fbpx
Theater

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έφερε το καλοκαίρι λίγο πιο κοντά

Συντάκτης: Γρυλλάκης Νίκος

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, προχώρησε σε συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσιάστηκε με λεπτομέρεια το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ. Οι παραστάσεις πολλές, το ενδιαφέρον μεγάλο.

Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, το φετινό φεστιβάλ θα φιλοξενήσει στη χώρα μας αρκετούς καλλιτέχνες διεθνούς φήμης και η αναμονή των θεατρόφιλων θα είναι μεγάλη για τα σημαντικά θεάματα που θα λάβουν χώρα όχι μόνο στα Επιδαύρια αλλά και στην Αθήνα. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μίλησε για ένα φεστιβάλ που στηρίζει την ελληνική δημιουργία αλλά παράλληλα στρέφει τις κεραίες του και στον κόσμο, ένα φεστιβάλ διεθνές, του οποίου άξονας είναι η διαφορετικότητα.

Μαζί θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε κάποιες από τις φετινές παραστάσεις που θα ανέβουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ και θα σχεδιάσουμε μια σύντομη λίστα “must see” για να μπορέσουν να επιλέξουν οι τυχεροί που θα βρεθούν στο φεστιβάλ. Ας δούμε, λοιπόν.

Το “must see” το αδιαπραγμάτευτο

Κάτι που δεν είχε ανακοινωθεί από τις πρώτες παρουσιάσεις του προγράμματος του Φεστιβάλ είναι η επίσκεψη ενός σπουδαίου δημιουργού στη χώρα μας, αυτή του Robert Lepage. Ο “αλχημιστής του μοντέρνου εικονοκλαστικού θεάτρου” επιστρέφει στη χώρα μας για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά «Kanata – Επεισόδιο 1ο – Η διαμάχη», η οποία εμπνέεται από την ιστορία της πατρίδας του, τον Καναδά. Ο Lepage είναι σίγουρα η πιο αναμενόμενη παρουσία στο φετινό φεστιβάλ, την οποία μπορεί να απολαύσει κανείς εύκολα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψει μέχρι την Επίδαυρο. Σπεύσατε.

Ivo Van Hove με άρωμα Παριζιάνικο

Μία πολύ σημαντική συνεργασία του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών είναι αυτή με την Comedie Française για πρώτη φορά. Το Φεστιβάλ ανέθεσε στον μοναδικό σκηνοθέτη Ivo Van Hove να αναλάβει τη σκηνοθεσία δύο τραγωδιών, της Ηλέκτρας και του Ορέστη, σε μια ενιαία παράσταση, στην οποία θα πρωταγωνιστούν ηθοποιοί της Comedie. Η πρεμιέρα θα γίνει τον Απρίλιο στην έδρα της Comedie Française στο Παρίσι, την αίθουσα Richelieu και στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί στις 26 και 27 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Το ελληνικό κοινό αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόταση του Ivo Van Hove πάνω στις τραγωδίες, ειδικά μετά την μεγάλη επιτυχία της παράστασης “Μετά την Πρόβα – Περσόνα” .

Η σταθερή αξία του Bob Wilson

Το πρόγραμμα των φετινών Επιδαυρίων ανοίγει με έναν καλλιτέχνη που έχει τιμήσει το φεστιβάλ και στο παρελθόν, τον Robert Wilson. Κάθε παράστασή του γίνεται τόσο γρήγορα sold out που ακόμη και την ώρα της έναρξης της προπώλησης μπορεί κάποιος να μείνει εκτός. Φέτος, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα καθώς ο Bob Wilson δεν θα φιλοξενηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών όπου τον είχαμε συνηθίσει αλλά στο μεγάλο θέατρο της Επιδαύρου, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορέσουν να τον δουν περισσότεροι άνθρωποι. Ο Bob Wilson θα παρουσιάσει τη δική του ματιά πάνω στον Οιδίποδα, μια παράσταση που ξεκίνησε από την Πομπηία με τη Λυδία Κονιόρδου αλλά θα επανεξεταστεί από τον σκηνοθέτη. 21 και 22 Ιουνίου ο Bob Wilson ανοίγει τα Επιδαύρια!

Ξεχωρίζω τις τρεις δυνατές “διεθνείς” επιλογές που μπορεί να επιλέξει κάποιος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ελληνική δημιουργία είναι αδιάφορη. Στο φετινό φεστιβάλ οι παραστάσεις που θα ανεβάσουν οι Έλληνες δημιουργοί είναι εξίσου ενδιαφέρουσες. Το Εθνικό Θέατρο θα έχει διπλή παρουσία με την Ορέστεια στην οποία θα συμπράξουν Βουλγαράκη, Μελεμέ, Μαυραγάνη και τις Ικέτιδες που θα σκηνοθετήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Στάθης Λιβαθινός. Το δικό μας Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κατεβαίνει στην Επίδαυρο με την Ιφιγένεια Εν Αυλίδι του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Μια παράσταση που παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον είναι ο Οιδίπους Τύραννος του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Λιγνάδη και την Αμαλία Μουτούση.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Το Φεστιβάλ έχει μια μεγάλη ποικιλία προτάσεων, διεθνών και μη, οι οποίες αξίζουν της προσοχής μας. Είναι ένα φεστιβάλ πλούσιο και πολυπρισματικό που πρέπει να ανακαλύψουμε. Ψάξτε τον αναλυτικό προγραμματισμό του και βρείτε τι σας ταιριάζει. Και ό,τι και αν επιλέξετε να είστε σίγουροι ότι θα το απολαύσετε. Καλή μας θέαση!

Δείτε το πρόγραμμα εδώ:

http://greekfestival.gr/anakoinothike-to-programma-toy-festival-athinon-epidayroy-2019/

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *