fbpx
CaféCity VibesDowntown|Κέντρο

Στα πατώματα; Έλα πρώτο πάτωμα!

Συντάκτρια: Βασιλική Κατίδου

Φωτογραφία: Ολυμπία Κισσά

   Περπατώντας την Τσιμισκή, στη διεύθυνση Τσιμισκή 97 και λίγο πριν τη στάση Διαγώνιος, θα δεις ένα άνοιγμα με μια σκάλα. Ανέβα στον πρώτο όροφο και εκεί θα βρεις το Πρώτο Πάτωμα (no problem, οι αφίσες στους τοίχους στο βάθος θα σε καθοδηγήσουν)!

To begin with..

   Το Πρώτο Πάτωμα είναι ένα μαγαζί με πολυετή ιστορία (10 ολόκληρων χρόνων). Η ιδέα πίσω από το συγκεκριμμένο καφε ήταν η δημιουργία ενός χώρου, που θα λειτουργούσε σαν καλλιτεχνικό στέκι. Και γιατί αυτό; Διότι οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού, Γιώργος Κιουρτσίδης και Άννα- Μαρία Αγγελίδου, βρίσκονται χρόνια στον καλλιτεχνικό χώρο! Κατόρθωσαν να μεταμορφώσουν έναν εγκαταλελειμμένο χώρο σε κάτι πιο ιδιαίτερο, με δικό του αέρα, χαρακτήρα και ταυτότητα. Ο πρώτος ανέλαβε το λειτουργικό κομμάτι της επιχείρησης (λογικό όταν είσαι σκηνοθέτης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) και η δεύτερη τη διαμόρφωση του χώρου και όλα τα υπόλοιπα.

Η ιστορία πίσω από το μαγαζί..

 Το Πρώτο Πάτωμα, ωστόσο, δεν ήταν πάντα το όμορφο φοιτητικό στέκι που γνωρίζεις (ή έστω έχεις ακούσει). Τα πρώτα χρόνια το μαγαζί είχε ως κύριο στόχο του την καλλιτεχνική έκφραση, κάτι που το πετύχαινε με live και θεατρικές παραστάσεις. Αν ποτέ μάλιστα αναρωτήθηκες τι ρόλο παίζουν οι αφίσες στην είσοδο, δεν είναι μόνο αισθητικός. Παρατήρησε ότι ο χώρος που κάθε εκδήλωση πραγματοποιήθηκε είναι το Πρώτο Πάτωμα (mindfuck, right?) , αλλά και ότι διακοσμητικά στοιχεία προέρχονται από γνωστότατες θεατρικές παραστάσεις, όπως τα χρυσά φτερά στο μικρό δωμάτιο του μαγαζιού από τις Όρνιθες του 67′.

Καφές και σοκολατόπιτα, τι άλλο;

 Εάν έχεις έρθει έστω και μια φορά, θα ξέρεις ότι το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι του καφέ σου δεν είναι άλλο από τη σοκολατόπιτα του μαγαζιού που σου προσφέρουν με οτιδήποτε πάρεις. Είναι ο κύριος λόγος που προτιμώ να πίνω τον καφέ μου εκεί (ΝΑΙ το παραδέχομαι, είμαι κοιλιόδουλη) και φήμες λένε ότι τα πρωινά το μαγαζί μοσχομυρίζει από τις φρέσκες σοκολατόπιτες. Η συνταγή της σοκολατόπιτας είναι μυστικό της Άννα-Μαρίας, κάτι σαν την συνταγή της καβουροπάτι (sorry, έπρεπε να γίνει το reference). Καθώς τρως τη σοκολατόπιτά σου ή τις αλμυρές σου κρέπες- σε περίπτωση που πας βραδάκι για την μπυρίτσα σου- ο χώρος γύρω σου θα σε εμπνεύσει με τα βιενέζικα, τα ιμπρεσιονιστικά και τα θεατρικά του στοιχεία… A, μάθε επίσης ότι λειτουργεί και σαν θεατροχώρος, όπου φτιάχνουν τέτοιου είδους καλλιτεχνήματα μέσα στον χώρο(!).

Τα playlists είναι βασισμένα σε μουσική retro, alternative, jazz ή οτιδήποτε θα σου δώσει την απαραίτητη ηρεμία και διάθεση για να συζητήσεις και να εκφραστείς. Αν πάλι θες να πας με την παρέα σου, ο χώρος είναι εξοπλισμένος με επιτραπέζια και καλοδεχούμενος αν το tichu είναι αυτό που σε εμπνέει (fun fact: το αγαπώ). Το μπαλκόνι του είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο αν θες φυσικά να το τιμήσεις, εκτός από ένα χρονικό διάστημα 2 μηνών κάθε καλοκαίρι όπου το μαγαζί, όπως και το μπαλκόνι προφανώς, κλείνει για ανακαίνιση.

Για το τέλος..

Το Πρώτο Πάτωμα είναι το μέρος που θα φιλοξενήσει εσένα και την συντροφιά σου με τον πιο όμορφο και elegant τρόπο. Α, και μην ξαφνιαστείς αν η καλλιτεχνική σου φύση οξυνθεί μετά την επίσκεψή σου! Αν πας Τετάρτη βράδυ, να ξέρεις ότι συνήθως γίνεται ανάγνωση ποιημάτων (ετοίμασε και κάνα ποιηματάκι άμα θέλεις), ενώ περιστασιακά γίνονται και παρουσιάσεις βιβλίων. Μπορεί το Πρώτο Πάτωμα να προσαρμόστηκε στο πιστό πλέον φοιτητικό κοινό του, αλλά ένα είναι σίγουρο: η καλλιτεχνική του φλόγα δεν έσβησε (και δεν θα σβήσει) ποτέ!

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *