fbpx
TFCinema

Το “The Disaster Artist” μόνο καταστροφή δεν είναι!

Συντάκτης: Χριστακίδης Χρήστος

Είδαμε το “The Disaster Artist” του Τζέιμς Φράνκο στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η ταινία για την χειρότερη ταινία όλων των εποχών, είναι εξαιρετική και ακούραστα ξεκαρδιστική.

Το “The Room“, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι μία δραματική ταινία αμερικανικής παραγωγής. Βγήκε στις αίθουσες στις 27 Ιουνίου 2003 και την σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή του υπογράφει ο Τόμι Γουαζό. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος άνηκε στον ίδιο, που υποδυόταν τον Τζόνι, έναν επιτυχημένο τραπεζίτη που ζούσε στο Λος Άντζελες. Συμπρωταγωνιστής του, μεταξύ άλλων, ήταν ο Γκρεγκ Σεστέρο, που υποδυόταν τον Μαρκ, τον κολλητό φίλο του Τζόνι. Στη ζωή του -“True American hero”- Τζόνι όλα έβαιναν καλώς, όταν ανεξήγητα η αρραβωνιαστικιά του αρχίζει να πλήττει δίπλα του και βρίσκει συντροφιά στην αγκαλιά του κολλητού του φίλου Μαρκ. Αυτό το γεγονός θα αλλάξει τα πάντα και θα φέρει αναπάντεχες τροπές στις ζωές των πρωταγωνιστών.

Τι αξιοσημείωτο έχει λοιπόν αυτή η ταινία; Συγκέντρωσε μόλις 1.800 δολάρια στο box office. Θα μου πείτε υπάρχουν πολλές ταινίες που δεν μπόρεσαν να κάνουν εισπρακτική επιτυχία. Η διαφορά όμως του ¨The Room” από αυτές είναι ότι το budget του ανερχόταν περίπου στα 6 εκατομμύρια δολάρια και ήταν αδιανόητα κακή, τόσο κακή που κατέληξε να γίνει καλτ φαινόμενο και να λατρεύεται μέχρι και σήμερα από τους φαν για την “αθλιότητα” της.

Οι φαν της λοιπόν, είχαν πάντα τις απορίες τους: Πώς γυρίστηκε; Είχε βγάλει κανείς άκρη από το σενάριο; Είδε κανείς τις ατέλειες και τελικά πως κατέληξε στις αίθουσες; Αυτές τις απορίες ανέλαβε να μας απαντήσει ο Τζέιμς Φράνκο, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας στο “The Disaster Artist“, μια ταινία-ντοκιμαντέρ για την ιστορία και τα γυρίσματα πίσω από το “The Room” και τους δημιουργούς του.

Πλοκή

Ο Γκρεγκ (Ντέιβ Φράνκο) είναι ένας νεαρός ηθοποιός ο οποίος προσπαθεί να κάνει το μεγάλο βήμα στη ζωή του, αλλά δεν έχει και τόσο ταλέντο για να γίνει γνωστός. Τότε γνωρίζει τον Τόμι (Τζέιμς Φράνκο), μια αυθεντική μορφή, έναν άνθρωπο αφιερωμένο στην τέχνη του και πραγματικά ατρόμητο πάνω στην σκηνή. Η ζωή του Τόμι αποτελεί ένα αίνιγμα, καθώς η ηλικία του, η πραγματική του καταγωγή και η προέλευση των πολλών χρημάτων που διαθέτει δεν αποκαλύπτονται ποτέ στον Γκρεγκ. Παρόλα αυτά, εκείνος θαμπωμένος από την αυθεντικότητα του, γίνεται κολλητός του και τον ακολουθεί στο Λος Άντζελες με σκοπό να κατακτήσουν μαζί το Χόλιγουντ. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες ο Τόμι παίρνει την απόφαση να δημιουργήσει τη δική του ταινία, το “The Room”, με τη βοήθεια του κολλητού του φίλου.

Πρώτα Σχόλια

Λίγα πράγματα συγκρατούν την ταινία από το να γίνει από βιογραφική σε σατιρική και δυσφημιστική για τον Γουαζό, αλλά ο Φράνκο και από τους δύο ρόλους του, αυτόν του σκηνοθέτη και αυτόν του πρωταγωνιστή, δεν σκόπευε να το επιτρέψει αυτό. Ο Καλιφορνέζος ηθοποιός έχει κατακριθεί πολλές φορές για τον εκκεντρικό χαρακτήρα του αλλά αυτό τον βοήθησε ιδανικά στην απαθανάτιση του Γουαζό. Το εναλλακτικό και αυθεντικό του χιούμορ, μαζί με την καλτ διάθεση του χαρακτήρα του Γουαζό φέρνουν στη μεγάλη οθόνη ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι  ο Φράνκο επέλεξε να μας  παρουσιάσει όλα τα γεγονότα μέσα από τα μάτια του καλύτερου του φίλου και όχι από αυτά του ίδιου του Γουαζό, μας κάνει να κατανοήσουμε την οπτική των ανθρώπων γύρω του και των συνεργατών του στην ταινία, καθώς και το πώς εκείνοι βίωναν την ασυνήθιστη φύση του καθημερινά.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το κοινό που ήξερε τι έβλεπε, γελούσε και χειροκροτούσε τον Φράνκο λες και βρισκόταν σε μία θεατρική παράσταση. Αντιδρούσε σαν ένας ενιαίος οργανισμός που είχε ενθουσιαστεί με αυτό που έβλεπε και περνούσε τέλεια. Πολλοί περίμεναν ότι η ταινία θα είναι ξεκαρδιστική αλλά όχι απαραίτητα και καλή, κι όμως ο Φράνκο διέψευσε τους πάντες. Αν επέλεγε να κάνει μία ταινία για το “behind the scenes” ενός αριστουργήματος θα ήταν όλα πολύ πιο εύκολα. Αλλά αυτός επέλεξε να δημιουργήσει μία ταινία για τη χειρότερη όλων, και κατάφερε να την κάνει εξαιρετική. Μόνο γι’ αυτό αξίζει συγχαρητήρια.

Ερμηνείες

Καμία διαφορά. Δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό Τόμι Γουαζό και στον Γουαζό του Φράνκο. Η καταπληκτική του μίμηση δεν σταματάει μόνο στην ομιλία και στην προφορά, που πραγματικά κανείς δεν φανταζόταν ότι θα είναι τόσο ίδιες, αλλά και στις κινήσεις, στις εκφράσεις του προσώπου, σε όλα. Σε αυτό σίγουρα θα βοήθησε ότι ο Γουαζό θα μπορούσε να είναι ένας χαρακτήρας βγαλμένος από την φαντασία του ίδιου του Φράνκο, καθώς όλα του τα χαρακτηριστικά μεταφέρθηκαν τόσο σωστά λες και ήταν πρωτότυπα και όχι προϊόντα κάποιας μίμησης .

Αλλά στην επιτυχία βοήθησε και ο αδερφός του, Ντέιβ. Στον ρόλο του Γκρεγκ, ο Ντέιβ Φράνκο κατάφερε να μας αναδείξει στοιχεία τις ιστορίας που κανονικά δεν θα μας ενδιέφεραν αλλά τελικά μας κέντρισαν το ενδιαφέρον. Όπως για παράδειγμα το πώς γίνεται να είσαι φίλος με ένα τόσο αλλόκοτο άτομο και τις δυσκολίες αυτής της σχέσης. Η χημεία μεταξύ των δύο αδερφών είναι ιδανική και αποτυπώνεται και στη φιλία του Τόμι και του Γκρεγκ, αλλά και στις ερμηνείες και των δύο.

Επιπλέον, η υπέροχη υπερβολή του Φράνκο δεν σταμάτησε στην ερμηνεία αλλά πέρασε και στο καστ το οποίο είναι αδιανόητα γεμάτο και λαμπερό. Από τον Σεθ Ρόγκεν και την Άλισον Μπρι που έχουν ίσως λίγο πιο κεντρικούς ρόλους, η λίστα των ονομάτων που εμφανίζονται είναι ατελείωτη. Η Σάρον Στόουν, η Μέλανι Γκρίφιθ, ο Ζακ Έφρον και ο Τζος Χάτσερσον είναι κάποια από αυτά, ενώ σε ρόλους σχολιαστών βλέπουμε επίσης πολλούς αστέρες του κινηματογράφου όπως την ηθοποιό Κρίστεν Μπελ και τον σκηνοθέτη Τζέι Τζέι Άμπραμς.

Συνεπώς

Αν αφήσουμε στην άκρη τους συγκεκριμένους ανθρώπους και την συγκεκριμένη ιστορία που περιγράφει, το ” The Disaster Artist” προσπαθεί να περιγράψει τη δυσκολία και την υπεράνθρωπη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει ο οποιοσδήποτε για να πετύχει το όνειρο της ζωής του. Το πώς οι γνώμες των άλλων δεν πρέπει να σε διαμορφώνουν ως άτομο αλλά θα πρέπει να μένεις πιστός στις αξίες σου και στο γεγονός ότι μπορείς να τα καταφέρεις πάση θυσία. Είναι σίγουρα η πιο αξιοσημείωτη συμβολή του Φράνκο στον κινηματογράφο, κι αν αναρωτιέστε γιατί να κάνει κάποιος αυτήν την ταινία, η απάντηση που έδωσε ο ίδιος μέσω του βίντεο-χαιρετισμού του στο κοινό του φεστιβάλ ήταν πως θα ήταν τρελό να μην την κάνει κάποιος. Όσοι δεν βρέθηκαν στο φεστιβάλ, θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τις 25 Ιανουαρίου και την επίσημη πρεμιέρα του “The Disaster Artist” στην Ελλάδα, για να πουν “Oh hi James Franco”.


 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *