fbpx
Theater

Οι παραστάσεις του Απριλίου που δεν πρέπει να χάσεις

Συντάκτρια: Νεφέλη Γκίκογλου

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και από την ατζέντα του Απριλίου δε θα μπορούσε να λείπει το θέατρο. Το TFC Magazine είναι εδώ για σένα, με τις παραστάσεις που έρχονται στην πόλη τον ερχόμενο μήνα για να εμπλουτίσουν τον ήδη γεμάτο κατάλογο της φετινής σεζόν. Με επιλογές από σπαρταριστές κωμωδίες μέχρι εμβληματικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, ένας Απρίλιος γεμάτος θέατρο σε περιμένει!

ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟ|Μαρίνας Καραγάτση

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Το Ευχαριστημένο, από το θέατρο ΠΟΡΕΙΑ, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, αγαπήθηκε από το κοινό κυρίως γιατί προβληματίζει για τη σχέση πατέρα-παιδιού. Η διασκευή του μυθιστορήματος, που μετατρέπει τους απολογητικούς μονολόγους σε πλήρες θεατρικό έργο και που υπογράφει η Έρι Κύργια, μας μεταφέρει στο σπίτι της οικογένειας του συγγραφέα Μ. Καραγάτση.

Μέσα σε τρεις ημέρες αγρύπνιας του λογοτέχνη και μέσα από το βλέμμα της μικρής Μαρίνας, αποκαλύπτονται όλα όσα στοίχειωσαν και πλήγωσαν μία από τις πιο γνωστές οικογένειες της Ελλάδας. Και αν οι σκοτεινές στιγμές υπερέχουν των φωτεινών, η συμφιλίωση με το παρελθόν αποδεικνύεται ο μόνος δρόμος.

1 & 2 Απριλίου στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

ΦΕΓΓΙΤΗΣ|David Hare

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η παράσταση στην Αθήνα, το πολυβραβευμένο έργο «Φεγγίτης» (Skylight) του Βρετανού συγγραφέα και σκηνοθέτη David Hare, έρχεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο «Φεγγίτης» διερευνά και διαπραγματεύεται εύστοχα αλλά και με χιούμορ, το κατά πόσο μία σχέση αγάπης θα μπορούσε να υφίσταται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές κοσμοθεωρίες και συμπεριφορές.  Τόσο η ιδεαλίστρια Κίρα, όσο και ο πραγματιστής Τομ είναι εμφανές ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλον, κάτι που πρώτος απ’ όλους διακρίνει  ο νεαρός Έντουαρντ (Μιχάλης Πανάδης) -ο γιός του Τομ- που επισκέπτεται την Κίρα προσπαθώντας να την πείσει να γυρίσει κοντά στον πατέρα του.

Από Τετάρτη 3 Απριλίου για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ|Αλέκου Σακελλάριου- Χρήστου Γιαννακόπουλου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος

Το πρώτο ανέβασμα του έργου έγινε από το Θέατρο Τέχνης το 1950 με τίτλο «Ανώμαλη προσγείωση», σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας επιχειρεί νέο ανέβασμα με νέο τίτλο και το έργο δοξάζεται αρκετές φορές στη σκηνή και φυσικά στην κινηματογραφική οθόνη.

Τα έργα που έχουν ενδιαφέρον θεατρικό συνομιλούν με το χρόνο και όχι μόνο με τον καιρό τους. Η καρδιά της γραφής των Σακελλάριου- Γιαννακόπουλου χτυπά ακόμα δυνατά. Η μεγάλη κωμωδία δεν ασχολείται με τύπους και πρόσωπα αλλά με συμπεριφορές.

Από την Παρασκευή 5 έως και την Κυριακή 21 Απριλίου στο Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ 

Ο ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕΤΣΟΥΑΝ|Bertolt Brecht

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Η καλλιτεχνική εταιρεία Μυθωδία (Νικορέστης Χανιωτάκης & Γεράσιμος Σκαφίδας) παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν» («Der gute mensch von Sezuan»), ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Στον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν» (έργο γραμμένο την περίοδο 1930-1941, κατά τη διάρκεια της εξορίας του Μπρεχτ στη Σκανδιναβία) τρεις Θεοί έρχονται στην γη, με σκοπό να βρουν αρκετούς καλούς ανθρώπους που να ζουν με αξιοπρέπεια ώστε να δικαιολογήσουν τη θεϊκή ύπαρξή τους και να διατηρηθεί ο κόσμος ως έχει. Έπειτα από πολλές δυσκολίες, εντοπίζουν τον μοναδικό καλό άνθρωπο: μια πόρνη στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας και έτσι εξελίσσεται η ιστορία.

Από 4 έως 14 Απριλίου στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ| William Shakespeare

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου

Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων, νεανικό έργο του μεγάλου ποιητή Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που έκανε πρεμιέρα το Νοέμβριο 2018 στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου  και ξεχώρισε ανάμεσα από πολλές παραστάσεις, έρχεται στην Θεσσαλονίκημε πρωταγωνιστικό δίδυμο τους εξαιρετικούς Νίκο Κουρή και Ορφέα Αυγουστίδη σε έναν δυναμικό θίασο 12 ηθοποιών.

Δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων που είχαν χωριστεί στη γέννα, βρίσκονται ξαφνικά στην ίδια πόλη χωρίς να το γνωρίζουν. Μέσα σε αυτή την αλλόκοτη συνθήκη εκτυλίσσεται μια ιλιγγιώδης φάρσα, στην οποία κυριαρχούν η πλάνη και οι αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις, καθώς τα πρόσωπα διασταυρώνονται. Το όριο μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας σταδιακά θολώνει σε αυτό το νεανικό, αριστοτεχνικά γραμμένο έργο του Σαίξπηρ, όπου κάθε βεβαιότητα καταρρέει και κανένας δεν είναι αυτός που νομίζει ότι είναι.

Από 10 έως και 14 Απριλίου στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ART|Γιασμίνα Ρεζά

Σκηνοθεσία: Θοδωρή Αθερίδης

Η καλύτερη κωμωδία της Γιασμίνα Ρεζά μετά από έναν χειμώνα με συνεχή sold out στην Αθήνα, παρουσιάζεται στο θέατρο Κολοσσαίον, στη Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη και μετάφραση Σταμάτη Φασουλή, από την Κυριακή του Πάσχα (28 Απριλίου) για λίγες παραστάσεις.

Ένας ζωγραφικός πίνακας, εξαιρετικά αφηρημένος, θα γίνει η αιτία να δοκιμαστεί για τα καλά η φιλία τριών ανδρών.Η ακριβή αγορά του ως επιλογή του ενός, θα προκαλέσει γενικευμένη κρίση στη σχέση τους. Θα αναθεωρηθούν όλες οι άτυπες «βεβαιότητες», οι «σταθερές» που διαμορφώνονται μέσα στα χρόνια μεταξύ των φίλων. Η τέχνη μας εμπαίζει; Η ελευθερία της έκφρασης μήπως λειτουργεί ως άσυλο για τσαρλατάνους; Τι θα πει «αυτό το έργο μιλάει μέσα μου»; Κι αν κάποιος λέει ψέματα, ποιος είναι αυτός;

Από Κυριακή του Πάσχα 28 Απριλίου στο Θέατρο ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ

Plus: ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ – ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2019

Στην όγδοη κατά σειρά διοργάνωση του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές φωνές της πόλης» προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατά τους μήνες Φεβρουάριο έως Απρίλιο 2019, με στόχο την τόνωση της τοπικής θεατρικής παραγωγής και την προβολή της δουλειάς των τοπικών ομάδων με επαγγελματικό χαρακτήρα.  

Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει φρέσκες, ιδιαίτερες δουλειές από θεατρικές ομάδες της πόλης, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στο πρόγραμμα του φεστιβάλ!

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *