fbpx
Theater

“Γυάλινος Κόσμος” : H ευθραυστότητα της μνήμης

Συντάκτρια: Νεφέλη Γκίκογλου
Στο Θέατρο Τ, κάθε Παρασκευή με Τρίτη, ο γυάλινος Κόσμος του Tennesee Williams ταξιδεύει τη Θεσσαλονίκη στην Αμερική του 1930. Το TFC ήταν εκεί, είδε και προτείνει.

Ο “Γυάλινος Κόσμος”, σε σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή, άφησε το στίγμα του την περασμένη θεατρική σεζόν, καθώς σημείωσε τον εντυπωσιακό αριθμό των 41 sold out παραστάσεων. Έχοντας έτσι στις αποσκευές της την αποδοχή του κοινού της Θεσσαλονίκης, η θεατρική ομάδα Passatempo επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Τ και αυτό το φθινόπωρο.

Το έργο

“Κορνίζα” του έργου ο Αμερικάνικος νότος στα χρόνια της μεγάλης Ύφεσης. Μέσα στο κάδρο, μια οικογένεια. Ο πατέρας, απών και συνεχώς κατακριτέος για την εγκατάλειψη της οικογένειάς του. Η μητέρα, Αμάντα, μια γυναίκα σεμνότυφη κι εγκλωβισμένη στο μεγαλείο μιας άλλης εποχής. Η κόρη, Λώρα, ένα κορίτσι εύθραυστο και παράξενο, που η ψυχή του αντανακλάται στην όψη του γυαλιού, εξίσου εύθραυστου μ’ εκείνη. Και τέλος ο Τομ, ο γιος, μια ψυχή εγκλωβισμένη μέσα στην έξαψη της ελευθερίας και στο φόβο της σύγκρισης με τον πατέρα του. Μέσα στο κάδρο αυτό οι χαρακτήρες ζουν σε μια αναμονή. Ένας σύντροφος για την κόρη, μια καλή δουλειά, ένα ένδοξο επαγγελματικό μέλλον, μια επιστροφή στην άνετη ζωή. Επιθυμίες και περιορισμοί που ζεσταίνουν τα κάρβουνα και σιγοκαίνε την ψυχή των χαρακτήρων. Η διαφυγή όμως, θα φέρει την ελευθερία ή τις τύψεις;

“Γιατί ο χρόνος είναι η μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα σε δύο τόπους.”

Η παράσταση

Η θεατρική ομάδα Passatempo επιλέγει να αναδείξει αρκετά το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία. Η φιγούρα του αφηγητή Τομ εντείνει την αίσθηση  αφήγησης ενός πραγματικού γεγονότος, κι επιτυγχάνεται έτσι απόλυτη σύνδεση του έργου με την αυτοβιογραφική του διάσταση. Ο σκηνικός χώρος απλός, ενισχυμένος με μια ευρηματική αλληγορία. Ένα μεγάλο κάδρο χωρίζει τη σκηνή σε δύο επίπεδα, δίνοντας στη δράση την δύναμη της ανάμνησης, άλλα λειτουργώντας και ως οθόνη προβολής βίντεο – όχι πάντα τόσο στοχευμένα, καθώς σε στιγμές οι αληθινές εικόνες της εποχής δίνουν την αίσθηση αφηγηματικού ντοκιμαντέρ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι τέσσερις ηθοποιοί αποδίδουν τους χαρακτήρες με καθαρότητα. Τα δύσκολα νοήματα και οι δισημίες παραλείπονται. Δίνεται έτσι χώρος στην απλή και κατανοητή απόδοση των περίπλοκων αυτών ψυχών, με τρόπο που μπορεί να μην παρασύρει απόλυτα τον θεατή, αλλά σίγουρα δε θα τον αφήσει αδιάφορο. Η παράσταση κλέβει με αυτό τον τρόπο σιγά σιγά το ενδιαφέρον, μέσω της κλασικότητας και της ηρεμίας με την οποία αποδίδεται.

Τι μένει

Ο Γυάλινος Κόσμος της Γλυκερίας Καλαϊτζή είναι εύθραυστος, απλός και γεμάτος με μελαγχολία. Μια παράσταση με καθαρές μορφές και κατανοητό λόγο, ίσως λίγο χλιαρή για κάποιον που περιμένει πολλά, αλλά  ιδανική για πρώτη επαφή με το έργο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα. Δεν σιωπεί, ούτε φωνάζει. Και τα επάλληλα sold out φανερώνουν πως αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας της.

Από 12 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή με Τρίτη στο Θέατρο Τ


 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *