fbpx
Theater

“Παζολίνι” με τον Ένκε Φεζολλάρι στο Θέατρο Αυλαία

«Παζολίνι»

Με τον Ένκε Φεζολλάρι

σε σκηνοθεσία Αγγελικής Καρυστινού

Δευτέρα  14 & Τρίτη 15 Ιανουαρίου

στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

«Καλά να πάθει ο πούστης ο κίναιδος ,η παλιαδερφή, αυτός και τα ψωνιστήρια του θα πουν»

«Ακόμα και νεκρός δίκες θα προκαλώ, θα πει ο ίδιος»

Ποιητής ή Ζωγράφος; Κινηματογραφιστής ή Διανοούμενος;

Συγγραφέας ή Ομοφυλόφιλος;  Δάσκαλος ή Άγιος;

Θεός και Δαίμονας ,μια αλογόμυγα σαν τον Σωκράτη που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά μιας Ιταλίας, μιας Ευρώπης και εν γένει ενός ολόκληρου κόσμου. Η άγρια δολοφονία 43 χρόνια μετά παραμένει άλυτο μυστήριο, μπλεγμένοι σ αυτό το έγκλημα ένα αγόρι που ψώνισε, ο  Πελόζι ,το παρακράτος, μαφιόζοι ,Ναζί και Κυβέρνηση στο πάζλ του εγκλήματος.

Ο επιθεωρητής κοιτάζει το άψυχο σώμα του Παζολίνι και η παράσταση ξεκινά.

Μέσα σε μία ώρα ο Θεατής θα βρεθεί στην Όστια Ντελ Μάρε στο σημείο όπου βρέθηκε άγρια δολοφονημένος ο Μέγας Παζολίνι, ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής οπού σαν τα πλάνα των ταινιών του αφηγούνται την πορεία του Αιρετικού Καλλιτέχνη. Θραύσματα και αναμνήσεις ,οι έρωτες, οι ταινίες ,τα γραπτά του, η μητέρα και ο πατέρας, οι δίκες του αναρίθμητες και πάντα εκείνος Αθώος. Ποιος σκότωσε τον Πιερ Πάολο Παζολίνι αναρωτιόμαστε όλοι μαζί.

Στη παράσταση παρελαύνουν οι σημαντικότερες στιγμές του Δημιουργού ,οι ,οι εχθροί, οι φίλοι του η Κάλλας ,η Μπέτι,η Μαγκάνο,η Σουσάνα…..ο Νινέττο, ο Σβέν όλοι τους καλεσμένοι και ταυτόχρονα παγωμένοι να αναρωτιούνται ποιος σκότωσε τον Πιερ Πάολο.

Ένας ύμνος και μια ωδή σε έναν βαθιά μαρξιστή και Άνθρωπο ταυτόχρονα ,μια ελεγεία για έναν Ποιητή  και ξέρετε οι χώρες που σκοτώνουν τους Ποιητές τους είναι χώρες που Νοσούν.

Μια ευαίσθητη ,τρυφερή αλλά και μια πικρή ιστορία ενός παιδιού που έγραφε ποιήματα για αγόρια που παίζουν ποδόσφαιρο και κλείνουν σε σπιρτόκουτα τζιτζίκια…

«Η Αριστερά με κατηγορεί για ιδεολογικό παραλήρημα ότι περιφρονώ  τους ανθρώπους ,οι νέοι με θεωρούν ξεπερασμένο, η Δεξιά με κατηγορεί για χυδαιότητα, η Εκκλησία με κατακρεουργεί με θεωρεί αμαρτωλό.

Τι ξέρετε εσείς από αμαρτία, από αγνότητα; Τώρα αποκτήσατε ύπαρξη επειδή υπάρχει ο Παζολίνι ,αν υπάρχει κόλαση θα συναντηθούμε και θα σας μάθω να αντέχετε την φωτιά»

«Φυσάει πολύ σήμερα εδώ στην Οστια ντελ Μάρε, κρυώνω. Είναι θέμα ηθικής που θα τοποθετήσεις την κάμερα, μοτέρ;  πάμε! ας αρχίσει η παράσταση»

Σημείωμα σκηνοθέτη

Μια παράσταση  βασισμένη  στο βιβλίο  του Γιάννη Σολδάτου  « Όταν ο Παζολίνι συνάντησε το αγόρι που του πρόσφερε το θάνατο» και σε ντοκουμέντα,αρχεία ,κείμενα και συνεντεύξεις του ίδιου του Παζολίνι.

 Στις 2 Νοεμβρίου  του 1975 ,  μια ομάδα παιδιών που πήγαιναν να παίξουν    ποδόσφαιρο  στην περιοχή της Όστιας,  εκεί που βρίσκονταν οι εργατικές συνοικίες   της Ρώμης,  ανακαλύπτει το κατακρεουργημένο σώμα του Πιερ Πάολο Παζολίνι. Ένας σημαντικός διανοούμενος , συγγραφέας ,  κινηματογραφιστής, πολιτικά στρατευμένος,    πληρώνει με την ίδια του τη ζωή  το δικαίωμα να  μιλάει καθαρά και να λέει την αλήθεια. Οι φήμες οργιάζουν: ποιος σκότωσε άραγε  τον Παζολίνι;   Ένα νεαρό αγόρι , ο Πίνο Πελόζι, ομολογεί και φυλακίζεται, όμως η Ιταλία ξέρει  ότι  πρόκειται για μια πολιτική δολοφονία . Χρόνια μετά ο Πελόζι   βγαίνει από την φυλακή και αποκαλύπτει τελικά τις συνθήκες θανάτου του μεγάλου δημιουργού, όμως το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: ποιος όπλισε το χέρι των δολοφόνων;

Ξεκινώντας από την  στιγμή του  θανάτου, κι ενώ ένας επιθεωρητής   βρίσκεται στον  τόπο του εγκλήματος μαζεύοντας τα κομμάτια ενός νεκρού  σώματος, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι  στο δικό του « καθαρτήριο»  εξομολογείται  τη ζωή του από  τα παιδικά του χρόνια, την πολιτική του θέση, τη σχέση του με την τέχνη και την ποίηση, αναζητά  τα πρόσωπα που  τον σημάδεψαν , ομολογεί τις αντιφάσεις  που τον βασάνιζαν  και οδηγεί τον θεατή  να ανακαλύψει την αλήθεια, ενώνοντας  τα κομμάτια ενός πάζλ που ακόμα  ψάχνει  μια λύση.

Πληροφορίες Παράστασης

Παράσταση: Δευτέρα  14 & Τρίτη 15 Ιανουαρίου ώρα 21:00

Δραματουργική επεξεργασία -σκηνοθεσία:  Αγγελική Καρυστινού

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων

Σκηνικά- Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδρόπουλου

 Βίντεο: Σπύρος Παπαρούλιας

 Βοηθός  σκηνοθέτη: Κατερίνα Αγγελίτσα

Παραγωγή: Όψεις Πολιτισμού

Ερμηνεύει ο Ένκε Φεζολλάρι

Διάρκεια: 70’ Πληροφορίες –Κρατήσεις : Θέατρο Αυλαία 2310230013, Καραβέλη Βάσια 2310257218, 6909205621


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *