fbpx
AbroadTravel

Η διαδρομή του Gaudi σε μια μέρα

Συντάκτρια / Φωτογράφος: Φωτιάδου Εβίνα

Βαρκελώνη σημαίνει πολλά. Τάπας, φλαμένγκο, παέγια, πλατείες, θάλασσα… Βαρκελώνη όμως σημαίνει και Gaudi. H ταύτιση αυτής της πόλης με τον συγκεκριμένο αρχιτέκτονα αποτελεί μια αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς σε κάθε πλευρά της Βαρκελώνης μπορεί ο καθένας να ανακαλύψει κι από ένα εξαιρετικό έργο αυτού του ταλαντούχου δημιουργού που ακούει στο όνομα Gaudi.

Αδιαμφισβήτητα, ο εκπρόσωπος του καταλανικού μοντερνισμού αποτέλεσε μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη προσωπικότητα στην εποχή του. Mε το όραμά του και την ευρεσιτεχνία του στόλισε την πόλη της Βαρκελώνης με μοναδικά κτήρια, που ακόμα και σήμερα είναι γνωστά για την χαρακτηριστική τους αρχιτεκτονική και την ιδιόμορφη κατασκευή τους.

Τι γίνεται όμως αν κάποιος κάνει το τραγικό λάθος και επισκεφθεί τη Βαρκελώνη για μια μόνο ημέρα; Θα προλάβει να δει όλα αυτά τα δημιουργήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Ευτυχώς για εκείνον, η Βαρκελώνη δεν είναι τόσο μεγάλη πόλη και αν έχει καλό προγραμματισμό τότε σίγουρα θα καταφέρει να τραβήξει και από μια selfie σε κάθε ένα από αυτά τα μνημεία.

Parc Guell

Αρχίζοντας λοιπόν από το πρωί και από το βόρειο τμήμα της Βαρκελώνης στην Carrer de Larrard, ξεκινάμε τη γραμμή του Gaudi από το Parc Guell. Ένα τεράστιο πάρκο που βρίσκεται σε έναν από τους πιο ψηλούς λόφους της Βαρκελώνης και προσφέρει μια καταπληκτική θέα σε όλη την πόλη. Μέσα στο πάρκο μπορεί κανείς να βρει το σπίτι του ίδιου του Gaudi, καθώς και αυτό που έφτιαξε για τον αδερφό του, τα οποία παραπέμπουν σε μια παραμυθένια περίοδο και στολίζονται με πολύχρωμα και περίτεχνα πλακάκια. Οι επιβλητικές σκάλες με τους τεράστιους κίονες και στη μέση το χαρακτηριστικό σιντριβάνι με το ιγκουάνα που βρίσκονται εντός του χώρου του πάρκου, προσδίδουν σε αυτό το μέρος μια αίγλη από άλλη εποχή και σε βοηθάνε να πάρεις μια μικρή πρώτη δόση για το τι σημαίνει “Gaudi”.

Casa Vicens

Κατεβαίνοντας λίγο πιο κάτω στην Carrer Carolines, θα βρεθεί κάποιος στο πρώτο έργο που επιχείρησε να δημιουργήσει ο Gaudi, το οποίο προμήνυε τις δυνατότητες και το ταλέντο αυτού του ανθρώπου. Το Casa Vicens, το οποίο άνοιξε πρόσφατα ξανά τις πόρτες του στο κοινό, σχεδιάστηκε με χαρακτηριστικό τρόπο από τον αρχιτέκτονα που ήθελε να γράψει καινούργια ιστορία στην καταλανική αρχιτεκτονική. Στο συγκεκριμένο κτήριο είναι εμφανής η χρήση ποικίλων υλικών και ο συνδυασμός των διαφορετικών κατασκευαστικών τεχνικών που χρησιμοποίησε ο δημιουργός κατά την κατασκευή του, αντικατοπτρίζοντας έτσι και την ίδια την προσωπικότητα του. Τα έντονα χρώματα και τα ανάγλυφα πάνω στους τοίχους του σπιτιού το καθιστούν ένα από τα ωραιότερα και πιο ενδιαφέροντα κτήρια της Βαρκελώνης.

Sagrada Familia

Αλλάζοντας γειτονιά και πηγαίνοντας προς τη δυτική πλευρά της πόλης, φτάνει κάποιος στο ίσως σημαντικότερο έργο του Gaudi, τη Sagrada Familia. Αυτός ο τεράστιος ναός, μέρος του οποίου συνεχίζει να χτίζεται μέχρι και σήμερα, θεωρείται το διαμάντι της πόλης. Η Sagrada Familia είναι σίγουρα ένα από τα μνημεία που αξίζει να επισκεφτεί κανείς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, αφού πέρα από την αρχιτεκτονική του μοναδικότητα έχει και μια τεράστια ιστορία. Τόσο στο εξωτερικό του όσο και στο εσωτερικό του μέρος αξίζουν να παρατηρηθούν με μεγάλη προσοχή οι αρχιτεκτονικές του λεπτομέρειες που είναι ιδιαίτερες και κρυμμένες σε κάθε γωνία του επιβλητικού κτηρίου. Ο ναός αυτός με τις διαφορετικές προσόψεις, έχει ως στόχο τη στέγαση όλων των θρησκειών του κόσμου και την ανάδειξη της ανθρώπινης εξέλιξης στο πέρασμα του χρόνου μέσα από την αρχιτεκτονική καταγραφή της ιστορίας του ανθρώπου πάνω στους τοίχους του κτηρίου. Η κατασκευή αυτής της εκκλησίας, ωστόσο, αποδείχτηκε μοιραία για τον ταλαντούχο αρχιτέκτονα, καθώς ο ίδιος βρήκε τραγικό θάνατο έξω από το αριστουργηματικό του κτήριο μετά από ένα δυστύχημα, κάνοντας έτσι τη Sagrada Familia το τελευταίο του έργο.

La Pedrera

Επιστρέφοντας αργότερα σε ένα πιο κεντρικό κομμάτι της πόλης και κατηφορίζοντας τον φαρδύ δρόμο του Passeig de Gracia, μπορεί κανείς να εντοπίσει δύο ακόμα εξαιρετικά έργα της αρχιτεκτονικής αυτής ιδιοφυΐας, την La Pedrera και το Casa Batlo. Το πρώτο κτήριο διαφέρει πλήρως από τα «συνηθισμένα» αρχιτεκτονικά σχέδια του Gaudi, αφού την εποχή που το κατασκεύαζε επεδίωκε να δημιουργήσει μια άσχημη κατοικία που δε θα ήταν αρεστή στον ιδιοκτήτη και χρηματοδότη του ίδιου του Gaudi λόγω της διαμάχης που είχε αναπτυχθεί μεταξύ αυτών των δύο έπειτα από την προσπάθεια του πρώτου να παρέμβει στην αρχιτεκτονική δουλειά του δεύτερου. Ωστόσο, η ιστορία, η αναγνωρισιμότητα και η μεγάλη επισκεψιμότητα αυτού του κτηρίου μέχρι και σήμερα δείχνει ότι τελικά ο καλλιτέχνης δεν πέτυχε τις προθέσεις του, καθώς το συγκεκριμένο έργο μπορεί να διαφέρει από τα υπόλοιπα κτήρια του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περνάει απαρατήρητο.

Casa Batlo

Το Casa Batlo βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα κάτω από την La Pedrera και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα κτήρια της Βαρκελώνης. Στολισμένο με πολύχρωμα πλακάκια και έναν τεράστιο δράκο για οροφή προς τιμήν του πολιούχου της Καταλονίας Αγίου Γεωργίου, είναι ένα σπίτι που αγαπήθηκε πολύ από τον Gaudi, αφού κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, ο ίδιος δεν περιορίστηκε πουθενά και άφησε τη φαντασία του να δράσει τολμηρά και ελεύθερα. Σήμερα, ο δήμαρχος της πόλης φροντίζει και προσδίδει επιπλέον πινελιές στο κτήριο ανάλογα με την κάθε εποχή. Τον χειμώνα και συγκεκριμένα την περίοδο των Χριστουγέννων τα μικρά μπαλκονάκια του κτηρίου, τα οποία μοιάζουν με νεκροκεφαλές και οστά, στολίζονται με άσπρες νιφάδες και λευκές χριστουγεννιάτικες λεπτομέρειες, ενώ την άνοιξη και την ημέρα του Αγίου Γεωργίου τα κτήριο γεμίζει με ροζ και κόκκινα τριαντάφυλλα κάνοντας το σημείο εκείνο την πιο ρομαντική πλευρά της πόλης.

Palau Guell

Καταλήγοντας το απόγευμα κοντά στη θάλασσα και στην Carrer Nou de la Rambla, βρίσκεται το Palau Guell, η πρώτη σημαντική «αποστολή» του Gaudi. Στόχος του κατά τη διάρκεια της κατασκευής του ήταν η δημιουργία ενός πολυχώρου όπου εκτός από διαμερίσματα θα είχε βιβλιοθήκες και αίθουσες εκδηλώσεων και εκθέσεων. Σήμερα, αυτό το χαρακτηριστικό κτήριο του μοντερνισμού λειτουργεί ως μουσείο και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να βρεθούν σε ένα χώρο υψίστης σημασίας απ’ όπου ο μεγάλος αυτός αρχιτέκτονας άρχισε να ξεδιπλώνει το όραμα του.

Αδιαμφισβήτητα, ο Gaudi αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Έργα όμοια με τα δικά του δύσκολα συναντάει κάποιος αλλού. Η Βαρκελώνη είναι στολισμένη με τα μοντερνιστικά κτήρια του, από τα οποία ακόμα κι αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για το αρχιτεκτονικό στοιχείο μαγεύονται ανεπανόρθωτα όταν τα αντικρίζουν για πρώτη φορά. Το χαρακτηριστικό στυλ του, αλλά και η ενδιαφέρουσα πορεία της ζωής που ουσιαστικά αποτυπώνεται πάνω σε όλα τα κτήρια του, κάνουν τη Βαρκελώνη να αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη ομορφιά και να είναι μια πόλη στην οποία αν βρεθείς μια φορά θα θέλεις σίγουρα να ξαναγυρίσεις.

 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *