fbpx
Made in Greece

Ένα παράπονο για τη Νέδα

Συντάκτρια/Φωτογράφιση: Χαρά Αλεξανδροπούλου

Εξερευνώντας τη Νότια Πελοπόννησο όλο και περισσότεροι ντόπιοι θα σου προτείνουν να επισκεφτείς το Φαράγγι της Νέδας. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΗΣΕΙΣ! Η Νέδα είναι πράγματι ένας προορισμός που θα σου μείνει αξέχαστος. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο φυσικό αξιοθέατο μέσα στο δάσος έξω από τα χωριά Πλατάνια και Φιγαλεία, στον νομό Μεσσηνίας, το οποίο είναι πασίγνωστό για τους ιδιαίτερους καταρράκτες του.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, “Νέδα” ονομαζόταν μια νύμφη η οποία προστάτευσε τον Δία από τον πατέρα του Κρόνο, έτσι ώστε να μη τον φάει, όπως έκανε στα υπόλοιπα αδέρφια του. Η Νέδα, λοιπόν, καθώς ήταν θεότητα των νερών, έπλενε τον Δία στο όρος Λυκαίο από το οποίο και πηγάζει ο ποταμός αυτός που πήρε το όνομά του από την προαναφερθείσσα νύμφη κι ονομάστηκε “Ο ποταμός της Νέδας”.

Όταν φτάσεις εκεί θα συναντήσεις σίγουρα τον Μήτσο. Ο Μήτσος, ένας πρόσχαρος και ορεξάτος κύριος, αυτοανακυρήχθηκε πριν κάποιον καιρό ως ο “ταξιτζής της Νέδας” και σε μεταφέρει με το τζιπάκι του μέχρι την αρχή του μονοπατιού το οποίο οδηγεί στους καταρράκτες. Ταυτόχρονα με την κούρσα, η οποία κοστίζει 10ευρώ για όλην την παρέα (πήγαινε-έλα), θα σου κάνει ξενάγηση στο φαράγγι και θα σου πει όλα όσα ξέρει για την ιστορία του, για μέρη που ίσως δεν ήξερες ότι υπήρχαν και μπορούσες να επισκεφτείς πέρα από τους καταρράκτες, για το ιδανικό μέρος να κατασκηνώσεις εκεί και διάφορα κόλπα για την πεζοπορία σου.

Αφού διασχίσεις το μονοπάτι μέσα στο δάσος, σε μια πανέμορφη διαδρομή, θα φτάσεις σε ένα ξέφωτο που περιτριγυρίζεται από δέντρα που γεμίζουν τον χώρο με σκιερές γωνίτσες, ιδανικές για να κάνεις το διάλειμμά σου. Τα κρυστάλλινα νερά του καταρράκτη δημιουργούν μια λίμνη και σε προκαλούν να κάνεις μια βουτιά σε αυτή. Το σοκ που θα υποστείς από τη θερμοκρασία της είναι μεγάλο μεν αλλά όχι αρκετό δε για να αποτρέψει τη βουτιά σου.

Προσοχή:

Για να απολαύσεις όλη αυτήν την ομορφιά, όμως, θα χρειαστεί πρώτα να κατηφορίσεις ένα αρκετά δύσβατο δρόμο ενός χιλιομέτρου το οποίο δεν γίνεται να διασχίσει οποιοδήποτε αμάξι καθώς και να περάσεις μέσα από ένα κάπως επικίνδυνο μονοπάτι. Από τη στιγμή που το Φαράγγι της Νέδας αποτελεί ένα μέρος που προσεγγίζει αρκετούς ντόπιους και τουρίστες θα έπρεπε οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής να μεριμνήσουν έτσι ώστε η έλευση ως τους καταρράκτες να γινόταν πιο εύκολα και ακίνδυνα.

Το μονοπάτι έχει κάποια απότομα σημεία και σε πολύ λίγα από αυτά θα βρεις ξύλινες μπάρες για να κρατηθείς ή να μη γλιστρήσεις στον γκρεμό. Προσοχή μην μπερδευτείς και κάνεις το λάθος που έκανα κι εγώ να πάω με σαγιονάρα. Το αθλητικό παπούτσι είναι απαραίτητο! Η επικίνδυνη αυτή διαδρομή αποτελεί πολλές φορές βασικό λόγο που αποτρέπει όσους πάνε εκεί να επισκεφτούν τους καταρράκτες οπότε ας ζητήσουμε κι ας ελπίσουμε να υπάρξει κάποια κινητοποίηση σχετικά με την ασφαλέστερη έλευση στο φαράγγι.


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *