβλίο σου;

Στο σπίτι, να έχει δροσιά και ησυχία και στο background βάζω συνήθως ASMR βίντεο που δείχνουν σκηνές από Harry Potter, cozy καφέ ή βιβλιοθήκες!

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που έχεις διαβάσει περισσότερες από μία φορές; Αν όχι, υπάρχει κάποιο που θα ήθελες σίγουρα να ξαναδιαβάσεις;

Μικρή συνήθιζα να διαβάζω πολλές φορές τα ίδια βιβλία. Ως ενήλικας δεν το συνηθίζω. Πέρα από τη σειρά βιβλίων Harry Potter, δεν θυμάμαι να έχω ξαναδιαβάσει κάποιο. Θα ήθελα να ξαναδιαβάσω το NW της Zadie Smith – νομίζω δεν ήμουν αρκετά ώριμη σαν αναγνώστρια για να το εκτιμήσω. Πιστεύω ότι μπορείς να πάρεις διαφορετικά πράγματα από ένα βιβλίο, ανάλογα με το πότε θα το διαβάσεις. Είμαστε διαφορετικ@ ή τουλάχιστον σκεφτόμαστε διαφορετικά στα 20, τα 30 κ.ο.κ.

Ποια είναι τα βιβλία που περιμένουν ακόμη αδιάβαστα στη βιβλιοθήκη σου;

Δεν θέλω να πω! Είναι κάμποσα – ας αναφέρω καλύτερα 2-3 που θέλω να διαβάσω σύντομα: Breasts and Eggs της Mieko Kawakami, America is not the heart της Elaine Castillo και Great Circle της Maggie Shipstead.

Με ποιον/ποια συγγραφέα θα ήθελες να βγεις για ένα ποτό;

Την Elizabeth Strout – έχει ένα καταπληκτικό τρόπο γραφής και όσα βιβλία της έχω διαβάσει έχουν μείνει μαζί μου. Είναι φοβερή στο να περιγράφει τα συναισθήματα των ανθρώπων και τις σκέψεις τους – σκέψεις που όλ@ κάνουμε αλλά πολλές φορές φοβόμαστε να μοιραστούμε.

Υ.Γ. Πρέπει να διαβάσετε το Olive Kitteridge!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ☀️fotini (@abookishbeam)

Χρειάστηκε ποτέ να αναβάλεις τα σχέδιά σου για να τελειώσεις κάποιο βιβλίο που διάβαζες; Ποιο βιβλίο ήταν αυτό που δεν μπορούσες να αφήσεις με τίποτα από τα χέρια σου;

Να αναβάλω σχέδια όχι, αν και υπήρχαν φορές που απλά δεν ήθελα να σταματήσω! Θυμάμαι ολοκλήρωσα το Me Before You της Jojo Moyes στο μετρό και άρχισα να δακρύζω και σκέφτηκα τώρα πώς μπορώ να βγω να διασκεδάσω μετά από αυτό το βιβλίο; Επίσης, το Οι 7 Σύζυγοι τη Έβελυν Χαρντκάστλ της Taylor Jenkins Read που διάβασα φέτος, απλά δεν ήθελα να σταματήσω.

Αν η ζωή σου γινόταν βιβλίο, τι τίτλο θα είχε;

Δυστυχώς το Small Pleasures είναι πιασμένο, γιατί αν έπρεπε να διαλέξω, αυτός ο τίτλος μου αρέσει! Μικρές απολαύσεις, τα «μικρά» σε αυτή τη ζωή έχουν σημασία… κάτι τέτοιο!

Ποιο βιβλίο θα πρότεινες ανεπιφύλακτα στ@ς αναγνώστ@ς του TFC Magazine;

Θα πρότεινα το Pachinko της Min Jin Lee. Ένα family saga που διαδραματίζεται στην Κορέα και την Ιαπωνία και ακολουθούμε τα μέλη μιας οικογένειας για πολλά χρόνια. Οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων με άγγιξαν και παρά το ότι οι εμπειρίες τους είναι προφανώς διαφορετικές από τις δικές μου, βρήκα πολλά σημεία όπου μπορούσα να ταυτιστώ. Και θα «κλέψω» λίγο και θα προτείνω και δυο φανταστικά memoirs – Born a Crime του Trevor Noah και Speak, Okinawa της Elizabeth Miki Brina.

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *