fbpx
ARCH & the CityArtBlog

10 Αρχιτέκτονες που άλλαξαν τον κόσμο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής το TFC Magazine έκανε ένα αφιέρωμα σε 10 αρχιτέκτονες που άλλαξαν τον κόσμο με κάποια από τα πιο σημαντικά κτίρια που έγιναν ποτέ .

Antoni Gaudi ( 25/6/1852 10/6/1926 )

Ο Antoni Gaudi ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονες που έδρασαν στη Βαρκελώνη. Γεννήθηκε στην Καταλονία και το έργο του ήταν βαθιά επηρεασμένο από τη φύση. Τα κτίριά του είναι σχεδόν σουρεαλιστικά και χαρακτηρίζονται από τη ρευστότητα που διαθέτουν, τα πολλά έντονα χρώματα και τις καμπυλότητες. Ο Gaudi είχε καταφέρει έναν εντυπωσιακό συγκερασμό της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής στα έργα του.

Κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά του έργα είναι το Πάρκο Güell και το τελευταίο του έργο , η εκκλησία Sagrada Familia, η οποία έμεινε ημιτελής λόγω του θανάτου του.

Sagrada Familia
Sagrada Familia
Πάρκο Güell
Πάρκο Güell

Louis Sullivan ( 3/9/1856 – 14/4/1924 )

Ο Louis Henry Sullivan ήταν Αμερικανός αρχιτέκτονας και θεωρείται από πολλούς ο δημιουργός των ουρανοξυστών. Ο Sullivan έμεινε γνωστός για την επιρροή του στους μοντερνιστές αρχιτέκτονες που ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένου και του Frank Lloyd Wright. Ήταν καινοτόμος στον τρόπο που προσάρμοσε τα προηγούμενα στυλ διακόσμησης στα νεοεμφανιζόμενα ψηλά κτίρια του 19ου αιώνα, τονίζοντας την κατακόρυφη διάστασή τους. Αυτή η καινοτομία οδήγησε στη γνωστή του πεποίθηση:

“form follows function” (= Η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία).

Ανάμεσα στα κτίρια για τα οποία διακρίθηκε ο Sullivan είναι το κτίριο Wainwright στο Μιζούρι, το κτίριο Guaranty στη Νέα Υόρκη και το κτίριο Carson Pirie Scott στο Σικάγο.

The Wainwright Building in St Louis, Missouri. Image © University of Missouri
The Wainwright Building in St Louis, Missouri. Image © University of Missouri

Frank Lloyd Wright ( 8/6/1867 – 9/4/1959 )

Ο Frank Lloyd Wright ήταν ένας αρχιτέκτονας του οποίου το ξεχωριστό στυλ συνετέλεσε στο να γίνει ένας από τους πιο σπουδαίους αρχιτέκτονες στην Αμερική. Μετά τις σπουδές του συνεργάστηκε με τον Louis Sullivan και στη συνέχεια ίδρυσε τη δική του εταιρία και ανέπτυξε το δικό του στυλ, γνωστό ως Prairie School. Πίστευε ότι υπήρχε ένας σωστός τρόπος για να σχεδιάζει κανείς, μία φυσική αρχιτεκτονική που υπηρετεί τόσο την ομορφιά όσο και τη λειτουργικότητα. Σε κάθε του δημιούργημα μελετούσε το περιβάλλον που του δινόταν. Έτσι, δημιουργούσε τα έργα του με απόλυτο σεβασμό προς αυτό.

Το 1991 o Wright αναγνωρίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων ως “ο μεγαλύτερος Αμερικανός αρχιτέκτονας όλων των εποχών”. Σχεδίασε πολυάριθμα εμβληματικά κτίρια όπως το Fallingwater και το μουσείο Guggenheim.  Φέτος, μάλιστα, 8 από τα κτίριά του κηρύχθηκαν από την  UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Walter Gropius ( 18/5/1883 – 5/7/1969 )

Ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, ο Walter Gropius , ήταν ένας από τους ‘’πατέρες’’ του Μοντερνισμού και ο ιδρυτής του περίφημου Bauhaus, μιας επαναστατικής σχολής τεχνών στη Γερμανία. Το 1908 συνεργάστηκε με τους επίσης μοντερνιστές αρχιτέκτονες: Le Corbusier και Mies van der Rohe.

Ο Gropius δεν καινοτομούσε μόνο κατά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Πειραματιζόταν με καινοτόμες τεχνικές κατασκευής και συναρμολόγησης, αλλά και με νέα υλικά όπως το οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα κτίριά του προκαλούσαν έντονη αντίθεση σε σχέση με τα προηγούμενα αρχιτεκτονικά στυλ. Χαρακτηρίζονταν από τον κυβικό σχεδιασμό, τις επίπεδες στέγες και την εκτεταμένη χρήση γυαλιού η οποία επέτρεπε την επικοινωνία του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.

Κάποια από τα πιο φημισμένα έργα του Gropius είναι το Fagus Factory, το Bauhaus building και το Gropius House.

Bauhaus, 1925. Image © Thomas Lewandovski
Bauhaus, 1925. Image © Thomas Lewandovski. Source ArchDaily
Fagus Factory, 1911. Image © Carsten Janssen
Fagus Factory, 1911. Image © Carsten Janssen . Source ArchDaily

Le Corbusier ( 6/10/1887 – 27/8/1965 )

Ο Charles-Édouard Jeanneret-Gris , γνωστός ως Le Corbusier είναι ένας από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες καθώς εισήγαγε στην αισθητική της αρχιτεκτονικής του Μοντερνισμού την ομορφιά της Μηχανικής. Περιέγραψε το σύγχρονο σπίτι ως «μια μηχανή για να ζει κανείς μέσα της» . Τις αρχές σχεδιασμού του αποτέλεσαν πέντε χαρακτηριστικά τα οποία υιοθέτησε κατά τη μελέτη της παραδοσιακής μεσογειακής αρχιτεκτονικής :

  1. η πιλοτή ,
  2. η ελεύθερη κάτοψη,
  3. οι ζώνες ανοιγμάτων,
  4. η επίπεδη, βατή στέγη και
  5. η ελεύθερη, γυάλινη πρόσοψη.

Η δημιουργική του φάση διήρκεσε έξι δεκαετίες με τον ίδιο να έχει υπογράψει 75 κτίρια σε 12 χώρες και 42 σημαντικά πολεοδομικά έργα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκαεπτά έργα του Le Corbusier μπήκαν στη λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ενδεικτικά κάποια από τα πιο σημαντικά του έργα είναι η Villa Savoye, η Notre Dame du Haut και η Cité Radieuse.

Villa Savoye
Villa Savoye
Notre Dame du Haut
Notre Dame du Haut
Cité Radieuse
Cité Radieuse

Oscar Niemeyer ( 15/12/1907 – 5/12/2012 )

Ο Oscar Niemeyer ήταν ένα από τους σπουδαιότερους Βραζιλιάνους αρχιτέκτονες και υποστηρικτής του μοντερνιστικού κινήματος. Η αρχιτεκτονική κληρονομιά που μας άφησε μετρά πάνω από 500 έργα σε Αμερική, Αφρική και Ευρώπη. Ο Niemeyer δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για θεωρίες, κανόνες και κλισέ. Χαρακτηριστικές ήταν οι ρέουσες γραμμές και η ελεύθερη φόρμα του. Παρά τις ισχυρές πολιτικές πεποιθήσεις που είχε, παρέμενε ανεπηρέαστος στο έργο του. Ο στόχος του ήταν μοναδικός και απλός : να ομορφύνει τον κόσμο. Και μάλλον τα κατάφερε.

Από τα πιο σημαντικά του έργα είναι ο Καθεδρικός της Μπραζίλια, το Κογκρέσο της Βραζιλίας, το Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Niterói και άλλα πολλά.

Congresso Nacional in Brasilia
Congresso Nacional in Brasilia, Brazil at Dusk Photo ID: COLBRBRCNG-9180
Cathedral of Brasilia
Cathedral of Brasilia .Image Gonzalo Viramonte. Source ArchDaily

Ieoh Ming Pei ( 26/4/1917 – 16/5/2019)

Ο γνωστότερος Κινέζος αρχιτέκτονας είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πρωτοπόρους της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Όταν έλαβε το βραβείο Pritzker το 1983, η αναφορά της επιτροπής των κριτών έλεγε ότι “έδωσε σε αυτό τον αιώνα κάποιους από τους πιο όμορφους εσωτερικούς χώρους και εξωτερικές μορφές”.

Ο Πέι έμεινε γνωστός ως μοντερνιστής με τα εμβληματικά του έργα που βασίζονταν σε απλά γεωμετρικά σχήματα όπως τρίγωνα, κύκλοι και τετράγωνα. Φρόντιζε μάλιστα στα έργα του να ενσωματώνει το παραδοσιακό κινεζικό στυλ .

Ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι η γυάλινη πυραμίδα Le Grand Louvre στο μουσείο του Λούβρου, το The Bank of China Tower στο Hong Kong και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στη Doha.

Le Grand Louvre
Le Grand Louvre
The Bank of China Tower
The Bank of China Tower

Frank Gehry ( 28/2/1929 – )

Πρόκειται για έναν από τους πιο αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα, γνωστό για τη χρήση τολμηρών, μεταμοντέρνων μορφών. Η αρχιτεκτονική πορεία του Gehry είναι συνδεδεμένη με το στυλ του Αποδομισμού, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η μορφή δεν πρέπει απαραίτητα να συνδέεται με τη λειτουργία.

Το πιο γνωστό έργο του Gehry είναι το μουσείο Guggenheim στο Bilbao, το οποίο ο αρχιτέκτονας Philip Johnson χαρακτήρισε ως “το πιο σπουδαίο κτίριο της γενιάς μας.” Ο Gehry είναι επίσης εξαιρετικά γνωστός στην Αμερική για το έργο του στο Walt Disney Hall του Λος Άντζελες. Άλλα  αναγνωρίσιμα έργα του είναι το Der Neue Zollhof στο Düsseldorf της Γερμανίας και το Marqués de Riscal Vineyard Hotel στην Ισπανία.

Walt Disney Hall
Walt Disney Hall
Μουσείο  Guggenheim
Μουσείο Guggenheim

Norman Foster ( 1/6/1935 – )

Ο Norman Robert Foster είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους Βρετανούς αρχιτέκτονες της εποχής μας, έχοντας κερδίσει περισσότερα από 470 βραβεία για το έργο του. Η δουλειά του άρχισε να αναγνωρίζεται στις αρχές του 1970 καθώς αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του κινήματος υψηλής τεχνολογίας.

Η αρχιτεκτονική του Foster είναι εντυπωσιακά διαφορετική, έχοντας σχεδιάσει ουρανοξύστες, γραφεία, γκαλερί, αεροδρόμια, στάδια και πολλά άλλα. Ωστόσο όλα τα έργα του έχουν ένα κοινό συντελεστή, όπως υπέδειξε η επιτροπή που του απένειμε το βραβείο Pritzker το 1999: “από τα πρώτα του έργα, ήταν προφανές ότι θα υιοθετούσε την πιο προηγμένη τεχνολογία που θα ταίριαζε στο καθένα.”

Στα πιο γνωστά έργα του Foster περιλαμβάνονται το αεροδρόμιο του Πεκίνου, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης και το Ινστιτούτο Smithsonian στην Ουάσινγκτον.

 Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης. Image : Nigel Young
Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης. Image : Nigel Young

Zaha Hadid ( 31/10/1950 – 31/3/2016 )

Η μοναδική Zaha Hadid έρχεται να σπάσει τη μακροσκελή αυτή ανδροκρατούμενη λίστα με μοναδικά κτίρια-κοσμήματα του κόσμου. Η Iρακινή αρχιτέκτονας είναι η πρώτη γυναίκα που απέσπασε το αρχιτεκτονικό βραβείο Pritzker και τα έργα της διακρίνονται για την αντισυμβατικότητά τους.

Έχοντας λάβει τόσο υποστηρικτικά, όσο και αποθαρρυντικά σχόλια για τις καμπύλες για τις οποίες έμεινε γνωστή, η «Queen of the Curve», Zaha Hadid, κατάφερε να ανελιχθεί όχι μόνο μέσω της παραμετρικότητας αλλά σχεδιάζοντας χώρους που χρησιμοποιούσαν τη γεωμετρία με νέους τρόπους.

 Ορισμένα από τα πιο γνωστά της έργα είναι το Εθνικό μουσείο σύγχρονης τέχνης MAXXI στη Ρώμη, η γέφυρα Bridge Pavilion στην Ισπανία, το London Aquatics Centre και η Guangzhou opera house.

Guangzhou opera house.
Guangzhou opera house
Heydar Aliyev Center. Image Hufton+Crow
Heydar Aliyev Center. Image Hufton+Crow

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *