fbpx
Music

Το America του Childish Gambino

Συντάκτρια: Ζωή Βέργου

Ο Donald Glover aka Childish Gambino είναι ο άνθρωπος για τον οποίο μιλάνε όλοι τα τελευταία 24ωρα. Και πώς να μην μιλάνε δηλαδή, αφού ο άνθρωπος είναι φαινόμενο.

Ο Glover είναι καλλιτέχνης. Είναι ηθοποιός, κωμικός, τραγουδιστής, στιχουργός, σκηνοθέτης, παραγωγός και DJ. Φοιτητής ακόμα στο New York University (NYU), σε ηλικία 23 ετών αρχίζει να γράφει για την τηλεοπτική σειρά “30 Rock”. Συνεχίζοντας με άλλες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, τον γνωρίσαμε καλύτερα με το τραγούδι “Redbone”, από τον τρίτο του δίσκο “Awaken, My Love!” (2016), για το οποίο κέρδισε και ένα βραβείο Grammy.

Παρακολουθώντας την τρέλα που επικρατεί γύρω από το όνομά του στα social media, όσoν αφορά το τελευταίο του τραγούδι “This is America”, δεν θα μπορούσα να μείνω ασυγκίνητη. Το τραγούδι αυτό και το βίντεο που το συνοδεύει είναι απλά masterpieces. Δεν θα πω ψέματα, στην αρχή ακούγοντάς το με άφησε αδιάφορη και περίεργη για το τι μπορεί να είναι αυτό που έκανε τους πάντες να το αγαπήσουν. Η απάντηση ήρθε μόλις είδα το βίντεο. Σκηνοθετημένο από τον Hiro Murai, με πάρα πολλές αναφορές στην αφροαμερικανική κουλτούρα και νοήματα που δεν τα πιάνεις με την πρώτη, σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

Χρειάστηκε να το δω πάνω από μια φορά για να προσέξω τα μηνύματά του. Αρχικά σκαλώνεις στον Glover και τις έντονες χορευτικές του κινήσεις. Ενώ εσύ τον βλέπεις να χορεύει και κολλάς με το μπίτ του τραγουδιού, από πίσω γίνεται ένας μικρός χαμούλης που είναι όμως και η πραγματικότητα της σύγχρονης αμερικανικής «Γη της Επαγγελίας».

Με σκηνές που ίσως προκαλούν κάποιους, σκηνοθέτης και καλλιτέχνης θέλουν να ανησυχήσουν τον κόσμο για την οπλοκρατία, την τρομοκρατία, την θρησκεία και τον ρατσισμό απέναντι στους αφροαμερικανούς. Αν συγκεντρωθείς λίγο, θα παρατηρήσεις πως το όπλο μεταφέρεται πολύ προσεκτικά, εννοώντας πως έχει περισσότερη σημασία από την ανθρώπινη ζωή, ενώ το πτώμα σέρνεται και εξαφανίζεται αμέσως. Στην σκηνή με την χορωδία ακούγεται το “Grandma told me/get your money black man”, το οποίο αναφέρεται στην τάση της θρησκείας να υπερτονίζει την αναζήτηση υλικών αγαθών. Η σκηνή αυτή ίσως να αναφέρεται και στη σφαγή που συνέβη στην εκκλησία Charleston το 2015, με κέντρο φυσικά τους αφροαμερικανούς.

Η σκηνή στην οποία ο Glover πυροβολεί αυτόν με την κουκούλα, είναι αναφορά στην αφίσα που κυκλοφόρησε το 1832, και αφορούσε τους “Jim Crow” Νόμους, οι οποίοι ίσχυαν τότε για τους αφροαμερικανούς της Αμερικής. Όσον αφορά τις χορευτικές σκηνές, είναι καθαρή αναφορά στην προτίμηση που δείχνουν όλοι για τους χορούς της Νοτίου Αφρικής,  Gwara Gwara and Blocboy JB, και το πόσο διασκεδάζουν χορεύοντάς τους και υιοθετώντας στοιχεία της «μαύρης» κουλτούρας. Παρόλα αυτά, αδιαφορούν πλήρως για τη βία που επικρατεί απέναντί τους στην Αμερική του 2018.

Υπάρχουν και άλλα πολλά μηνύματα που αυτό το βίντεο θέλει να περάσει, δεν μου φτάνει όμως ο χώρος. Αξίζει βέβαια να προσθέσω και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες που συνέβαλαν σε αυτή την δουλειά, όπως τους Block Boy, Quavo, Young Thug και 21 Savage.

Οι συνάδελφοί του όλοι τον συγχαίρουν για την προσφορά του στη μουσική βιομηχανία, τα tweets πάνε κι έρχονται και αυτό που αφήνει τελικά σε εμάς είναι ο προβληματισμός.

Δείτε το και περιμένω σχόλιά σας.

 

 

Σε άλλα νέα οι Guns & Roses ετοιμάζονται για την επανέκδοση του “Appetite For Destruction” (1987), αποκλείοντας το “ One Ιn Α Million”, καθώς κατηγορήθηκε ως ρατσιστικό και ομοφοβικό.


 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *