fbpx
TFCinema

“Γενέθλια Θανάτου”: Χρόνια πολλά ή μήπως όχι;

Συντάκτης: Χριστακίδης Χρήστος

Η Τρι, μια νεαρή φοιτήτρια, βιώνει ξανά και ξανά τη μέρα που δολοφονείται, αυτή των γενεθλίων της. Κάθε φορά που πεθαίνει όμως, συγκεντρώνει όλο και περισσότερα στοιχεία για τον δολοφόνο της, με σκοπό να τον αναγνωρίσει πριν τη σκοτώσει ξανά.

Κάποια είδη ταινιών, όσα χρόνια και να περάσουν, θα αποτελούν πάντα σίγουρη επιτυχία και για το αμερικάνικο αλλά και για το παγκόσμιο box office. Από τις comicook ταινίες μέχρι τις δραματικές, και από τις sci-fi μέχρι τις ρομαντικές κομεντί, τα στούντιο γνωρίζουν από την αρχή ότι μια ταινία, είτε είναι ποιοτική είτε είναι “Transformers: Revenge of the Fallen“, θα τους αποφέρει έσοδα, και επενδύουν αρκετά εκατομμύρια με σκοπό να βγάλουν πολλά περισσότερα. Δύο από αυτές τις κατηγορίες, που συνδυάζονται εδώ και πολλά χρόνια και έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές εφήβων, είναι οι slasher (“Scream“) και οι “κολεγιολυκειακές” (“High School Musical“). Φοιτητές, αδελφότητες, campus και αμερικάνικη πραγματικότητα, ελκύουν και τους Αμερικανούς teenagers που βιώνουν αυτή την καθημερινότητα, αλλά και τους εφήβους του υπόλοιπου κόσμου που πάντα ζήλευαν την αμερικάνικη μαθητική-φοιτητική ζωή.

Σε αυτά τα στοιχεία βασίστηκαν και οι Κρίστοφερ Λάντον (“Paranormal Activity: The Marked Ones“) και Σκοτ Λόμπντελ, σκηνοθέτης  και σεναριογράφος αντίστοιχα, και δημιούργησαν το “Happy Death Day” (Γενέθλια Θανάτου). Μια ταινία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η horror βερσιόν του ¨Η μέρα της Μαρμότας¨ ή του “Edge of Tomorrow“, αν ήταν πραγματικά horror. Τη θέση του Μπιλ Μάρει και του Τομ Κρουζ αυτή τη φορά έχει πάρει η Τζέσικα Ροθ, που υποδύεται την Τρι, μία νεαρή και αρκετά σνομπ φοιτήτρια.

Πλοκή

Όπως και στις άλλες δύο ταινίες λοιπόν, η ζωή της Τρι μπαίνει σε μία λούπα και κάθε φορά ξυπνάει την ίδια ημέρα, αυτή των γενεθλίων της, στο ίδιο δωμάτιο εστίας και όλα τα γεγονότα που επακολουθούν μέσα στη μέρα είναι -όπως καλά φανταστήκατε- και αυτά ίδια. Που καταλήγει η μέρα; Στον θάνατο της! Αφού κάθε βράδυ ο ίδιος μασκοφόρος δολοφόνος τη σκοτώνει ξανά και ξανά με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικά μέρη. Και μόλις πεθαίνει, φτου κι απ την αρχή. Με σκοπό λοιπόν να βρει τον δολοφόνο της και να τον σκοτώσει πριν το καταφέρει πρώτος αυτός, θα υποψιαστεί πολλούς, θα εμπιστευτεί άλλους και θα μάθει πράγματα για τον εαυτό της και τους γύρω της που δεν ήξερε.

Πρώτα Σχόλια

Μία ταινία τέτοιου είδους, αν και όχι πρωτότυπη, θα μπορούσε να γίνει πολύ ενδιαφέρουσα, αν το σενάριο της είχε αποδοθεί σωστά. Μέχρι και τα πιτσιρίκια που πήγαν να τη δουν, αν και τους προσέλκυσε το κολεγιακό της σενάριο, πήγαν, κυρίως, να δουν μία slasher ταινία, ίσως λίγο πιο λάιτ από το “Scream”. Η ταινία όμως εξελίχθηκε σε μία κακογραμμένη κωμωδία, χωρίς καμία αγωνία και κανέναν τρόμο, που απλά σε διασκεδάζει. Ενώ ο δολοφόνος, μοιάζει να βρέθηκε τυχαία στην ταινία, με την μάσκα του να είναι αρκετά creepy αλλά και γελοία ταυτόχρονα.

Το σενάριο θα μπορούσε να εμπλουτιστεί έτσι ώστε να γίνει λίγο πιο ενδιαφέρον και περίπλοκο εφόσον η ταινία κατέληξε να μην είναι horror. Θα μπορούσε για παράδειγμα να διαγράφεται κάθε φορά η μνήμη της πρωταγωνίστριας και να της παρουσιάζονται καινούρια στοιχεία κατά τη διάρκεια κάθε καινούριας μέρας, που σιγά σιγά θα την έκαναν να υποψιάζεται ότι κάτι πάει στραβά. Επιπλέον θα μπορούσε να αναπτύξει έστω και λίγο τους υπόλοιπους χαρακτήρες του έτσι ώστε να είναι πιο ενδιαφέροντες. Ή να να κάνει την αναγνώριση του δολοφόνου από το κοινό λίγο πιο δύσκολη. Γιατί ο τρόπος που τον αποκάλυψε η πρωταγωνίστρια, ίσως είναι το μόνο καλοδουλεμένο πράγμα σε ολόκληρο το σενάριο. Και όσον αφορά την κυρία Τζέσικα Ροθ, θα μπορούσε εκτός από το όμορφο παρουσιαστικό της να βάλει και λίγο υποκριτική στο ρόλο της, κάτι που ισχύει και για το υπόλοιπο καστ.

Συνεπώς

Μπορεί να απευθύνεσαι σε ηλικίες κάτω των δεκαοκτώ αλλά δεν μπορείς να παρουσιάζεις στο κοινό ένα αποτέλεσμα που ούτε εσύ ο ίδιος γνωρίζεις τι είναι. Κωμωδία, horror ή κάτι ενδιάμεσο; Παρ’ όλα αυτά η ταινία γνώρισε επιτυχία στο box office, που οφείλεται στο πολύ καλοφτιαγμένο της τρέιλερ, ανοίγοντας τον δρόμο και για κάποιο σίκουελ. Που ας ελπίσουμε ότι θα είναι λίγο πιο τρομακτικό και λίγο πιο προσεγμένο.


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *