fbpx
BookTypewriter

Εγκώμιο στον Jostein Gaarder: O κόσμος της Σοφίας

Συντάκτρια: Άννα Λαϊνά

Από πολύ μικρή ηλικία ήμουν από εκείνα τα λίγα παιδάκια που όταν του έκαναν δώρο ένα βιβλίο ενθουσιαζόταν πολύ περισσότερο από την καινούρια κούκλα ή το αυτοκινητάκι της εποχής. Μεγαλώνοντας διατήρησα το ενδιαφέρον αυτό για τα βιβλία και έμαθα σταδιακά τι απαιτώ κατά την ανάγνωση και πώς να ξεχωρίζω ένα ποιοτικό βιβλίο. Ο ”Κόσμος της Σοφίας” λοιπόν, που έπεσε στα χέρια μου τυχαία τον περασμένο Αύγουστο μου έμαθε περισσότερα πράγματα για τη φιλοσοφική σκέψη από ότι κατάφεραν τα τρία χρόνια φιλοσοφίας στο λύκειο και -γιατί όχι- άλλαξε και πολλές από τις κοσμοθεωρίες μου!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Jostein Gaarder γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1952, στο Όσλο της Νορβηγίας. Πολιτικά ενεργός, περιβαλλοντικός ακτιβιστής και “αγωνιστής” των εγκλημάτων που διαπράττει το Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης, είναι κομμάτια σημαντικά του χαρακτήρα του, που τον αντιπροσωπεύουν και στο χαρτί. Γράφει κυρίως μυθιστορήματα και νεανικά διηγήματα.

«Το ανθρώπινο μυαλό είναι κατασκευασμένο για ιστορίες» πιστεύει ο Gaarder, για αυτό και έγραψε ένα φιλοσοφικό βιβλίο με μυθιστορηματική μορφή, τον ”Κόσμο της Σοφίας”, που έμελλε να γίνει μπεστ σέλερ και να αλλάξει τη σχέση του αναγνωστικού κοινού με τη φιλοσοφία.

Πίσω στο βιβλίο

Ο ‘‘Κόσμος της Σοφίας” περιγράφει την περιπέτεια της  14χρονης Σοφίας Αμούνδσεν -γίνεται φανερό από την αρχή το λογοπαίγνιο με το όνομα της ηρωίδας και της λέξης που σημαίνει τον συνδυασμό κεκτημένης γνώσης και εμπειρίας- που μέσα από τις επιστολές ενός ανώνυμου δασκάλου αρχίζει ένα ταξίδι στον κόσμο της φιλοσοφίας από την αρχή της με τους προσωκρατικούς φιλόσοφους μέχρι την Αναγέννηση και το Διαφωτισμό. Ταυτόχρονα με τη διδασκαλία των φιλοσοφικών εννοιών διαδραματίζεται και ένα μυστήριο σχετικά με την πραγματική ταυτότητα του επιστολογράφου και τη σχέση του με τη ζωή της έφηβης.

Ο Gaarder, με αυτή του τη δημιουργία, δίνει απαντήσεις σε πολλά θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης χωρίς ωστόσο τους περιορισμούς του απρόσιτου και συχνά δυσνόητου ”Κόσμου των Ιδεών”. Ζωντανεύει την ιστορία της φιλοσοφίας με απλά λόγια που την καθιστούν κατανοητή σε μικρούς και μεγάλους. Η αφήγηση του μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές και τόπους που απορροφούν κάθε αναγνώστη. Μεταφερόμαστε στη αρχαία Αθήνα,το πολιτιστικό κέντρο του ελληνικού κόσμου,ζωντανεύει μπροστά μας η δίκη του Σωκράτη και από εκεί φτάνουμε στις Καθολικές Εκκλησίες του Μεσαίωνα,γνωρίζουμε τον Ντεκάρτ ,τον Φρόιντ,τον Μαρξ και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες που ”τάραξαν τα νερά” της φιλοσοφικής σκέψης και έδωσαν ένα πάτημα για την εξέλιξη της. Και αν τα πολλά ονόματα των διάσημων δασκάλων και φιλοσόφων που αναφέρονται λίγο σας κουράσουν, η αποκάλυψη του μυστήριου και σύνδεση των προσώπων στο τέλος θα αποζημιώσει κάθε σας κόπο!

Χωρίς αμφιβολία, ο ”Κόσμος της Σοφίας’‘ σε κάνει να αναρωτιέσαι τί είναι αληθινό και να συνειδητοποιείς ότι ίσως, τελικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο! Άλλωστε ”το μόνο που μας χρειάζεται για να γίνουμε καλοί φιλόσοφοι, είναι η ικανότητα να απορούμε”.


 

 

 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *