fbpx
TFCinema

“Οι Απίθανοι 2”: Το sequel που αξίζαμε

Συντάκτης: Χρήστος Χριστακίδης

Το δεύτερο μέρος μιας εκ των πιο απολαυστικών ταινιών κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών επιτέλους κατέφθασε και ο Μπραντ Μπερντ κατάφερε και πάλι να μας κάνει να διασκεδάσουμε, να ενθουσιαστούμε και να γελάσουμε με την ψυχή μας 14 χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία μας με την οικογένεια Παρ. 

” Ήμουνα νιος και γέρασα” λέει μία παροιμία και δεν μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερο χαρακτηρισμό για το διάστημα που περιμέναμε μέχρι να μάθουμε τι απέγινε στην οικογένεια Παρ ή αλλιώς στον κύριο Απίθανο, στην Ελαστίνα, στον Ντας, στην Βάιολετ και στον μικρό Τζακ-Τζακ. Πέρασαν 14 ολόκληρα χρόνια από τότε που οι “Απίθανοι” μπήκαν στην ζωή μας, η οικογένεια της πρώτης ταινίας κινουμένων σχεδίων της Pixar με πρωταγωνιστές ανθρώπους. Η ταινία που άλλαξε τα δεδομένα όχι μόνο για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων αλλά και για τον υπόλοιπο κινηματογράφο, καθώς αν και animated, η υπερηρωική οικογένεια των Παρ έμοιαζε πολύ περισσότερο πραγματική από χαρακτήρες άλλων superhero ταινιών.

Ο δημιουργός των “Απίθανων”, Μπραντ Μπερντ, μετά την τεράστια επιτυχία της πρώτης ταινίας, η οποία βραβεύτηκε μάλιστα και με δύο Όσκαρ, υποσχέθηκε ότι sequel θα βγει μόνο όταν εκείνος νομίζει πως έχει βρει μια ιστορία ισάξια της προηγούμενης. Τα χρόνια όμως περνούσαν και sequel δεν βλέπαμε. Βέβαια, η Pixar ήταν πολύ δραστήρια αυτό το διάστημα και μας χάρισε εξαιρετικές ταινίες αλλά εμείς είχαμε ένα κενό στην καρδιά μας. Ευτυχώς, αν και άργησε πάρα πολύ, το sequel κατέφθασε και είναι τόσο καλό, ίσως καλύτερο και από την original ταινία για κάποιους.

Πλοκή

Η ιστορία συνεχίζεται από εκεί που μας άφησε η οικογένεια των Απίθανων στην προηγούμενη ταινία, όταν έπειτα από έναν αγώνα στίβου του Ντας η οικογένεια φεύγει από το στάδιο και αντικρίζει ένα τεράστιο όχημα να βγαίνει από τη γη και τον Υποχθόνιο να ανακοινώνει τα σχέδια του στους πολίτες. Στην προσπάθεια τους να τον σταματήσουν, οι Απίθανοι δημιουργούν τεράστιες ζημιές στην πόλη οι οποίες συνδυάζονται και με την αποτυχία σύλληψης του Υποχθόνιου. Έτσι η κυβέρνηση αποφασίζει να θεσπίσει νόμο και να κηρύξει παράνομους τους υπερήρωες. Αυτό αναγκάζει την οικογένεια Παρ να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής. Τότε ένας μεγιστάνας τηλεπικοινωνιών, και εθισμένος με τους υπερήρωες, τους προσφέρει την ευκαιρία να ξεκινήσουν έναν αγώνα για τη νομιμοποίηση τους. Δυστυχώς, όμως, για τον κύριο Απίθανο, ως πρόσωπο του αγώνα επιλέγεται μόνο η Ελαστίνα και έτσι αυτός αναγκάζεται να μείνει σπίτι με τα παιδιά.

Πρώτα Σχόλια

Η δράση εξελίσσεται και πάλι κάπου στη δεκαετία του ’60, όπως στην πρώτη ταινία αλλά με πολλά φουτουριστικά στοιχεία και μοντέρνες ιδέες. Για παράδειγμα, η επιλογή της Ελαστίνα για να σώζει τον κόσμο και όχι του στιβαρού κύριου Απίθανου, ο οποίος μένει στο σπίτι για να βοηθήσει τον Ντας με τα μαθηματικά του και την έφηβη Βάιολετ με την ερωτική της απογοήτευση, αποτελεί ξεκάθαρο σχόλιο για τους ρόλους των δύο φύλων αλλά και το πόσο δύσκολο είναι, σχεδόν ηρωικό, να κρατήσεις το σπίτι σου σε τάξη. Το σενάριο του Μπραντ Μπερντ, όπως και πολλά άλλα της Pixar, έχει αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Δεν αρκείται μόνο στη διασκέδαση του κοινού μ’ ένα ευχάριστο δίωρο στο σινεμά, αλλά συγκαταλέγει μέσα σ΄αυτό κοινωνικά μηνύματα, αιχμές για τα ζητήματα της εποχής, όπως η εμμονή στην τεχνολογία, αλλά και προβλήματα που ταλανίζουν κάποια από τα μέλη του κοινού όπως οι εφηβικές δυσκολίες της Βάιολετ.

Στο σύνολο της, λοιπόν, η ταινία είναι άκρως απολαυστική από την αρχή μέχρι το τέλος της. Η δράση παίζει φυσικά τον κύριο ρόλο και το χιούμορ είναι αυτό που δένει τα πάντα μεταξύ τους, όπως και στην πρώτη ταινία. Οι πολύχρωμες εικόνες, τα φουτουριστικά οχήματα και η εξελιγμένη τεχνολογία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, με τη μοτοσικλέτα της Ελαστίνα να κλέβει την παράσταση. Στα τεχνικά της ταινίας, το animation είναι αψεγάδιαστο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Pixar βρίσκεται έτη φωτός μακριά από τους ανταγωνιστές της και σε αυτόν τον τομέα. Τέλος, η μουσική του Μάικλ Τσιακίνο και οι τζαζ πινελιές της προσφέρουν μία ακόμα διασκεδαστική νότα στην ιστορία, δίνοντας της ένα προφίλ κατασκοπικής ταινίας προηγούμενων δεκαετιών.

Χαρακτήρες

Οι χαρακτήρες της ταινίας είναι απίστευτα καλογραμμένοι από τον Μπερντ και το σενάριο εμβαθύνει περισσότερο αυτήν την φορά στον καθένα ξεχωριστά,  πάντα όμως διατηρείται η σχέση του καθενός με τους υπόλοιπους της οικογένειας. Ο κύριος Απίθανος είναι περισσότερο μπαμπάς στην ταινία παρά υπερήρωας. Πραγματικά ξεκαρδιστικές οι προσπάθειες του να κρατήσει το σπίτι και τα παιδιά του σε μία τάξη, όσο η γυναίκα του εργάζεται. Αντίθετα, η Ελαστίνα παραμένει στην ενεργό δράση και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να επιτρέψει και πάλι στους υπερήρωες να δρουν ελεύθερα. Δεν γνωρίζει, όμως, πως ενώ αυτή σώζει τον κόσμο γι΄ ακόμη μία φορά, στο σπίτι της επικρατεί χάος. Στα παιδιά της οικογένειας, ο πολεμοχαρής και υπερκινητικός Ντας είναι ο speedster που κάνει τον Φλας να μοιάζει απλά με έναν δρομέα, ενώ η Βάιολετ προσπαθεί να αποδεχθεί τη φύση της και τη δυσκολία του να είσαι διαφορετικός, κι όλα αυτά ανάμεσα στους έρωτες και στις εφηβικές δυσκολίες.

Το κρυφό όπλο όμως της ταινίας είναι ο μικρός Τζακ-Τζακ. Το Απίθανο μωρό είναι πραγματικά αυτό που έλειπε από την πρώτη ταινία και είναι ξεκάθαρα ένας από τους λόγους που το sequel μπορεί να την ξεπερνά. Είναι προφανώς το ίδιο μωρό που γνωρίσαμε το 2004 αλλά πλέον οι δυνάμεις του έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και να γίνονται ανεξέλεγκτες. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο μπαμπάς Μπομπ δεν έχει ιδέα πώς να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση προσφέρει ακόμη περισσότερο γέλιο στο κοινό. Η μάχη του μωρού με ένα κουνάβι αλλά και η σκηνή στην οποία γνωρίζει την εκκεντρική Έντνα θα σας κάνουν να ξεκαρδιστείτε όπως τότε, 14 χρόνια πριν.

Συνεπώς

Οι Απίθανοι άργησαν πολύ να επιστρέψουν, είναι γεγονός. Βέβαια μπορεί να ήταν και για καλό , διότι καμιά φορά για να γίνει κάτι σωστά θέλει χρόνο. Πηγαίνετε λοιπόν στο σινεμά να δείτε αυτό το αριστούργημα και ξεχάστε για δυο ώρες τα πάντα, σκεφτείτε ότι είστε και πάλι παιδιά, όπως το 2004, και πως βλέπετε για πρώτη φορά κάτι που θα σας μείνει χαραγμένο στην καρδιά για πάντα.

Με την υποστήριξη του Cineplexx


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *