fbpx
Theater

Γίνε ο Charlie Chaplin σε 10 βήματα

Συντάκτρια: Δήμητρα Καϊμακάμη

 

Με αφορμή τη γέννηση του μεγάλου ηθοποιού και σκηνοθέτη του βωβού κινηματογράφου σου δείχνουμε τα 10 βήματα για να γίνεις ο Charlie

10. Γεννιέσαι στις 16 Απριλίου του 1889 στο Λονδίνο από τη Χάνα Χάριετ Πέντλιγκχαμ Χιλ και ο πατέρας σου είναι ο, μέχρι το τέλος της ζωής του, αλκοολικός Τσαρλς Τσάπλιν. Αν και το καλλιτεχνικό αίμα κυλάει στις φλέβες σου, αφού και οι δύο γονείς σου είναι καλλιτέχνες του music hall, θα αργήσεις να το αντιληφθείς. O πατέρας σου σας εγκαταλείπει και η μαμά σου αναγκάζεται να δουλέψει ως ράφτρα για να συντηρήσει εσένα και τον μεγαλύτερο αδερφό σου, Σίντεϊ, και σαν παδί σκέφτεσαι απλά πώς θα επιβιώσεις.

9.  9 χρονών, μετά από τρία χρόνια παραμονής σε ένα ορφανοτροφείο που θα θυμάσαι για πάντα ως τη χειρότερη περίοδο της ζωής σου, ο πατέρας σου σας διεκδικεί δικαστικά, μετά την εισαγωγή της μητέρας σου σε ψυχιατρείο. Πλέον συζείς με 2 αλκοολικούς, τον ίδιο και την ερωμένη του, αλλά ο πατέρας σου, αναγνωρίζοντας το ταλέντο που είχες από μικρός, μεσολαβεί και τέσσερα χρόνια μετά είσαι μέλος ενός θίασου. Η ζωή σου φαίνεται να αλλάζει θετικά, αφού και εσύ αλλά και ο Σίντεϊ βρίσκετε δουλειά σε μεγάλο θίασο και στα 20 σου ταξιδεύεις στην Αμερική.

8. Η ζωή σου δείχνει επιτέλους το καλό της πρόσωπο και ο παραγωγός Μακ Σένετ σε ανακαλύπτει. Μαζί γυρίζετε κάποιες ταινίες μικρού μήκους με αποτέλεσμα να μείνεις για πολλά χρόνια στην Αμερική, χωρίς ποτέ βέβαια να αποκτήσεις την υπηκοότητα.

7. Το 1917, στα 27, σου πρωταγωνιστείς στην ταινία ”Ο Μετανάστης” και ξεκινάς μια λαμπρή καριέρα. Δύο χρόνια μετά, παντρεύεσαι την κατά δώδεκα χρόνια μικρότερη σου Mildred Harris, και παράλληλα ολοκληρώνεις μια ταινία που αν και δεν αγαπήθηκε στην Αμερική, είχε μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, ” Το Χαμίνι”.

6. 35 χρονών πλέον έχεις πρωταγωνιστήσει σε μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, τον ”Χρυσοθήρα”, με κέρδη πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια ενώ, παντρεύεσαι την μόλις 16 χρονών Lita Grey. Έχεις καταφέρει να βελτιώσεις τις υποκριτικές σου τεχνικές και χορευτικές ικανότητες αλλά, το πιο σημαντικό για σένα είναι να προβάλλεις σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

5. Δώδεκα χρόνια περνάνε και δείχνεις ακόμη μια φορά την αδυναμία σου στις μικρότερες γυναίκες, καθώς η επόμενη γυναίκα σου είναι η Paulette Goddrad, της οποίας είσαι 21 χρόνια μεγαλύτερος. Το 1940 όμως, γυρίζεις την αγαπημένη σου και πολιτικά φορτισμένη για την εποχή ταινία, ”ο Μεγάλος Δικτάτωρ”, όπου υποδύεσαι τον Άντεντοιντ Χίνκελ, που είναι φυσικά ο Αδόλφος Χίτλερ.

4. Το 1943 φεύγεις από την Αμερική με την τέταρτη και αγαπημένη σου γυναίκα, Oona O’ Neill (φυσικά και 37 χρόνια μικρότερη), κόρη του διάσημου  συγγραφέα Eugene O’Neill. Μέχρι το τέλος της ζωής σου θα αποκτήσεις μαζί της οκτώ παιδιά ενώ, έχεις αποκτήσει άλλα τρία από τους προηγούμενους γάμους σου.

3. Στην Αμερική θα γυρίσεις μόνο το 1972 για να ένα τιμητικό Όσκαρ και θα δεχθείς το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα -12 λεπτά. Φυσικά και δακρύζεις από τη μεγάλη συγκίνηση ενώ, τρία χρόνια μετά η βασίλισσα Ελισάβετ σε ανακηρύσσει ιππότη.

2. Γυρίζεις την τελευταία σου ταινία ”Κόμισσα του Χονγκ Κονγκ” το 1967 μαζί με τη Σοφία Λόρεν και τον Μάρλον Μπράντο που σε αποκαλεί σαδιστή ενώ, εσύ χαρακτηρίζεις τη συνύπαρξη σας αδύνατη.

1. Κλείνεις για πάντα τα μάτια σου τα Χριστούγεννα του 1977, στο Βεβέ της Ελβετίας.

 


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *