Συντάκτης: Κυνηγόπουλος Ιορδάνης
Η ατμόσφαιρα μυρίζει θρίλερ. Κλείσε παράθυρα, κλείσε παντζούρια, κλείσε τα φώτα και καθηλώσου στον καναπέ. Ή βασικά πάνε σινεμά, γιατί η σημερινή ταινία παίζεται ακόμη και ήρθε για να κάνει την διαφορά. Με 146′ λεπτά σε διάρκεια και τους Dane DeHaan, Jason Isaacs και την ανερχόμενη Mia Goth (όχι δεν είναι γκοθού η κοπέλα στην ταινία τουλάχιστον) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, θα κάνει το βράδυ σου όμορφα ”αρρωστημένο”.
Όπως καταλαβαίνεις, η ταινία που θα σου προτείνω δεν έχει να κάνει με φαντάσματα παλιών γενεών, σπίτια στοιχειωμένα, και εκκωφαντικές κραυγές μέσα στην νύχτα, ουρλιαχτά και τσιρίδες που σου παγώνουν το αίμα. Όχι, εδώ έχουμε κάτι διαφορετικό. ”Cure for wellness” λοιπόν, παραγωγής 2017 και η Ελβετία δεν ήταν ποτέ πιο creepy. Α, και αυτό με τις κραυγές και τα ουρλιαχτά…ναι, τελικά κράτα το.
Πλοκή
Η ιστορία μας ξεκινάει στην Αμερική, και συγκεκριμένα δεν αργεί να μας παρουσιάσει τον κύριο πρωταγωνιστή μας, Lockhart (Dane DeHaan), ο οποίος έχει καπαρώσει μια νέα, ανώτερη θέση στην εταιρία όπου εργάζεται, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του προηγούμενου εργαζομένου , Morris. -Κοίτα, ξέρω ότι ένας θάνατος δεν είναι κάτι αστείο, αλλά πραγματικά, έσκασα στα γέλια με την κεφαλιά που έριξε ο Morris στον ψύκτη νερού, την στιγμή που έπεφτε στο έδαφος. Όχι, δεν αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ο κυρ Morris, έμφραγμα έπαθε ο άνθρωπος, αλλά αυτό το ”ΖΝΤΟΥΠ” με την φαλακροκεφάλα του, θα την ζήλευε ακόμη και ο Zidane στον τελικό του 2006-.
Ο κλειδωνωκαρδιάς λοιπόν, -Lockhart, το ‘πιασες; χαχαχα…ναι έχεις δίκιο, συγγνώμη- αναλαμβάνει να ταξιδέψει στις μακρινές ελβετικές Άλπεις. Σκοπός του να φέρει πίσω μαζί του τον CEO της εταιρίας Ronald Pembroke -το οποίο είναι το δεύτερο πιο βρετανικό όνομα μετά το Owen Rainyweatherston-.
Ο τελευταίος έχει καιρό τώρα που βρίσκεται σε ένα μυστηριώδες κέντρο ευεξίας. Με μία πρόσφατη επιστολή του, εξηγεί πως δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ, γιατί τελικά είμαστε ”όλοι άρρωστοι”, όπως αναφέρει. Ο Lockhart εν τέλει πείθει τον Pembroke να επιστρέψει μαζί του πίσω στην Νέα Υόρκη. Ωστόσο, λόγω ενός ατυχήματος, αναγκάζεται να παραμείνει στο κέντρο, έως να αποθεραπευτεί.
Το μάτι του θεατή πέρα από τα πολύ όμορφα πλάνα των βουνών και του απέραντου πράσινου, δεν θα αργήσει να συλλάβει ότι κάτι πάει στραβά με το συγκεκριμένο κέντρο. Λίγο το ότι οι χωριανοί του κάτω χωριού, δεν έχουν και πολύ σε εκτίμηση τους ιατρούς και τους ασθενείς του ”ιατρείου”. Λίγο ένας παλιός θρύλος που μαστίζει την περιοχή. Επίσης λίγο το ότι όλοι στο κέντρο συμπεριφέρονται σαν καλολαδωμένες μηχανές, δίχως πολλές πρωτοβουλίες και αποφάσεις και πολλά άλλα παραπλήσια.
Επίσης, όσο περνάει η ώρα μέσα στην ταινία, ο σκηνοθέτης (Gore Verbinski) παίζει με την αντίληψη σου και σε κάνει να αναρωτιέσαι, καλά, γίνεται να ισχύει αυτό που βλέπω; Μήπως όλα είναι ένα όνειρο; Να περιμένω κάποιο πλωτ τουιστ; Ή όχι;
Στα έξτρα, ο ιατρός που παρακολουθεί πλέον τον Lockhart, Heinreich Volmer (Jason Isaacs), του προτείνει εκτός από την πλήρη ανάρρωσή του από το ατύχημα, να δεχτεί και την θεραπεία που προωθεί το κέντρο ευεξίας. Με σκοπό πάντα, τον ολοκληρωτικό εξαγνισμό του. Γιατί, ο δόκτορας έβγαλε ίσως την πιο τεκμηριωμένη διάγνωση στα ιατρικά ιστορικά, αφού με μία μικρή εξέταση του ασθενούς, του είπε απλώς ”Δεν είστε καλά”, -κάτι που λέω και εγώ στη παρέα μου, όταν δεν ψήνονται να παραγγείλουμε-.
Ακόμη, και κλείνοντας επιτέλους αυτή την μικρή περιγραφή της πλοκής, ο Lockhart συναντάει και ”μαγεύεται” από μία μικρή σε ηλικία ασθενή, σε σχέση με την εκδρομή των ΚΑΠΗ που έχουν κάνει κατάληψη στο κέντρο, η οποία είναι επίσης ασθενής του Volmer, και θα παίξει καταλυτικό ρόλο ως το τέλος. Το όνομα της; Hannah (Mia Goth).
Συμπεράσματα
Πέρα από τις αστείες περιγραφές και τους τραγελαφισμούς, έχω να δηλώσω ότι η ταινία μου άρεσε αρκετά. Συνδυάζει πολύ ωραία την απλότητα και την ηρεμία της ημέρας, ενώ τα βράδια τα τυλίγει ένα πέπλο μυστηρίου. Απαραίτητο σε τέτοιου είδους θρίλερ. Ανάμεσα στις όμορφες εναλλαγές των υπέροχων, ομολογουμένως, σκηνικών υπάρχουν, επίσης, αρκετές σκληρές σκηνές, συχνά με ωμή βία, και ίσως χρειαστεί να πάρεις το βλέμμα σου μακριά από την οθόνη.
Ο DeHaan παίζει πολύ εύστοχα τον φιλόδοξο δενμενοιαζειτιποταγιατουςαλλους επιχειρηματία και μου φάνηκε πολύ πετυχημένος στις σκηνές πανικού. Επίσης, ο Isaacs και η Goth, τον πλαισιώνουν εξαιρετικά, στον στιβαρό και σοβαρό χαρακτήρα ο ένας, στην άβουλη και τρομαγμένη κοπέλα η άλλη, φτιάχνοντας έτσι έναν ωραίο συνδυασμό. Ο σκηνοθέτης έχει ευρηματικές γωνίες λήψεις σκηνών. Σίγουρα θα εντυπωσιαστείς από τα κοντινά πλάνα, τις έξυπνα γυρισμένες σκηνές, και το ”σκοτεινό” περιβάλλον του ”Cure for wellness”.
Η μουσική υπόκρουση είναι όπως την φαντάζεσαι. Νότες αγωνίας και μυστηρίου, και φυσικά με μια creepy γυναικεία φωνούλα στο επίσημο theme της ταινίας. Αν υπάρχει κάτι από την μουσική που θα κολλήσει στο μυαλό σου, θα είναι αυτό. Η ταινία επιπροσθέτως, έχει σαν thing τα χέλια. Χέλια στις πισίνες, χέλια στις τουαλέτες, χέλια στους ορούς, στις φλέβες, στο μυαλό του Lockhart. Εν μέρει το καταλαβαίνω. Είναι σκοτεινό, είναι γλιτσερό, είναι τρομακτικό και συχνά επικίνδυνο. Από την άλλη θα σε κάνει να σκεφτείς αν παρακολουθείς ντοκιμαντέρ με χέλια σε κάποιο σημείο, ωστόσο υπάρχουν πολλές σκηνές που ταιριάζουν άψογα. Όπως αυτή :
Εν κατακλείδι
Η ταινία σίγουρα είναι ικανή να σε κρατήσει ως το τέλος και να περάσεις ωραία το βράδυ σου. Αν αγαπάς θρίλερ μυστηρίου, με ”αρρωστημένες” σκέψεις και γεγονότα, τότε το ”Cure for Wellness” είναι για σένα. Πάρε κάποιον κολλητό σου, κάποια φίλη σου, το άλλο σου μισό και τρομάξτε-”αρρωστήστε” παρέα.
Η ταινία μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται. Δεν υπάρχουν φαντάσματα, δεν υπάρχουν πολλά jumpscares, αλλά υπάρχει μια ατμόσφαιρα που σε πνίγει. Γιατί θέλεις να φύγεις και εσύ από το κέντρο ευεξίας και δεν μπορείς. Ή μήπως όχι; Άλλωστε, τα πράγματα είναι τόσο τέλεια στο κέντρο ευεξίας, καλό φαγητό, σπα, σάουνες, ξεκούραση. Γιατί άραγε να θέλει να φύγει κανείς;
Υ.Γ Αν με ρωτούσες αν μοιάζει με το ”Νησί των καταραμένων” με τον DiCaprio, θα σου έλεγα ”Ναι, μοιάζει”. Αλλά εδώ τα πράγματα είναι λιιιιιιιιγο διαφορετικά. Θα καταλάβεις.
1