fbpx
Theater

Περλιμπλίν και Μπελίσα του Federico Garcia Lorca, Θέατρο Τ

Συντάκτρια: Χριστίνα Χαλκιά

Η Ομάδα Τέχνης Oberon παρουσιάζει στο Θέατρο Τ το έργο Περλιμπλίν και Μπελίσα του Ισπανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Federico Garcia Lorca, σε μετάφραση της ίδιας.

Ο Δον Περλιμπλίν είναι ένας εργένης ο οποίος πείθεται από την υπηρέτριά του Μαρκόλφα να παντρευτεί, διότι πια η ίδια, έχοντας μεγαλώσει αρκετά, δε θα μπορεί να τον φροντίζει. Ο Δον Περλιμπλίν δε δυσκολεύτηκε στην αναζήτηση γυναίκας και σύντομα κατέληξε στην όμορφη γειτόνισσα, Μπελίσα. Η Μπελίσα, πολύ νεότερη του Περλιμπλίν, χάριν στην επιμονή και την πειθώ της μητέρας της, παρέκαμψε τις όποιες αμφιβολίες της περί του γάμου και αποδέχτηκε την πρόταση. Πρόκειται για ένα γάμο παρακινούμενο από διαφορετικά από τον καθένα κίνητρα, κίνητρα που μας επιτρέπουν να δούμε τον έρωτα από διαφορετικές πλευρές. Συγκεκριμένα τον ανεκπλήρωτο έρωτα, του οποίου τη φύση αναζητά ο Lorca  σε πολλά έργα του.

Στο έργο ο Lorca συνδυάζει κωμικό και τραγικό στοιχείο, αντικατοπτρίζοντας την αλήθεια της ίδιας της ζωής. Η σκηνοθεσία της παράστασης, κινείται σε αυτά τα πλαίσια, με πάθος και με ευαισθησία. Την πλαισιώνουν λιτά και ατμοσφαιρικά σκηνικά, με χαρακτηριστική τη χρήση σκιάσεων και με εξαιρετική, πρωτότυπη για την παράσταση μουσική σύνθεση.

Στην πραγματικότητα ο τίτλος του έργου είναι «Ο Έρωτας του Δον Περλιμπλίν με την Μπελίσα στον κήπο του – Τραγούδι της αγάπης σε τέσσερις εικόνες και έναν πρόλογο – Παραλλαγή δωματίου». Ο τίτλος αυτός φανερώνει και την πρόθεση του ποιητή να αναπτύξει μεταγενέστερα το θέμα του έργου σε έκταση μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε τώρα στα χέρια μας, καλύπτοντας έτσι και τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την ιδιαίτερη κατάληξή του. Αυτό βέβαια δε συνέβη ποτέ διότι πριν προλάβει να εκπληρώσει αυτή την πρόθεση, ο Federico Garcia Lorca δολοφονήθηκε το 1936.

Στο ιδιαίτερο αυτό τέλος του έργου, ο Δον Περλιμπλίν σκοτώνοντας τον αντίζηλό του σκοτώνει κυριολεκτικά τον ίδιο του τον εαυτό και η Μπελίσα, που ως τότε οδηγούνταν μόνο από τον ναρκισσισμό της, καταλήγει να ερωτεύεται τον μυστηριώδη ξένο με την κόκκινη κάπα, και δηλαδή τον ίδιο τον Περλιμπλίν, όταν καταλαβαίνει πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Η συνειδητοποίηση έρχεται αργά, αφού τον Περλιμπλίν τον έχει ήδη σκοτώσει το πάθος και η ζήλια.

Όλες αυτές οι συναισθηματικά επικίνδυνες μεταβάσεις, μεταβάσεις και στην ίδια την ουσία των χαρακτήρων των ηρώων- κανείς άνθρωπος άλλωστε δεν είναι μονοδιάστατος-αποδόθηκαν από τους ηθοποιούς, με όση καθαρότητα επιτρέπει η απόδοση τόσο πολυσύνθετων χαρακτήρων. Εξάλλου, η μαγεία είναι να κρατάς και κάποια μυστικά από τον θεατή.

Πληροφορίες για την παράσταση:

Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:30, από 9 Μαρτίου έως 1 Απριλίου. Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό | 8€ φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, ομαδικό. Προπώληση εισιτηρίων: IANOS (Αριστοτέλους 7),  Πολυχώρος Τέχνης AlteFablon (Φιλίππου 71) και στο ταμείο του θεάτρου

Μετάφραση: Oberon Art Group
Σκηνοθεσία: Αλέκος Σπυριδάκης
Μουσική: Μιχάλης Γούτης (πρωτότυπη μουσική σύνθεση για την παράσταση)
Σκηνικά – Κοστούμια: Δώρα Γκουνιαρούδη, Μαρία Σταυράκη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Διονύσης Καραθανάσης
Επιμέλεια Κίνησης: Μαριάνθη Ψωματάκη
Ψιμυθιολόγος: Ειρήνη Σιγανού
Επιμέλεια Video: Μιχάλης Γιαγκουνίδης
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Σχεδιασμός – Παραγωγή εντύπων: ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ+ΧΡΩΜΑ
Οργάνωση Παραγωγής – Επικοινωνία: Απόστολος Λιάπης
Παραγωγή: Ομάδα Τέχνης Oberon

Παίζουν: Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, Δήμητρα Πάσιου, Σοφία Σασλή

 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *