fbpx
Theater

Το αγόρι με τη βαλίτσα

Συντάκτρια: Καιμακάμη Δήμητρα
Πηγή Φωτογραφιών: ΚΘΒΕ

Αυτό το Σάββατο αγαπητοί μου θεατρόφιλοι ή και εν δυνάμει φίλοι του θεάτρου (σας αγαπάμε και εσάς) έχω να σας μιλήσω για μια παράσταση που η λέξη επίκαιρη δεν θα μπορούσε να τη χαρακτηρίζει καλύτερα. Θα το κατανοήσετε αμέσως όταν σας πω ότι πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού πρόσφυγα. Είναι πλέον αποδεκτό από όλους μας ότι η λέξη πρόσφυγας ή μετανάστης φαίνεται να μας συνοδεύει καθημερινά στη ζωή μας, είτε γιατί θα την αναφέρει κάποιος σε μία συζήτηση, είτε γιατί την ακούσαμε στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο ενώ ετοιμαζόμασταν να φύγουμε από το σπίτι και δυστυχώς κλείσαμε την πόρτα βιαστικά και φύγαμε. Το ΚΘΒΕ όμως για ακόμα μια φορά δεν κλείνει την πόρτα σε θέματα που βρίσκονται γύρω μας και μας απασχολούν αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να τα ζήσουμε και να κατανοήσουμε ζωές τόσο διαφορετικές από τις δικές μας, μέσα από το έργο Το αγόρι με τη βαλίτσα του Μike Kenny από τη Νεανική Σκηνή του.

ΤHE STORY:

Ο Ναζ είναι ένα νεαρό αγόρι και κάτοικος μιας χώρας στη Μέση Ανατολή στην οποία ξεσπάει πόλεμος και χωρίς οι γονείς του να μπορούν να φύγουν μαζί του, δίνοντας του ένα χρηματικό ποσό και μια βαλίτσα, τον στέλνουν να βρει τον αδελφό του στο Λονδίνο. Στο δύσκολο ταξίδι του, που όπως κάθε νέος με φαντασία επιθυμεί να το κάνει λίγο πιο όμορφο από την πραγματικότητα, ο Ναζ συναντά την Κρίσια, ένα νεαρό κορίτσι το οποίο ταξιδεύει επίσης προς το Λονδίνο ασυνόδευτο. Μαζί αντιμετωπίζουν καταστάσεις πρωτόγνωρες και αρκετά σκληρές για το νεαρό της ηλικίας τους αλλά, έχοντας ο ένας τον άλλον, όλα φαίνονται αρκετά πιο εύκολα.

3 λόγοι που η παράσταση αξίζει:

1oς: Χωρίς φαντασμαγορικά κουστούμια και σκηνικά, 5 ηθοποιοί καταφέρνουν να σε κάνουν συνταξιδιώτη τους με τη συνοδεία μιας βαλίτσας, και μαζί να διασχίσετε επικίνδυνα βουνά, ατελείωτες θάλασσες και άβολα λεωφορεία.

2oς: Μετά το πέρας της παράστασης σας εγγυώμαι ότι ο ήχος θα σας έχει αφήσει ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΟΥΣ. Γιατί ο ήχος; Μα γιατί μέσα από μερικά σκεύη και με τροποποιήσεις της φωνής θα αναρωτιέστε αν πραγματικά ακούτε όσα ακούτε λόγω των ηθοποιών ή μαζί με τον ηχολήπτη σας έχουν κάνει κάποια πλάκα.

3ος: Προσωπικά συνειδητοποίησα ότι μπορεί καθημερινά να ακούω για το θέμα της αναγκαστικής μετανάστευσης αλλά δεν είχα φανταστεί ποτέ τον ευατό μου στη θέση των ανθρώπων που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση. Μέσα από το έργο προβληματίζεσαι και αναρωτιέσαι για όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου. Mε λίγα λόγια ξυπνά μέσα σου η ενσυναίσθηση (υπερβολικά κατάλληλο έργο για ρατσιστές).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Ζώρα
Σκηνικά- Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Φωτισμοί: Χάρης Πάλλας, Θάνος Στόκας (ζωγράφος)
Μουσική: Δημήτρης Τασούδης
Χορογραφία: Έντγκεν Λάμε
Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Λίλα Βλαχοπούλου (Κρίσια), Μαρία Καραμήτρη (Μητέρα/Οδηγός/Βοσκός/Γριά/Ναυτικός), Δημήτρης Καρτόκης (Πατέρας, Άνθρωπος/Ναυτικός/ Γέρος), Άγγελος Νεράντζης (Ναζ), Τίμος Παπαδόπουλος (Λαθρέμπορος/ Στρατιώτης/’Εμπορος/Αδελφός/ Ναυτικός) και οι μουσικοί: Δημήτρης Τασούδης, Εύη Κυριαζίδου (πιάνο)

Η παράσταση έχει ταξιδέψει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και επίσης την έχουν παρακολουθήσει πολλά σχολεία ενώ ΣΗΜΕΡΑ 21 και ΑΥΡΙΟ 22 Ιανουαρίου θα είναι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *